Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi i njihovo lečenje


Autor Poruka

01.02.2008. 15:40

Već više od 2 godine bolujem od sinusa. Uglavnom se to manifestovalo povremenim slinavljenjem nosa (čak i u letnjim mesecima) i povremeno crvenim grlom. Lekari su prvo mislili da sam alergičan na nešto pa sam odradio alergotest na sve veće alergente. Sada se stanje pogoršalo. Šlam iz sinusa je postao toliko gust da ni ne stiže do nosa već se sliva diretkno u grlo i guši me. Lekari su bez brisa grla i nosa probali lečenje Eritromicinom, pa Hemomicinom ali bez uspeha (od tada već ceo tjedan imam bolove u stomaku). Sada su probali injekcijama Penicilina uz obrazloženje da je to najbolji lek za bakterije koje se skupljaju u sinusima. Meni se zbog slivanja tog često povraća i nemam apetit. Krvne analize su sve u granici normale osim trombocita koji su pre 4 dana bili 415 a sada su 380. Imam par pitanja za stručnije od mene, jer ja samo želim da mi bude bolje, a ne da se pravim lekar:

1) Da li postoji neki lek koji leči upaljene sinuse a da nije naveden? (predložio bih ga doktorki ako mi ovo ne pomogne)

2) Da li bi bilo logično da mi je doktorka prvo uradila bris grla i videla koja me bakterija muči a ne da me leči ovako na slepo?

3) Da li bi rezultati bili tačni da sada, pod terapijom, u privatnoj laboratoriji odradim bris grla i nosa?

4) Da li je penicilin dobar izbor za bolesne sinuse?

5) Da li postoji neki lek ili pomoćno lekovito sredstvo koje razblažuje izlučevine iz nosa a da nije Fluimucil jer on na mene nema dejstvo.


NAPOMENA: Sa svim ovim lekovima se prvi put srećem, pa ne zamerite ako sam nešto pogrešno napisao. Hvala unapred.

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.02.2008. 14:20

Poštovani, s obzirom da navjerojatnije imate kroničnu upalu sinusa, postoje smjernice europskog rinološkog udruženja (i uglavnom generalni stav vodećih rinologa), s kojima imam dobra iskustva, i shodno tome preporučujem vam slijedeće -
1. Hemomicin (nije registriran na hrvatskom tržištu) spada u skupinu makrolida, što je generalno dobar antibiotik, no u slučaju liječenja kronične upale sinusa potrebna je prolongirana terapija (4-6 tjedana i više). Osobno, obično liječenje provodim klaritromicinom (sličan antimikrobni spektar), ili klindamicinom. Uz to, potrebno je istovremeno provesti terapiju kortikosteroidnim sprejevima u nos te lavaže nosa fiziološkom otopinom. Navedena terapija često rješava problem, no ukoliko ne uspije, slijedeći korak obično je operativni zahvat (sinusokopija ili neka druga, najčešće endoskopska operacija).
2. Bris grla i nosa neće ukazati na problematiku u sinusu, jedino aspirat ili lavat sinusa (uzet intraoperativno) poslan na bakteriološku analizu pokazuje pravu patologiju u sinusu (vrstu mikroorganizma i anitibiogram). Dakle, vaša doktorica nije pogriješila. (Odgovor vrijedi i za ono pod 3.).
4. Penicilin u čistom obluki ne primijenjuje se u liječenju kronične upale sinusa, njegov spektar djelovanja će teško pokriti najčešće (vrlo otporne) uzročnike upale sinusa. U ORL području penicilin je najefikasniji kao prvolinijski tretman kod gnojnih angina, a sintetski penicilinski antibiotici mogu se dati i kao inicijalna terapija kod akutnih upala sinusa (nažalost uglavnom su neefikasni kod kroničnih tegoba, osim ako se daju po cilajnom antibiogramu - aspirat ili lavat sinusa).
5. Ranije sam naveo preporučenu terapiju - anitibiotik+kortikosteroid u spreju+lavaže nosa fiziološkom otopinom, u slučaju neuspjeha operativni zahvat. Svakako bi trebalo učiniti i endoskopski pregled nosne šupljine da se utvrdi i eventualna druga uzročna patologija.
Želim vam puno sreće u liječenju.

