Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


prištić u nosu


Autor Poruka

dada20

26.08.2012. 05:05

Poštovani,
21 mi je godina i odmalena imam problema sa alergijskim sinusitisom.stalno mi se sekret slijeva u grlo i često imam grlobolju.kako me često zna svrbiti unutrašnjost nosa znam se nesvjesno počešati prstom iznutra i par puta sam malo zakrvavila nos.nije išla krv ali je bilo sukrvice.zadnjih dana mi se na samom ulazu u nos dakle iznad usta pojavio kao potkožni prišt koji je bolio pa prošao (inače bio mi je pms pa sam dobila prištiće općenito na licu) i sada se opet pojavio na istom mjestu ali ne boli nego kao malo zateže i to je područje malo crveno.
inače sam prije godinu dana radila bris koji je bio pozitivan na moraxelu ali to je nakon doze antibiotika prošlo.
kolika je mogućnost zbog tog mog češanja nosa da je to čir na nosu i može li se tako od prstiju dobiti neka bakterija u nosu?
unaprijed hvala na odgovoru!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.09.2012. 16:55

Poštovana,
Početni dio ulaza u nosne šupljine , tkz. nosni vestibulum je prekriven kožom i nosnim dlakama i njegovo iritiranje, odnosno mehaničko oštećenje otvara put saprofitnim ili „domaćim“ bakterijama u dublje dijelove kože gdje se ne ponašaju nimalo „domaćinski“ izazivajući infekciju kože i potkožja u vidu vestibulitisa ili furunkula. Obično se radi o zlatnom stafilokoku. U terapiji se preporučuje lokalna primjena antibiotskih masti, po potrebi oralni antibiotik i svakako suzdržavanje od mehaničke iritacije ulaza nosnih šupljina. U slučaju potrebe, može se učiniti incizija ev. furunkula, a svakako treba izbjegavati bilo kakvo nestručno istiskivanje sadržaja, budući da potonje može dovesti do propagacije upalnog sadržaja u okolinu i ponekad dalekosežnih posljedica.