Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bol u prednjem dijelu vrata i otežano gutanje


Autor Poruka

ksulja

19.01.2008. 02:15

Poštovani,

već 6 mjeseci imam probema s otežanim gutanjem (teško gutam zrak i slinu dok s hranom nemam većih problema). Kad gutam nešto mi preskače u grlu, a u zadnja 2 mjeseca stalno je prisutna bol u prednjem dijelu vrata (bolno je i na dodir) kao i suho grlo. Prilikom gutanja povremeno se javlja i pucketanje u ušima kao i začepljenost ušiju. Uz navedene probleme imam lagane bolove u kostima, zglobovima (koljeno, lakat) i kralježnici (suženje između L4 i L5 te problemi s vratnom kralježnicom). Isto tako imam gastritis (rađena gastroskopija, nemam GERB tako da problem s gutanjem nije vezan uz želudac) i hipotireozu (morfolološke promjene na štitnjači, koristim Eutirox 12,5mg dnevno - hormoni mirni).
Krvna slika je bila mirna (rađeno kad su počele tegobe), posjetila sam nekoliko otorinolaringologa i svi pripisuju problem sinusima (kronična upala i ponovna devijacija septuma koju sam inače operirala '98.), ali bol koju osjećam u vratu nije povezana s klasičnom grloboljom i niti jedno provedeno liječenje usmjereno na sinuse (inhalacije, sprejevi, antibiotici,..) nije uklonilo tegobe s gutanjem. Rađen je ultrazvuk sinusa i glasnice su u redu.
Onda sam mislila da je od štitnjače, ali endokrinolog piše na nalazu da 80% žena nema takvih tegoba i opet me upućuje k ORL.
Radila sam rtg akta gutanja i pasažu jednjaka (s barijevom kašom) i nalaz je u granici normale.
Lijepo molim savjet što još mogu napraviti od pretraga vezano uz sam vrat i gutanje uz preskakanje u grlu jer više ne znam kome da se obratim, a problem traje svakodnevno već mjesecima i pogoršava se?

Hvala unaprijed

ksulja

02.02.2008. 17:50

Poštovani,

ovim putem ponavljam pitanje jer sam jedina ostala bez odgovora.

Hvala unaprijed

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.02.2008. 11:25

Poštovana, ispričavam se na čekanju, no izgubio sam vaše pitanje u bespućima interneta. Problem koji vi opisujete vrlo je čest u našoj kliničkoj praksi, i nažalost iziskuje dosta muke dok ga se ne sanira. Najčešći uzrok opisanim smetnjama ipak je refluks kiseline iz želuca, no on je najpreciznije dokaziv 24-satnom pH metrijom, gdje se apliciraju sonde u gornji dio jednjaka i kroz 24 sata mjeri kiselost. Dobiveni rezultati su puno konkretniji od obične ezofagogastroskopije (ukoliko imate gastritis imate šansu i da imate i refluks, što ne mora biti morfološki vidljivo, pogotovo ako je u ranom stadiju). Ukoliko su ORL nalazi uglavnom uredni (česta je slika kronične upale ždrijela i posteriornog laringitisa), te ako je i rtg nalaz uredan (akt gutanja i pasaža jednjaka), mogu se isključiti tumori, divertikuli i ostali veći problemi. Kronična upala sinusa, bez obzira na terapiju koju ste proveli može uzrokovati podražaj ždrijela, no morate imati naglašem postnazalni slijev (slijevanje sekreta niz ždrijelo), uz ostale simptome sinuitisa. Kronična upala tonzila može raditi slične smenjte (preporučam učiniti AST- titar protutijela na streptokoke). Ukoliko su uredni nalazi hormona štitnjače (i protutijela na stanice štitnjače) uz pregled endokrinologa, pretpostavljam da se može isključiti i upalna bolest štitnjače. Uz to, napetost i stres često uzrokuju osjećaj stezanja u grlu i otežanog gutanja, što je često povezano i sa gastritisom i refluksom (dokazano je da čak do 90% pacijenata sa refluksom nema tipične simptome žgaravice, pečenja iza prsne kosti i sl.). Još neki rijeđi problemi mogu uzrokovati slične tegobe, uglavnom nije riječ o teškim bolestima. Preporučujem da učinite navedene nalaze i posjetite dobrog orl-oga da se dobije kompletna slika i provede adekvatno liječenje.