18.02.2008. 18:25

Puno hvala na veoma detaljnom odgovoru. Umedjuvremenu mi je pronadjena mukokela u levom maksilarnom sinusu i akutna upala u oba frontalna sinusa. Dobio sam terapiju Roxamisana i kortikosteroidnog spreja (Nasonex).

Da li je moguce da mi je ovako gusto i drugotrajno slivanje od te mukokele u maksilarnom sinusu? Ovo sada vec traje mesec dana i jedan tjedan.

18.02.2008. 19:00

I jos nesto, mislljene drugog otorinolarignologa je da to nije mukokela vec etenciona cista. Nisam mogao da nadjem nista na internetu o tim cistama, pa bih vas molio da mi kazete sta je to.

Ovo je taj rtg. snimak: http://img227.imageshack.us/img227/6510/img71gv7.jpg

26.02.2008. 21:25

Hvala na pojašnjenju, to je ono što sam tražio.

Domagoj Parazajder, dr. med.

27.02.2008. 21:30

Nema na čemu, sretno.

toncica123

29.11.2010. 13:30

Dobar dan , imam jedno pitanje u vezi sinusa ,pa bi Vam bila jako zahvalna kad bi mi odg. na to pitanje ! Prije 2god. sam imala operativni zahvat desnog masilarnog sinusa . desni maksilarni sinus je bio u potpunost ispunjen homogenom masom . u bolnici su mi rekli da je to samo neka mala cistica . zadnjih 2mj. bolovi u podrucju cela i obije sljepocnice su se vratili (bolovi su jos gori nego onda ) , mene sada zanima dali postoji mogucnos da se ta cista vratila ?

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 22:40

Postoji, stoga učinite kontrolu orl-oga, a preporučio bih i CT paranazalnih sinusa koji će vrlo precizno ukazati na stanje sinusa. Lijepi pozdrav!

hypnose

24.12.2010. 17:10

Poštovani!
Dijagnosticirana mi je akutna upala lijevog maksilarnog sinusa i ordiniran je antibiotik Klimicin. Zanima me je li to dobra terapija i kolika je vjerojatnost od nekih težih nuspojava (npr. pseudomembranozni kolitis i sl)..inače pijem ga već 4 dana i dosad nisam imao problema...
Hvala Vam puno na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

30.12.2010. 00:35

Klimicin je vrlo dobar lijek za liječenje upale sinusa a pseudomembanozni enterokolitis je vrlo rijetka komplikacija koja se najčešće spontano povlači po prestanku uzimanja antibiotika (no ukoliko dođe do jačih probavnih smetniji svakako je potrebno konzultirati liječnika). Lijepi pozdrav!

Dihi

01.02.2011. 10:40

Postovani,
Dve godine imam problem sa produktivnim kasljem. Alergo test je uredan. Pre vise godina konstatovano je da imam hronicni vazomotorni rinitis, i na rtg snimku zakljuceno da postoji upala ceonog sinusa.. Kasalj se obicno javlja nocu,i u jutarnjim satima, i iskasljavanje traje obicno oko 10-15 min. Kasalj je nekad otezan , u smislu da dovodi do nedostatka vazduha i blagog gusenja, dok se postojeci sekret ne izbaci. Nos mi je uvek zapusen, i pun je gustog sekreta, najcesce bele ciste boje,ponekad isti sadrzaj iskasljem. U hladnim zimskim danima, cesto imam blage otoke oko nosa, u predelu obraza. Kasalj je poceo da mi izaziva odredjenu dozu straha, jer vec dugo traje, i ne znam vise cime bih uspela da ga zaustavim. Inace sam bila aktivni pusac 10 godina, ali zbog navedenih simptoma, ne pusim vec godinu dana. Vise puta sam pila Pressing, Aerius, prosle godine sam primila Diprofos intravenski, dva meseca za redom, a u najjacim napadima kaslja sam dobijala Urbazon, takodje intravenski. Probala sam i sa odredjenim sedativima, jer se sumnjalo da su simptomi psihogene prirode, ali nije imalo dejstva. Cesto uzimam sirupe za iskasljavanje, poput Brsljana, Islandskog lisaja, a pila sam i sumeci Fluimucil od 600mg, i Sinetus forte. Koristim i nazalni sprej, kao sto je Beconase(njega sam najkrace uzimala,previse je dovodio do suvoce grla), Rinofluimucil, i morsku so..Sada koristim slanu prirodnu izvorsku vodu, i to mi olaksava disanje kroz nos, ali je dejstvo trenutno. Uzimala sam i Polinol, homeopatske tablete, ni to nije pomoglo. Rtg snimak pluca, je u redu. Od antibiotika sam pila Hemomicin. Poslednjih par meseci se stanje pogorsalo, i vise ne znam sta da preduzmem. Krvna slika mi je na donjoj granici, mada je poslednji nalaz bio u granicama normale. Zbog cestog kaslja desava se da mi puls bude dosta povisen,prelazi 110 otkucaja u min. Kako sam godinama bila izlozena odredjenim hemikalijama na poslu(rad u kozmetickom salonu, i stampariji), sumnja se da su gornji disajni putevi postali osetljiviji, i lako ih je nadraziti. Istovremeno mi smeta i suv vazduh, kao i vlaznost vazduha... Kasalj me NE budi, vec se javlja pre spavanja, i kad ustanem. Jednostavno dok taj gusti sadrzaj ne izbacim , sto kasljem, sto kroz nos, organizam je u haosu. Cesto se javlja mucnina i nagon na povracanje. Radila sam i gastroskopiju, nalaz uredan, sluzokoza u redu. Kasalj ne prestaje vec vise od dve godine, s tim da je stanje sve teze, kako sam vec navela. Nadam se da sam dovoljno podataka iznela.
Znacilo bi da cujem Vase misljenje.
Hvala unapred!

