Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi i njihovo lečenje


Autor Poruka

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.09.2012. 14:20

Za Jaskoraul: Poštovani, naizmjenična opstrukcija jedne strane nosa ima za podlogu fiziološku pojavu, tkz. „nosni ciklus“ kojim se svakih nekoliko sati naizmjenično povećava volumen jedne strane nosa. U normalne i zdrave nosne sluznice, osoba ne primjećuje izmjenu nosnog ciklusa. Budući da imate hipersenzibilnu sluznicu dišnih puteva koja reagira na promjene mikroklime, tj. temperature okoline, postoji mogućnost da bolujete od vazomotornog rinitisa. Očekivano, iste promjene nalaze se i na sluznici sinusa. Učinite svakako CT sinusa, fiberendoskopiju nosa i epifarinksa i započnite sa uporabom kortikosteroidnog spreja u nos u trajanju od minimalno 2-3 mjeseca.

antisa

26.02.2013. 15:05

Ovako imam problema sa sinusim od srednje skole tad su me tretirali antibioticima i koristio sam neke prirodne ljekove (narodne ljekove kapi iz biljke čuvarkuća) prije 2mj sam vec imao simptome koji su se kasnije pogorsali a to su umor jaka glavobolja pritisak pogotovo ljevom predjelu glave(na ctu ili rengenu u srednjoj neznam davno je bilo je se vidjelo ljevo zatamnjenje sinusa) iscjedak iz nosa je bio zut a ujutro krvav dosta krvav a nekad bi znao i pljucat krv,gadno znam sam sam se inhalirao i koristio paracetamol za glavu vec sad mi je lakse iako idalje imam zut ljepljiv gust icjedak ujutro(manje nego prije puno manje), nekad krv u sluzi, nekad glavobolju najcesce kad naginjem glavu, mislim vec odavno imam te probleme pa ne idem doktoru svaki put kad me zaboli glava navikao sam ali ovaj put je bilo kao nekakav pritisak uzas, tad sam imao neke neodgodive obaveze pa nisam, a sad mi je bolje pa mi je glupo imate li koji savjet.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

28.02.2013. 14:30

Poštovani, učinite bakteriološki bris nosa i CT sinusa koji će pokazati stupanj zahvaćenosti sinusnih šupljina upalnim procesom i temeljem kojih ORL specijalist može odrediti odgovarajuću terapiju. U međuvremenu, smanjite osjećaj pritiska u sinusima uporabom spreja ili kapi za nos.

aniri

21.06.2013. 14:20

Poštovani, nakon dugogodišnjih problema sa sinusima koji su zadnju godinu sve češći, a od jeseni mi je nos gotovo stalno začepljen te mi se povremeno kratkoročno začepljuju i uši, obavila sam RTG sinusa i na nalazu piše: "Subtotalno zasjenjenje desnog maksilarnog sinusa, široko rubno lijevog". U očekivanju sam otorinolaringološkog pregleda, ali sam nestrpljiva da što prije saznam šta bi to moglo značiti. Unaprijed zahvaljujem. Lijep pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.07.2013. 14:55

Poštovana, radi se o širokom rubnom zasjenjenju maksilarnih sinusa koje nastaje kao rezultat upalne reakcije, te zahtijeva odgovarajuću terapiju.

