Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sinusi i njihovo lečenje


Autor Poruka

pepe24

23.02.2016. 09:55

Pozdrav imam par pitanja za vas. Prije 2 tjedna prilikom putovanja u Zagreb iz Gospića mi se začepilo desno uho, I uspio sam ga odčepiti 2 sata kasnije. Iducih dana se situacija ponavljala da bi se na kraju zacepila oba uha. Od prije imam problema sa sinusima pa su me i tada poeče mučit glavobolje i slijevanje sluzi niz grlo. Također mi je nos bio začepljen. Probao sam s operil kapima po nalogu doktorice I pio sam sinupret forte na biljnoj bazi, nakon tjedan dana su se uši odčepile I glavobolja je prestala ali sluz se još slijevala I nos mi se I dalje začepi. Nakon par dana mi se desno uho ponovno začepilo I počelo me bolit grlo, otišao sam na hitnu pošto radim u gradu daleko od adrese prebivališta gdje mi je doktorica. Tlak mi je bio 130/90 , otkucaji srca normalni. Dijagnosticirali su mi upalu srednjeg uha i grlo mi je bilo crveno, dali su mi klavocine. Situacija se popravila,grlo me ne muči i uši me ne bole, kao ni čelo, imam jos popit klavocine za 3 dana, ali jos uvijek osjetim pucketanje u usima i primjetio sam mali limfni cvor ispred uha, dakle ne iza nego ispred da mi je uvećan, ne primjeti se nego jedino kada ga opipam. Temperaturu sam imao samo jedan dan 37.1 stupanj, ostalo vrijeme tijekom dva tjedna oko 36.3. Također osjećam vrućinu u licu I imam ispucane rubove usana što mislim da mi je od alergije jer su mi se te dvije stvari javile već lani u ovo doba pa sam pio tablete za alergiju .Također sam se noćas budio oznojan par puta. Postoji li mogućost da je uzrok svemu ovomu alergija na pelud ili je stvar u sinusima? Tablete za alergiju koje imam su dasselta al ih trenutno ne pijem jer ne znam kako ce djelovat sa klavocinom. Najviše me muči ovo s ušima jer su prošla 2 tjedna otkad je sve počelo i lagano mi već ide na živce I stvara paniku. Hvala na odgovoru

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

23.03.2016. 19:55

Poštovani, začepljenost ušiju nastaje zbog edematoznog zatvaranja Eustahijeve tube koja povezuje srednje uho sa ždrijelom. Svaka upala sinusa praćena slijevanjem sekreta niz ždrijelo,potencira edem Eustahijeve tube. Zadatak terapije je ne samo riješiti upalu sinusa i zaustaviti postnazalnu sekreciju, već i uspostaviti prohodnos tube. Prohodnost se uspostavlja korištenjem vazokonstrikcijskih kapi za nos 3-4 x dan i propuhivanjem (politzerom) ili autoinsuflacijom po Valsalvi. Točna dijagnoza disfunkcije Eustahijeve tube postavlja se audiološkom obradom.

stalker92

30.03.2016. 19:25

Postovani vec vise od mjesec dana osjecam se kao prehladjen,imam osjecaj slivanja sekreta niz grlo,te dugogodisnju temperaturu.Isao sam kod ORL.Pregled je trajao 1 minut,i u na nalazu pise-Endo azalno sluznica lako otecena,hiperemicna,bjelicast sadrzaj u nosu.Ostali nalaz uredan.Dg.Rhinits chronica.Treba da uradim bris guse i nosa klutura +AB,RTG PNS-a,CRP i KKS.
Uradio sam RTG sinusa i pise Slabo razvijen desni frontalni sinus.Nema sigurnih RTG znakova likvido sinusa.Da li je ovo dovoljan znak da na sinusima nema nista,i da li ima uopste potrebe da radim briseve grla i nosa,ako je RTG uredan?Molim za vase misljenje o svemu.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.04.2016. 03:20

Poštovani, već ste dobili odgovor na Vaše pitanje 23.03.