Mirness

04.02.2011. 22:20

Poštovani,


Isčitao sam dosta poruka i odgovora na ovu temu. Pokušat ću Vam izložiti svoj slučaj hronološki i sa svim nalazima koje sam radio u nadi da ćete mi dati neki koristan savjet, sugestiju i slično

- Prije 8-9 mjeseci sam se otisao ljekaru opšte prakse zbog kašljanja, produktivnog, curenja iz nosa i slično. On me dalje upućuje pulmologu, nakon čega činim RTG pluća koji biva uredan, a potom RTG sinusa na kojem se vidi, kako piše u nalazu "edem sluznice svih paranazalnih sinus", dobijam terapiju, koliko ja mogu pročitati:
- monochar, 250g 2x2, Chymoral f x32, - i mast (vaselin, mentol...), da mažem po čelu, isod ociju itd..

Terapija mi nije pomogla. Na preporuku mnogih sa kojim sam kontaktirao idem spec ORL-u, gdje dobijam sljedeci nalaz:
uši - otoskopski nalaz obostrano uredan, Nos - septum malo u desno, sluznica umjereno edematozna, hipermeticna, Ždrijelo - sluznica hipermetična, Epifarinks: slobodan, priraslice medju torusa i sluznice stropa epifarinksa, malo purulentnog sekreta, Larinks - hipermija sluznice lariknksa i glasnice, uz ocuvanu pokretljivost glasnica, DG - Rhinosinusitis subacuta, Tonsillopharyngitis chr, Laryngtis chr

Tada sam radio u bris nosa i grla, gdje je izolovana flora bila normalna, dobio sam terapiju - Operli - Garmycin 80mg, Zinnat tabl 500 mg 2x1, 10 dana,
Terapija mi je pomogla malo ili nimalo, i tako sam u narednih 30tak dana promijenio dosta raznih tableta, lijekova i slicno, izmedju ostalog (Flixonase spray, Fromilid 1x1, Flonidan tablete; Klacid SR 1 tabl dnevno, ...
Nakon sto mi se stanje nije poboljsavalo, dr se odlucuje da primim terapiju kroz inekcije - pencilin 1.9mill + Klimicin amp a 300mg No X (decem), flumican 3x1, takodjer sam dobio i Bisolvin za lakse iskasljavanje, Ventolin spray za lakse disanje.... - Dr je ocekivao da se poboljsanje osjeti odmah, ali njega nije bilo nakon 4-5 dana, u medjuvremenu radim nalaze - ispitivanje funkcije pluca - nalaz uredan, nakon sto mi je igE u krvi bio 112 (normalan ispod 100), radio sam i alergo testove na kozi gdje otkrivamo "blagu" alergiju na kucnu prasinu, grinje...,
- U medjuvremenu sam zavrsio terapiju gore pomenutu, inekcije, i dan-dva poslije osjecam veliko poboljsanje i rjesenje problema prakticno, u tu svrhu dr me salje da radim novi RTG snimak sinusa gdje on ustanovljava da se stanje poboljsalo, ali da jos nije skroz izljeceno i daje mi neke savjete kako da se cuvam itd..., te mi preporucuje da uradim CT snimak, nikad ga nisam uradio jer sam mislio da sam se izlijecio