Michaell1612

25.08.2013. 12:05

Poštovani!
Trebao bih Vašu pomoć, imam 22 godine te već 3 godine imam probleme sa sinusima. Krenulo je laganim simptomi poput glavobolje, grlobolje i sljevanjem sekreta, otišao na pregled kod doktorice opće medicine koja me liječila antibioticima . Nakon što sam proveo terapiju nije bilo poboljšanja te sam upućen na pregled kod specijaliste.
Na prvom pregledu kod specijaliste bez detaljnih pretraga i obrada prepisana mi je terapija Tafen nasal (2x2 ušpricaja u svaku nosnicu) i dupla doza Letizena ( alergičan sam na dodatak prehrani E102- povećan tartazin u krvi). Na redovitim kontrolnim pregledima liječen sam istom terapijom kroz 3 mj, nakon čega mi je prepisan Nasaleze prah u kombinaciji sa Tafenom. Ovom terapijom liječio sam se otprilike godinu dana ali nije bilo poboljšanja te sam promijenio otorinolaringologa kako bih dobio drugo mišljenje. Nakon posjeta drugom liječniku prvi put sam upućen na rtg sinusa, nalaz je bio uredan. Postavljena mi je dijagnoza: vazomotorni i alergijski rinitis, te mi je prepisana terapija sprej Flixonase.
U međuvremenu došlo je do pogoršanja, sekret je bio toliko gust i obilan da nisam mogao jesti, normalno disati, javio se kašalj, povraćanje, bol u trbuhu i jaka glavobolja i vrtoglavica. Bio sam primoren posjetiti hitnu službu u nekoliko navrata, postavljena mi je dijagnoza shinosinuitis chronica nonallergica prepisana mi je druga terapija rinocort sprej, bisolvon kroz 10 dana te izbjegavanje mliječnih proizvoda. Korištenjem ove terapije nije došlo do poboljšanja te sam upućen na rtg pluća, eeg , ekg i na rtg glave, svi nalazi su bili uredni, prepisana mi je terapija lupocet i brufen. U razgovoru s doktoricom opće medicine savjetovala mi je inhalacije i fiziološku otopinu.
Do sada sa korištenjem terapije nije bilo poboljšanja, simptomi ostaju prisutni poput poteškoća s gutanjem, pojačanog gustog sekreta i i neugodnog okusa u ustima, konstantni osjećaj umora i slabosti, glavobolje, . Naime živim s djevojkom koja je nedavno primijetila iste simptome, te joj se počinje pogoršavati istim tokom kao u mom slučaju.
Imam par pitanja za Vas
o kojoj bolesti se ovdje radi kada je i djevojka primijetila iste simptome?
što nam je dalje činiti, koje korake poduzeti kada do sada ništa nije riješilo problem?
Molim Vas za pomoć i savjet iskreno smo nemoćni. Unaprijed hvala !



gagobabaca

29.08.2013. 19:35

Imam bolove oko očiju, na nosu i na vratu praceno vrtoglavicom kad ustanem. Tokom vrtoglavice imam bol u listovima i njihovo kočenje. Radio sam magnet glave, skener pluća, analizu krvi, sve srcane testove, ultrazvuk abdomena i sve moguće zdravstvene pretrage. Mislio sam da ce mi na magnetu glave reci nesto i o sinusima medjutim ništa mi nijesu rekli. Interesuje me da li sve ovo sto mi se desava mogu da proizvedu sinusi? Jer svi pregledi koje sam radio bili su perfektni, inače sam sportista i prvi put mi se vrtoglavica desila kada sam bio na testu opterecenja srca onako polumokar sam izasao napolje a vani je bio vjetar. Unaprijed hvala! happy

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

26.09.2013. 13:25

Za „Michaell1612“: Poštovani, učinite bakteriološki bris nazofarinksa, alergološko testiranje na inhalatorne alergene i CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku kako bi potvrdili dijagnozu bolesti. Ukoliko se potvrdi dijagnoza kroničnog rinosinuitisa, tada trebate uzimati antibiotike sa svojstvom prodora kroz kost, budući da spomenuta bolest nije ograničena samo na sluznicu sinusa, već se širi na podležuću kost. Kortikosteroidni sprejevi /kao samostalna terapija/ nisu dostatni u liječenju bolesti. Inače, bolest nije zarazna.

Za „gagobabaca“: Poštovani, budući je MR glave /iako je CT sinusa metoda izbora prilikom dijagnostike bolesti sinusa/ pokazao uredan nalaz, u svrhu otkrivanja uzroka vrtoglavice preporučujem obradu vestibularnih osjetila, ECD dopler V-B sliva i Willisova kruga, te neurološki pregled.

Dragana30

27.10.2013. 23:25

Postovana,
imam 30 godina. Imam dijagnozu hronicnog sinuzitisa od neke 14 godine. Uglavnom nisam imala problema ponekad glavobolju i to je bilo to. Medjutim, od avgusta ovog meseca sam dobila subfebrilnu temperaturu nepoznatog uzroka. Ona bi se cas pojavljivala, cas ne/ Krenula sam sam pretragama i zubar je na ortopanu video cistu u sinusu. Dan pre nego sto cu otici kod ORL specijaliste dobijla sam curenje nosa, zuti sekret, zatim opet temp do 37.4. Rekao mi je da uradim CT paranazalnih supljina kako bi utvrdio tacan polozaj ciste i prepisao mi je Vibramicin jednu kutiju i nakon toga Klindamicin i kortikosterodine kapi. Bris je sterilan. Da li je dovoljna i dobra terapija? (citam da oba antibiotika samo zaustavljaju rast bakterija a ne ubijaju ih) i da li je moguce da od te ciste imam temperaturu? Nalazi krvi i urina su b.o.
Bila bih Vam zahvalna na odgovoru, jer je sve ovo vec iscprljujuce. Ct sinusa tcu napraviti tek u novembru.
Veliki pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 19:30

