Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Problem sa sluhom


Autor Poruka

Tanja

17.11.2003. 10:59

Naš sin 3.5god. već 9 mj. niže prehladu za prehladom.Počelo je sa upalom oba srednja uha koja nije adekvatno liječena te je završio na paracentezi u Klaićevoj bolnici.Od tada smo primjetili da pri svakoj i najmanjoj prehladi slabije čuje.Na zadnjem timpanogramu imao je negativan tlak na oba uha.Zanima me da li će ipak biti potrebna ugradnja cjevčica ili će se taj problem sa vremenom sam sanirati kao što nam je preporučio ORL uz konstantno ukapavanje fiziološke otopine.Pošto je on sada u dobi intenzivnog govora bojim se da to ne ostavi posljedice na govor jer primjećujem da on pamti riječi onako kako ih čuje,a ponekad to nema veze sa pravom riječi.Da li možda da se obratimo u Suvag,da li oni rade neke druge pretrage osim timpanograma?Unaprijed hvala na odgovoru!

prof.dr. Željko Bumber

21.11.2003. 11:54

Nakon liječenja mora doći do poboljšanja. Ako poboljšanja nema ili se
nakon kratkog vremena problem ponovi treba isklučiti postojanje
treće tonzile (adenoida, treće mandule). U svakom slučaju savjetujem
odmah reagirati. Čekanje ugrožava zdravlje vašeg djeteta a ne samo sluh. Timpanometrija je u procjeni stanja srednjeg uha i više nego dovoljna. Paracenteza i cjevčice i adenotomija minimalni su zahvati koji osiguravaju dobar rezultat (naravno nakon pregleda).

Tanja

22.11.2003. 12:38

Napominjem da cijela stvar traje od 2mj ove godine i na zadnjem pregledu u Klaićevoj bolnici kod ORL dr............... rečeno nam je da nije kandidat za operaciju treće mandule,da će doći do poboljšanja,samo koristiti puno fiziološke otopine da nos bude prohodan.Brine me to što to tako dugo traje i kad mu samo malo procuri nos odmah se to reflektira na sluh-prije 10 dana je bio malo šmrcav i dan danas slabije čuje.Možda da potražimo drugo mišljenje-možete nam nekoga preporučiti?Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

prof.dr. Željko Bumber

24.11.2003. 13:27

Stav o istom problemu ne mora biti uvijek jednak. Nema razlike u dijagnozi no liječenje po nekome mora krenuti odmah a neki čekaju.
Moj prijatelj nije nikako htio operirati treću tonzilu svome djetetu (bilo mu je žao) i sada većtreću godinu čeka datreća tonzila sama nestane. Meni je žao da to dijete stalno hoda otvorenih usta ...
Ja sam sklon operaciji vašeg djeteta i da se problemu odmah uklone.
Potreban je pregled i drugo mišljenje.
Potražite mene na Šalati 4.

narda123

20.03.2015. 14:35

Nas sin ima trenutno 26mj.. U 11.mj/2014 pao je i slomio temporalnu kost i krvarenje je islo na lijevo uho.. Terapija, pretrage i zadnji pregled 27.1.. Nalaz sljedeci: otoskopski desno nalaz uredan, lijevo zamucen, uvucen i slabije pomican bubnjic, u nosu sekret, orofaringoskopski nalaz ured.. Prehladjen. Timpanogram desno tipa c, lijevo tip b..
Assr na 500, 1000,2000 i 4000 hz desno urednih pragova, lijevo na 50,45,45,50 dB na nHL(8.23ms)
Desno sluh uredan, lijevo postoji nagluhost izmedju 30-40dB. Nagluhost je mjesovita- postoji i tubarna disfunkcija. Kontrola prije ljeta.

Sad nas zanima sta tocno znaci taj nalaz, koliko je to ostecenje sluha(cuje li ista ili jako slabo) i kako i cime ce se rijesiti taj problem?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.09.2015. 22:25

Poštovana, lijevo postoji nagluhost koja je na granici socijalnog kontakta, ali budući se radi o mješovitom tipu oštećenja sluha, postoji mogućnost vaćanja dijela sluha operativnom terapijom. Obratite se otokirurgu ORL klinike zbog dogovora o dinamici liječenja.