- Nekih 2-3 mjseca sam bio dobro, bez problema, ali unazad 10-15 dana, isti problemi se javljaju, vracaju. Za razliku od dosta ljudi koji pisu svoje probleme, je nenam nikakve glavobolje, nesvjestice ili slicno, glavni problem je kašalj, javlja se 2-3 puta dnevno, onako, iznenada, usljed spustanja sekreta niz grlo, osjetim "gusenje" i kao da mi se grlo "suzilo" i dok ne iskasljem nekih 5-10 minuta ne mogu normalno disati.

Od pocetka problema, pa i do danas, probao sam i "mali milion" narodnih recepata, od nekih preparata od travara, do 1000 vrsta cajeva, inhaliranja na kamilicu, jabukovo sirce, morsku vodu itd itd, nesto od toga kratkorocnoi pomogne, ali dugorocno i ne..

- Komunicirajuci sa dosta ljudi koji su imali isti ili slican problem, kazu da su do konacnog resenja dosli nakon sto su im sinusi "pukli", odnosno da su inhaliranje ili usmrkavanjem morske vode i slicno, uspjeli otvoriti sinuse i da im je onda veeeelika kolicina sluzi, gnoja itd, izasla kroz nos i usta, i od tada nemaju problema...

- Citao sam par Vasih savjeta ovdje, vidim da mnogima preporucujete operaciju, ako je hronicna upala sinusa, sto se bojim da i kod mene jeste, pitam vas, koliko je opasna ta operacija, koliko uspjesna?? Pricao sam sa par ljudi koji su je imali, neki kazu da im je jako pomoglo i rjesilo problem, neki pak da nista nabolje nije otislo..

- Da li je moguce, na osnovu silnih podataka koje sam Vam napisao, da je nesto drugo po srjedi?? Dr spec ORL mi je rekao da imam i krajnike blago problematicne, je li moguce da oni stvaraju sav problem???


- ISKRENO VAM SE IZVINJAVAM NA JAKO DUGOM POSTU, ALI ON JE REULTAT POTRAGE ZA RJESENJEM DA POMOGNEM SAM SEBI, JAKO IRITIRA OVO STANJE, POSEBNO JER IZGLEDA DA MI MALO TOGA MOZE POMOCI.

- Ocekujem, tj nadam se Vašem nešto duzežm komentaru, odgovoru.

Srdačan pozdrav i svako dobro,

Mirnes, 25 godina.

Domagoj Parazajder, dr. med.

27.03.2011. 15:45

1 za: Dihi: svakako učinite orl pregled koji uključuje endoksopiju nosa te MSCT paranazalnih sinusa (ne znam jeste li radili i alergološku obradu, rinomanometriju?). Smetnje koje imate upućuju na mogućnost kronične upale sinusa, kroničnog rinitisa (bilo kojeg uzroka), tako da je potrebna dobra procjena što uraditi dalje. Lijepi pozdrav!
2 za:Mirness: Sudeći po opisanom, krionična upala sinusa je logična dijagnoza; istu je potrebno dopuniti/potvrditi i CT-om paranazalnih sinusa te procijeniti mogućnosti terapije (dulje uzimanje antibiotika u nižim dozama - po novim smjernicama i nekoliko mjeseci, uz svakako, dobro ispiranje nosa fiizološkom ootpinom te sprejanjem topičkih kortikosteroida, a kao druga opcija u slučaju nepuspjeha konzervativne terpije u obzir dolazi (nalarvno, ovisno i o nalazu CT-a), operacija paranazalnih sinusa, uglavnom endoskopska. Naravno, uspjeh operacije ovisi o dobro postavljenoj dijagnozi no i o brojnim drugim čimbenicima). Lijepi pozdrav i sretno!