Poštovana, subfebrilna temperatura nastaje prilikom egzacerbacije kronične upale sinusa i obično prolazi na terapiju Klindamicinom. Cista je samo jedna od manifestacija kroničnog sinuitisa i ukoliko izaziva simptome, preporučljivo je njezino odstranjivanje operativnim putem. Male, nesimptomatske ciste ne zahtijevaju kiruršku terapiju.

okrajak

11.07.2014. 10:05

Poštovani, imam problema sa sinusima 15 godina. Prije desetak godina operiro sam devijaciju septuma ali osim malo lakšeg disanja nije bilo nekih poboljšanja. imam svakodnevne bolove u predjelu čela korjena nosa i jagodica te osjećam pritisak na oči. Na najnovijoj rtg snimci paranazalnih sinusa prisutno je maglušavo zasjenjenje centralnog djela frontalnog sinusa, vidljiva manja cista te zadebljana sluznica laterlnog dijela d max sinusa. Bezbroj puta sam uzimao antibiotike i sprejeve za nos ali bez uspjeha, bolovi su svakodnevni. Prije sam osjećao veliko olakšanje kad bih u kratkom vremenu promjenuo nadmorsku visinu ali vise ni to ne osjećam. Trenutna dijagnoza je sinusitis a doktor mi je preporučio da napravim sinusoskopiju.
Mozete mi pojasniti sto je to sinusoskopija i kakve su šanse za poboljšanje nakon nje? Dosta ima po netu priče o nekim kapima od divljeg krastavca pa me zanima jel vam poznato sta o tom i kakva su vaša iskustvs i preporuke u vezi s tim?
Hvala lijepa!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

01.08.2014. 13:25

Poštovani, nisam upoznata sa kapima divljeg krastavca i ne znam čemu služe. Također, smatram da kapima nije moguće riješiti problem sluznice sinusa budući se radi o sluznici koja oblaže koštanu šupljinu. Prije bilo kakve odluke o operaciji, potrebno je učiniti kvalitetan CT sinusa temeljem kojeg se donosi odluka o terapiji. Opisujete promjene na frontalnim i maksilarnim sinusima,ali imajte na umu da sinusoskopijom ne možete ući i djelovati na sluznicu frontalnih sinusa. Ukoliko razmišljate o operativnom zahvatu, na raspolaganju imate FESS kirurgiju.

cakanita23

13.10.2014. 14:45

Pozdrav. Imam 23 godine i već 2 godine imam naizmjenično začepljenu jednu pa drugu nosnicu, bez ikakvih drugih simptoma. Doktor mi je rekao da imam uzak nos i dao mi je Nasonex koji mi nije pomogao, a sl.put mi je dao Aerius u slučaju da imam neku od alergija. Cijelo ovo vrijeme koristim Nasic sprej za nos, iako znam se kortikosteroidi ne smiju koristiti predugo. No jedino tako mogu normalno disati. U početku je do začepljenja nosa dolazilo samo navečer, no sada se taj problem javlja odmah nakon buđenja, jednom u toku dana i navečer. Ne vjerujem da je alergija jer nemam suzenje očiju,svrab grla, ne kijam, iz nosa nema nikakvog sekreta.. Kakve pretrage mi savjetujete da uradim?

provincijalka27

14.10.2014. 19:25

Već neko vrijeme imam problema sa glavoboljama (uglavnom u čeonom predjelu, tačnije lijevom uglu čela-onako duboki bol negdje iza oka) i prehladama koje se ponavljaju nekoliko puta godišnje (grlobolja, začepljen nos, curenje iz nosa,kihanje, suhi kašalj u zadimljenim prostorijama ili u prostorijama gdje je suh vazduh, slivanje sekreta niz grlo). Prvo sam izvršila pregled očiju zbog tih glavobolja i sve je bilo u redu, te sam dobila uputu da izvršim RTG sinusa. Nakon izvršenog RTG-a na nalazu piše: "Uputna dg: rhinosinusitis acc , Na priloženom snimku se vidi uredna transparencija prikazanih PNS-a. Zadebljala sluznica etmoidnog sinusa. " Sa ovim nalazom sam otišla kod svog doktora i rekao je da je sve u redu. Možete li mi pojasniti šta ovaj nalaz znači? Unaprijed hvala.

krišto

10.11.2014. 09:50

Poštovani!
Patim od sinusa od rođenja. Pušač sam već 10 godina. Počeo sam koristiti kapi od sljezovog korijena. Prilikom uporabe javlja mi se vrlo neugodna bol koja počima od glave (jak osjećaj boli u sinusima) pa sve preko vrata, ramena i negdje do polovice leđa. Mislim da nemam alergiju jer pijem čaj od sljeza skoro dvije godine. Nikad nisam čuo da netko ima takve probleme prilikom upotrebe kapi od sljezovog korijena. Zanima me vaše mišljenje!

