Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


stomatitis?


Autor Poruka

Deniza

25.11.2003. 21:28

Imam 34 godine i više od dva mjeseca imam problem žarenja u ustima, preciznije - imam osjećaj kao da mi je biber u ustima. Tegobe se pojave, traju nekoliko dana, pa nestanu, a onda se opet pojave nakon desetak dana. Nalazi brisa (grlo, jezik, sluznica...) su uredni. Otorinolaringolog mi je rekao da je u pitanju stomatitis i propisao mi je vitamine: C, E i B-kompleks, Lysobact (potrošila sam gotovo dva pakovanja i nisam sigurna da li je preporučivo da ih i dalje koristim), te Stomatidin za ispiranje usta. Također mi je propisao tečnost "gentianae violet", da je koristim kada se pojave tegobe. Ali, ovu tečnost još nisam upotrijebila, zbog propratnih učinaka (ljubičasta boja). Kada imam tegobe, onda mi se samo zacrveni vrh jezika, a drugih vidljivih promjena nema.
Osim vitamina, sada koristim čaj od kadulje za ispiranje usta, a vrh jezika ponekad, preventivno, naprskam propolisom (nadam se da neću napraviti više štete nego koristi).
Posljednjih desetak dana nisam imala problema.
Molim Vas da mi pojasnite šta bi mogao biti uzrok ovih tegoba i da li bih trebala koristiti još nešto za prevenciju i suzbijanje tegoba (ukoliko se ponovo pojave).
Unaprijed hvala!

prof.dr. Željko Bumber

27.11.2003. 12:57

Pretpostavaljam da niste pušač. Trebalo bi isključiti kontakt sa želučanom kiselinom- žgaravice,refluks. Činjenica da vi ne navodite
refluks još uvijek ne znači da nemate tegobe od strane žaluca.
Otiđite kod gastroenterologa, potom mi se javite.Imali vaš partner sličnih tegoba?