jela220dl

27.04.2011. 14:30

Poštovani doktore,
moj problem je sljedeći: od 5. godine života, dakle već 20 godina imam velikih problema s glavoboljama. Jako davno dijagnosticirana mi je migrena (samo na osnovi EEG nalaza) i svaki doktor je svaku moju glavobolju pripisivao načinu života, stresu, učenju, studiju itd. iako sam ja i tad i danas bila uvjerena da imam nekoliko vrsta glavobolje (sinusnu, migrenu i tenzijsku). Prije 3 godine, glavobolje su se jako pojačale, popraćene krvarenjem iz nosa i CT nalaz pokazao je da mi je desni maksilarni sinus u potpunosti ispunjen homogenom masom, a osnovni uzrok toga je suženje nosnog kanala. Taj je sinus operiran, ja sam operaciju podnijela dosta loše, a nakon samo 4 mjeseca sinus je bio ponovno u potpunosti začepljen, a sluznica oštećena od kapi za nos. Nakon toga odlučila sam iskušati sve alternativne metode "čišćenja" sinusa kao na primjer ispiranje fiziološkom otopinom, različitim čajevima, morskom vodom, aquamaris pumpicama, obloge od ugrijane soli, infalacije na hren, kamilicu itd. Sve osim kamilice izaziva mi užasne glavobolje i konstantno desna nosnica ili krvari ili se cjedi sukrvica? jel to loše? doktor mi je preporučio novu operaciju, ali ne vidim smisla kad je je nakon prošle već nakon 4 mjeseca nalaz ponovno bio loš. U međuvremenu fokusirala sam se na glavobolje za koje sam bila sigurna da ih ne uzrokuju sinusi i sad mogu reći da mi je po tom pitanju zanatno bolje, ali ova koju smatram (iako sam laik) da uzrokuje sinus javlja se na svaku promjenu vremena, na svako suzenje očiju i dalje da ni ne nabrajam jer će me zaboliti glava od muke happy. Zanima me smatrate li vi da bi bilo dobro da prestanem sa spomenutim inhalacijama i mislite li da bi proširivanje nosnog kanala bilo produktivno?
unaprijed hvala
lijep pozdrav

Dinko Tončić, dr. med.

19.07.2011. 16:35

Poštovana, inhalacije kamilice možete i dalje koristiti, a predlažem i zagrijavanje paranazalnih sinusa infracrvenom lampom. Normalno je da se sinusogene glavobolje javljaju prilikom promjene vremena, pošto u sinusima prilikom upale ne dolazi do izjednačavanja tlaka sa tlakom okoline, pa se javlja osjećaj pritiska, koji može preći i u pravu glavobolju. Predlažem povremeni RTG paranazalnih sinusa te prema nalazu i prema aktualnim simptomima napraviti punkciju i lavažu sinusa ili sinusoskopiju.
Korekcija devijacije septuma bi bila potrebna jedino u slučaju da septum značajno opstruira nosno disanje i prohodnost nosne šupljine. Također bi trebalo ispitati da li je u podlozi Vaših tegoba i alergijska ili nealergijska bolest nosne sluznice.

bare984

14.09.2012. 21:25

Dobar dan,imam problema sa sinusima,barem tako mislim,muci me to otkad sam bio dijete,uvijek mi je nos zacepljen,i ljeti i zimi ,uvijek pusem nos i rijetko kad da mogu disati na nos,uglavnom to je uvijek bilo koliko toliko blago pa sam naucio zivjeti s tim,ali zadnje vrijeme sve mi je gore i gore,sad sam se prehladio i nos mi se skroz zacepio,inace se inhaliram (tusol,kamilica,eusin) ali sad mi ne pomaze,kod doktora sam bio prije 5 dana,dijagnoza: rhinosinusitis purulenta. deviatio septi nasi,
Napravio sam i RTG sinusogram te sa njim dobio nalaz: desni dio frontalnog sinusa komparativno smanjenje prozračnosti, bez prikaza nivoa u oba maksilarna sinusa, edem nosne sluznice,blaža devijacija septuma u lijevom.
doktor mi je dao antibiotik Klavocin te sprej za nos Meralys,nakon tri dana bilo mi je nesto bolje,nos mi se odcepio ali 4 dan opet isto i jos gore zacepljenje,
mozete li mi pojasniti ove dijagnoze gore i reci sta mi je dalje raditi,dali je uzrocnik toga mozda ova devijacija septuma,dali je moguce da je nekakva alergija,inace kad sam bio dijete oko 10 godine(sad imam 28) bio sam alergičan na kucnu prašinu,perje i grašak,bi li trebalo ponoviti test za alergije?
unaprijed zahvaljujem