Hvala!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

06.09.2015. 22:15


Za Cakanita23: Poštovana, u potpunoj ste zabludi u svezi korištenja sprejeva za nos. Nasic sprej je vazokonstriktor koji ne bi smjela koristiti više od 7-10 dana, a Vi ga koristite zadnje 2 godine i na taj način ste izazvali stvaranje medikamentoznog rinitisa, odnosno još jačeg edema sluznice koji sve slabije reagira na sve veće doze Nasic spreja. Naizmjenično zatvaranje jedne pa druge strane nosa nije ništa drugo nego naglašeni nosni ciklus koji osobe sa zdravom sluznicom ne primjećuju, ali je u Vašem slučaju ta fiziološka pojava izrazito upadljiva. Trebate odmah prestati sa korištenjem navedenog spreja i početi uzimati kortikosteroidni sprej ili kapi koje možete bez bojazni koristiti svaki dan godinu dana, nakon koje se pauzira 2-3 mj. Sve navedeno, naravno, pod kontrolom ORL specijaliste.

Za provincijalka27: Poštovana, ne, nije sve u redu ako je RTG sinusa pokazao da imate zadebljanu sluznicu etmoidalnih celula. Etmoidalne celule su male sinusogene šupljinice smještene između nosa i očnih šupljina od kojih ih dijeli kost tanka poput cigaretnog papira. Upale navedenih celula se iz tog razloga znaju ponekad proširiti na očnu šupljinu. U otorinolaringologiji kao standard u pretrazi navedenih celula služi CT sinusa u aksijalnom, koronarlnom i sagitalno presjeku, stoga predlažem navedenu pretragu i ORL pregled sa CT-om.

Za krišto: Poštovani, i meni je ovo prva informacija da kapi sljezova korjena mogu izazvati navedene smetnje.Rješenje je jednostavno, prestanite ih koristiti i počnite sa uporabom kapi ili sprejeva koji su puno primjereniji Vašoj dobi i dijagnozi. ORL specijalisti obično odraslim osobama ne prepisuju navedene kapi u slučajevima kronične upale sinusa.

ado1910

09.11.2015. 22:20

Poštovana,

posljednjih godinu dana imam problem sa lijevom nosnicom koja je većinom nepropusna tokom cijele godine. Sluznica te nosnice je dosta osjetljiva pa bilo koji fizički kontakt izaziva kihanje. Specifičnost je da je nosnica potpuno propusna prilikom povećane aktivnosti kao npr. kada obavljam neki fizički posao ili igram fudbal. Kada su u pitanju sprejevi, pomaže Meralys a najbolji efekt ima Flixonase koji pomogne nakon 6-7 dana od početka korištenja.

IVHB

27.11.2015. 17:35

Poštovani, da li je moguće napraviti MR paranazalnih sinusa nego CT? Neki doktori kažu da je MR u novije vrijeme bolji od CT-a. Znam da ct jako zraci i to bi mi bio treći ct u godinu dana. Pozdrav

ilija225

04.12.2015. 21:20

Postovani
Imam 32 god vec duze vrjeme (oko 7 god ) imam problema sa sinusima
problem mi se javlja iskljucivo u jutranjim satima budim se zacepljenog nosa osjetim zatezanje lica i cela
te imam sljevanje sekreta u grlo sekret koji izbacim je proziran i gust od antibiotika sam koristio amoxil klavax makcin
a od sprejeva nasonex i rinoco nista od toga mi nije pomoglo neznam sa cim bi jos mogao pokusat ?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 20:50

Za ado1910: Poštovani, lijevostrana opstrukcija koja reagira pozitivno na kortikosteroidni sprej govori u prilog prvenstveno problemu sluznice koja može biti udružena sa ili bez deformacijom septuma. Problem zadebljane sluznice možete rješavati konzervativno ( kortikosteroidnim sprejem, kapima ili tbl) ili operativno ( turbinotomijom).

Za IVHB: Poštovani, CT sinusa je superiornija pretraga u odnosu na MR, ali obzirom na činjenicu da ste zadnjih godinu dana već u dva navrata prošli istu pretragu, ne vidim razloga da se MR ne uzme u obzir kao alternativa, čak i u slučaju potrebe za operativnom terapijom na sinusima.

Za ilija225: Pokušajte od CT-a sinusa, bakt. brisa nosa, alergološkog testiranja na inhalatorne alergene i fiberendoskopije nosa. To će pomoći da Vaš ORL specijalista nađe uzrok postnazalne sekrecije.