Iron

18.05.2016. 12:20

Da ne otvaram novu temu bez veze,

Imam problem s grlom i sinusima koji se po smptomima moze poistovjetiti s ostalim, no mene ne zanimaju simptomi mene zanima uzrok. Evo kako prica ide.
Prije 5 tjedana isao sam na "cugu" s deckima. Nista nenormalno radio sam to gotovo svaki vikend, pice koje sam konzumirao nije nuzno bio alkohol, no povremeno sam popio koju pivu. Nakon tog izlaska jedan od prijatelja se pozalio da gal boli glava i rekao je da je vec prije bio malo bolestan. Sljedeci dan funkcionirao sam potpuno normalno bez iakakvih problema. Predvecer sam se vozio na biciklu (moja rutina) no ovaj put u kratkim rukavima, a vani je doduse puhao vjetar. Navecer tog dana osjetio sam onaj osjecaj prije bolesti, onakvu slabost i osjecaj nelagode. Sljedecd jutro nije bi bilo dobro, no idalje sam isao u skolu, i na povratku me pocela hvatati vrtoglavica, poceo sam se tresti (vjrovatno sam vec tada imao temp.). Da skratim od tada bolujem od sinusitisa. Prvi tjedan prosao je uz temp i iskasljavanje sekreta... No nikada se nisam u potpunosti oporavio. Uvijek je ostao onaj osjecaj slabosti i nelagode kao da cu ponovo biiti bolestan. S tim simptomima posumljao sam sa mono, no vadio pretrage krvi kazu da nije bila mono vec samo neka upala. Za to vrijeme onaj prijatelj o kojem sam malo proje govorio takoder je obolio sa slicnim simptomima, a kod jjega je ustanovljena bakterijska infekcija. Pio je antibiotike tjedan dana i kaze da ki nakon toga nije bilo nista. Meni se nakon prvog tjedna bolest vratila u roku 3 dana. Isti simptomi, sluz/sekret, sinusitis, bol u glavi... Tada sam dobio antibiotike, prvo je bila serija sumameda od 3 dana te se nista nije popravilo, a kasnije je bila serija od 10 tableta klavocina bid 500g (5 dana). Bolest se malo smirila i opet onaj prokleti osjecaj slabosti me hvata za par dana. Znaci ispada da se u roku od 3 tjedna bolest smirila samo onda kada sam ju tretirao sa antibioticima i pomovo se vraca u roku od 3-4 dana. Moram napomenuti da mi se takvo nesto nikada nije desavalo. Iamm 18 god i uvijek sam bio savrseno zdrav. I nakon onog izlaska sve se to mijenja. Isto tako nemam nikakve druge simptome osim umora i simptoma karakteristicnih za sinusitis. Posumljao sam na leukemiju jer razina leukocita je bila povisena, no eritrociti su uredu. Isto tako u zadnje vrijeme sam jako zedan mislio sam da je dijabetes, ali krvna slika kaze da mi je razina glukoze u krvi bila mrvicu manja nego normalna tako da mislim sa i to kogu iskljuciti. Mene zanima postoji li objasnjenje za ovakvo ponasanje, nikad nisam imao problema s time, tonzile nisu prevelike znaci nisu ni krajnici ne znam stvarno sta da vise radim. Opet sam bolestan, prestalo je kasljanje i curenje nosta no idalje je onaj osjecaj tu koji mi govori da nisam potpuno zdrav. Molim vas moze li mi netko pomoci ustanoviti uzrok jer moji kazu da je to sve od prehlade i zato sto se ne oblacim dobro, a to nije istina posto u zadnje vrijeme ne izlazim van i opet sam bolestan.
LP