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

17.09.2012. 17:05

Poštovani, iz Vašeg posta se nameće zaključak da najvjerojatnije imate dugogodišnji problem sa nosnom sluznicom koja edemom izaziva obostranu ili naizmjeničnu nosnu opstrukciju. Blaga deformacija septuma predstavlja nadogradnju , dok je epizoda purulentnog rinosinuitisa potencirana prije navedenim nedostacima. Svakako bi trebali ponoviti alergološko testiranje na inhalatorne alergene i pokušati sa uzimanjem kortikosteroidnog spreja u trajanju od nekoliko mjeseci. Sprejevi nove generacije imaju isključivo lokalno djelovanje na sluznicu nosa i sinusnih ušća. Trebalo bi isključiti postojanje vazomotornog rinitisa. Niste opisali da li je učinjen fiberendoskopski pregled nosnih šupljina što bi nam dalo širi uvid u stanje sluznice donjih nosnih školjki i OMC-a (anatomska jedinica nosne šupljine). Ovisno o stanju, nakon medikamentozne, možemo planirati i operativnu terapiju.

bare984

25.09.2012. 17:30

Hvala doktorice Gulić na brzom odgovoru,u medjuvremenu sam napravio fiberskopiju nakon koje(u petak sam je radio) mi neprestano curi nos,sekret je proziran i ljepljiv. Zaključak direktoskopije nosa piše ovako:Lijeva strana nosa nije dostupna pregledu radi velike devijacije u lijevo. Vidi se velika inpakcija u donjem segmentu. Desno se prikaže nosni kavum u cijelosti s edematoznom i crvenom srednjom n. školjkom te velikim adenodnim vegetacijama koje ne opstruiraju kavum u cijelosti.
Dg. Deviatio et subluxatio septi nasi
Indicirana je op- Septoplastica.
Prethodno preporučam napraviti alergotest na dermi.
Eto,to mi je nalaz,stavio bih vam i sliku rtg sinusa ali neznam kako,i jos da napomenem,koristio sam onaj sprej Meralys i od njega mi je bilo bolje ali vise mi ne pomaže,cak mi se cini da mi malo i smeta,antibiotike sam popio do kraja,ali od kad sam radio tu direktoskopiju non stop mi curi taj sekret iz nosa i izludjuje me,te mi je natekla i gornja usnica i iritira za poludit,a danas mije izašao i herpes na toj usnici,uh....
Kakvo je vase mišljenje i imate li nekakve preporuke,dolazim za 15 dana u ZG imam dogovren pregled kod jendong otorinca u vinogradskoj cini mi se.

jaskoraul

25.09.2012. 23:25

Pozdrav, vjerujem da sam dosao na pravo mjesto za moj problem.
Ovako, imam 21 god., i opste sam dobrog zdravlja, hvala Bogu, ali imam jedan problem, konstantno mi je jedna nosnica zacepljena, nekad lijeva, a nekad desna, zavisi. Znaci, ne sjecam se kada su mi obje bile normalne, da sam mogao normalno disati na nos. Kao sto sam rekao, opste zdravstveno stanje mi je dobro, i dugo vec nisam bio prehladjen. Prije sam kasljao zimi, kada udjem npr. sa hladnog zraka u toplo, ugusim se od kaslja, ali zadnjih par godina nemam tih problema uopste, mozda zato sto redovno uzimam med i propolis.
Ali posto treniram nogomet, smeta mi ovaj zacepljen nos, pa da li znate mozda kako to rijesiti.
I jos nesto, prije sam redovno kasljao, i jedan doktor mi je rekao da je to do sinusa, i ja sumnjam da je do toga, ali nikad me nista ne boli, nemam upala nikakvih, SAMO to zacepljenje jedne nosnice.
Unaprijed se zahvaljujem na dobronamjernoj uputi...

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.09.2012. 14:20

Poštovani, svakako učinite funkcionalnu operaciju nosnog septuma i adenotomiju ukoliko je potrebno. U slučaju uporne sekrecije iz nosa, preporučljivo je učiniti CT sinusa; RTG ne daje dovoljno precizne podatke. Nemojte zanemariti preporuku za uporabu kortikosteroidnog spreja, Meralys ne spada u navedenu grupu.