Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem s grlom


Autor Poruka

Zoran

02.09.2003. 14:03

Prije dva tjedna sam imao neku ljetnu jednodnevnu virozu s temp. 38,2 i povracanjem. Nakon sto se to smirilo poceo sam osjecati neko probadanje u predjelu bronha, kao i nekakvu sluz prilikom lezanja koju nisam mogao progutati. To probadanje (osjecaj kao kad treba nesto iskasljati, medjutim nemam sta) se ponavljalo svaki drugi dan. Jedan dan bude bez ikakvih problema, pa drugi dan se opet javi. Tako je bilo sve do prosle srijede (27.8.) kad su tegobe postale svakodnevne, a u cetvrtak i petak sam se opcenito lose osjecao i boljela me glava. Temperature nisam imao. U petak sam otisao doktorici, preslusala me - sve u redu, pogledala grlo i rekla da je dosta crveno te mi je dala Sinersul. Skoro sam ga popio do kraja (jos dvije tablete) medjutim tegobe su i dalje prisutne. Povremeno probadanje i malo teze gutanje i nakupljanje sluzi kod lezanja. Napominjem da mi stanje se ne pogorsava (temp. nemam), ali niti poboljsava. Mene zanima da li je mozda rijec o virusnoj upali grla s obzirom da Sinersul ne djeluje ili je mozda neka bakterijska infekcija na koju Sinersul ne djeluje pa bi trebalo drugi antibiotik (iako sumnjam u ovo, ali ipak da li je moguce?) Ako je virusna upala grla nakon koliko ona obicno prolazi? Sutra ce biti tjedan dana kako su simptomi svakodnevni. Jesam li mozda previse nestrpljiv?

Zaboravio sam reci da imam i hiatus hernia incipiens. Da li je moguce da je rijec o upali uzrokovanoj vracanjem sadrzaja iz zeluca (koje je dosta rijetko kod mene). Ako je, kako se lijeci?

prof.dr. Željko Bumber

05.09.2003. 12:40

Kontrolirajte sedimentaciju krvi i leukocite diferencijalno. Takodjer učinite bakteriološki bris ždrijela. Sve što ste naveli je moguće. Virusna upala obično traje nekoliko dana ."Rado" se nasele bakterije . Svaki antibakterijski kemoterapeutik nije univerzalan !!! Ako osjećate kiselinu u ždrijelu nekoliko dana koristite Gastal (kad se želudac isprazni).
Izbjegavajte hladne napitke.

Zoran

05.09.2003. 19:39

Evo, prekjucer sam bio ponovno kod doktorice koja mi je pregledala grlo i rekla da je i dalje crveno te mi je rekla da mi treba dati nesto jace, pa mi je dala Novocef da pijem 5 dana. Pijem vec dva dana, nesto se bolje osjecam, ali jos uvijek osjecam neko probadanje (u predjelu bronha) i nakupljanje sluzi u zdrijelu (nakon lezanja). Zanima me sada da li je Novocef zaista jaci antibiotik of Sinersula i da li crvenilo grla i nakupljanje sluzi moze biti jedini znak bakterijske upale (jer nemam temperaturu, ne boli me grlo skoro uopce i po nicem drugom ne bih rekao da sam bolestan)?

Hvala na odgovoru!

prof.dr. Željko Bumber

24.09.2003. 11:49

Previše vjerujete u antibiotike, bez razloga. Ništa ne spominjete
želučanu kiselinu o kojoj sam vam govorio. Obzirom da ne znam koja ste dobna skupina predlažem da odete kod pulmologa.Što je sa brisom ždrijela?

Zoran

25.09.2003. 22:47

S obzirom da je ovaj odgovor dosao dosta kasno situacija je sada nesto drugacija. Naime s obzirom da nije bilo puno bolje nakon antibiotika doktorica me poslala na bris nosa i zdrijela. Bris zdrijela - fizioloska flora, bris nosa - Staphylococcus epidermis, oskudno. Doktorica je rekla da je to sve u redu i da bi to sada trebalo proci. Evo tjedan dana nakon toga nije mi jos skroz proslo, ujutro osjecam da mi se nesto skupilo u zdrijelu i onda se prokasljavam i osjetim nadrazaj cijeli dan (povremeno i suhi kasalj). Predpostavljam da su uzrok sinusi za koje mi je doktorica rekla da trebam se inhalirati kamilicom i etericnim uljima sto i cinim, te uzimam pastile za suhi kasalj (od danas). Inace osjetim jucer i danas povremeno glavobolju oko ociju (prosli tjedan je bilo skoro skroz dobro). Eto, ne znam vise trebam li jos sto poduzimati ili jednosatvno cekati da se sinusi ociste. Napominjem da potpuno normalno disem i nos mi uopce nije zacepljen niti curi.
Zelucana kiselina nije toliko cesta (rjesava se gastalom)
Inace imam 19 godina.

prof.dr. Željko Bumber

14.10.2003. 18:37

Vi trebate ORL pregled , ultrazvuk sinusa i rtg sinusa i potom odluku o liječenju .