PumpUp

21.07.2016. 13:10

Poštovani,
Javljam Vam se u vezi svog problema sa sinusima koji "vučem", evo već punih 20 godina.
Naime, sa 13 godina sam prvi put osjetio jak bol u predjelu lijevog dijela čela iznad obrve, gdje sam nakon par dana mučenja otišao kod ORL ljekara koji mi je konstatovao akutni sinusitis te mi je za isti propisao antibiotik.
Nakon što sam ispio terapiju bilo mi je ok, međutim, već sledeće godine sam ponovo imao iste probleme, ponovo sam ispio terapiju antibiotika i sve je ponovo bilo u redu, naravno, samo do sledeće godine.
Tada su to već bili ozbiljni bolovi koje "obični", antibiotik nije rješio, te mi je ljekar po prvi put propisao Sumamed iliti Azitromicin koji mi je rješio problem.
I tako, godina za godinom je prolazila, ja sam svako proljeće očekivao upalu sinusa, odlazio kod istog ljekara koji bi mi samo propisao Sumamed i sve se na tome završavalo.
Nažalost, za sve ove godine koliko traje moja agonija sa sinusima, moj ljekar nikad, ali baš nikad nije ništa konkretno preduzeo, nije mi čak ni jednom uzeo uzorak tečnosti iz sinusa, pregledao kako treba (Njegov pregled se inače svodi na pregledanje ušiju i grla, naravno, "od oka", što bi se reklo), i na svako moje insistiranje za bilo kakvim konkretnim rješenjem ili savjetom on je ostajao pri svom, dakle, Sumamed i sve je ok!?
Sve sam to trpio i pomirio se sa tim sve do ove godine kada sam dobio užasno jake bolove od kojih sam čak i povraćao, vjerujte mi da u životu jači bol nisam osjetio!
Njegova terapija je, naravno, bila Sumamed, ali, ovoga puta mi Sumamed uopšte nije pomogao.
Nakon druge posjete kada sam mu rekao da terapija nije imala nikakvog efekta, propisao mi je Klaritromicin 2 x 500mg od kojeg mi takođe nije bilo bolje.
Ponovo sam otišao i rekao da i dalje nema pomaka, na šta mi je on odgovorio da je to sve što se može uraditi i da se strpim, proći će to već?!
Digao sam ruke od njega, razočaran u kompletno zdravstvo, pokupovao sam sve moguće kapi i meleme na biljnoj bazi, isprobao sve moguće inhalacije, u dogovoru sa Farmaceutkinjom, koju jako poštujem, i sa kojom smo moja supruga i ja kućni prijatelji, nastavio sam terapiju Klaritromicinom po šemi ORL-a, 2 x 500mg, do sada sam popio 4 kutije po 7 tableta, lakše mi je ali je bol i dalje prisutan, najviše kada legnem da spavam.
Prilično mi je pomogao i Snup sprej za nos nakon kojeg sam mogao da koliko-toliko izduvam sadržaj iz nosa, koji je, uzgred, providan a ne žućkast kako sam barem čitao da bi trebao biti?!
Oprostite mi na ovolikom postu i uznemiravanju, te Vas naljepše molim za neki savjet, da li da pojačam dozu Klaritromicina, bilo šta što smatrate da bi mi moglo pomoći?
Lijep pozdrav.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

11.09.2016. 22:50

Za Iron:Poštovani, dobili ste dvije vrste antibiotika širokog spektra a da prethodno uopće nije učinjen bakteriološki bris nosa. Smirivanje bolesti samo tijekom terapije i njezina progresija tijekom perioda bez terapije je tipično za sinuitis koji nije liječen adekvatnim antibiotikom, budući da je bolest prvenstveno lokalizirana unutar koštanih šupljina, a pritom niste dobili antibiotik koji prolazi kroz koštanu barijeru. Sada učinite CT sinusa i bakteriološki bris nosne sluznice barem 3 tjedna nakon posljednje doze antibiotika i sa dobivenim nalazima otiđite ORL specijalisti.

Za PumpUp: Poštovani, skinite se sa antibiotika, pogotovo zato jer ga ne uzimate u kombinaciji sa kortikosteroidima. Učinite CT sinusa u aksijalnom, koronalnom i sagitalnom presjeku, te alergološko testiranje na inhalatorne alergene ( navodite da su smetnje prisutne uvijek u proljeće)i pokažite nalaze ORL specijalisti. U današnje vrijeme nitko više ne mora trpiti bol zbog upale sinusa.