FaustinaVG

18.03.2008. 14:35

I ja imam isti problem, molim te ksulja daj mi se javi da vidim što si obavila po tom pitanju.
faustina@net.hr

Domagoj Parazajder, dr. med.

31.03.2008. 19:20

Nadam se da uspješno rješavate problem. Sretno!

Parmenid

08.04.2008. 11:45

Poštovani,

ja imam sličan problem, ali me mući samo desni dio prednjeg vrata. Točnije, kad okrećem glavu (i prionem prste na to mjesto - kod adamove jabućice) osjetim krckanje (preskakanje) u desnom djelu adamove jabućice, ništa ne boli, ali imam osječaj kao da nije dobro "podmazano", nego su neke smetnje, meni se čine kao mehaničke.
Prije 2 mjeseca sam naglo okrenuo glavu prema gore lijevo i osjetio kao da mi je nešto tamo kvrcnulo i od tada osječam smetnje u tom predjelu (desno adamove jabućice).
Inaće mi trenutno izbija umnjak na desnoj strani pa mi je općenito (valjda od toga) cjeli desni prednji dio vrata pomalo ukoćen, ali mi se ćini da problem krckanja nije povezan s time (mada je na istoj strani vrata), jer mi se baš ćini da je mehanička smetnja.

Hvala unaprijed

Domagoj Parazajder, dr. med.

08.04.2008. 13:25

Poštovani, naravno da bez pregleda ne mogu točno utvrditi o čemu se radi, no s obzirom na opisano vjerojatno je riječ o normalnom fiziološkom "preskakanju" krikoidne (prstenaste) hrskavice grkljana preko trupa vratnog kralješka, što je prisutno kod svih odraslih osoba. Pozdrav!

nix

22.11.2009. 16:45

ksulja da li ima kakvog uspjeha, ako pročitaš ovo, molim te ostavi poruku.

Domagoj Parazajder, dr. med.

06.12.2009. 14:15

Pretpostavljam da pitanje nije bilo upućeno meni; no ako imate orl problema slobodno pišite.

Epic2

27.04.2010. 14:00

poz,posljednjih 1-2dana imam problem s grlom stezanje u desnoj strani malo iznad stitnjace ,otezanije disanje ne pretjerano ali osjetno,i najveci dio tesko vrlo tesko jedva da mogu podrigivat,nerazumijem se u to i vrlo sam zabrinut dali mi mozete rec o cem se radi i kako se lijeci,hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

02.05.2010. 23:35

Takve smetnje najčešće ne znače ništa strašno (vrlo često su rezultat stresa), no ukoliko ne popuštaju ili se pogoršavaju - dakle ukoliko postoji prava bol i stvarni nedostatak zraka, tada je potreban pregled liječnika - opće medicine ili u slučaju nedostupnosti istog ili značajnih simptoma i ORL-oga. Lijep pozdrav!

GMO tratinčica

18.08.2010. 21:47

Poštovani!

Imam sličan problem s gutanjem. Opisat ću Vam o čemu se radi i nadam se da ćete me bar malo utješiti, jer postajem, u najmanju ruku, očajna.

Naime, s mojih nekih 7, 8 ili 9 godina prvi put mi se pojavio problem s gutanjem - iz čista mira. U jednom trenutku sam shvatila da ne mogu gutati, tj. kao da ne znam kako se guta!! (Problem je i trenutno prisutan pa mi je gutati još teže, jer pišem o tome. sad ) Bila sam sva u panici, ali nikome nisam govorila, jer sam odmalena pomalo hipohondar i mislila sam da će me proći, da mi možda nitko neće vjerovati, a pomislila sam i koliko to blesavo zvuči. Tada bih dugo sjedila na zraku čvrsto držeći čašu vode pokraj sebe u slučaju da opet "zaboravim" kako se guta. Ne sjećam se kao je problem prestao, ali je prestao.

I nije se javio do moje devetnaeste godine. Opet panika, ludilo, strah.... Do te mjere je bilo strašno da sam se čak tješila govoreći si da neću umrijeti, pogotovo ne na tako glupav način - nisam mogla progutati svoju slinu. Toga puta mi je bilo puno strašnije i teže, jer sam bila svjesna nekih stvari i krhkosti života općenito, budući da smo okruženi kojekakvim bolestima - što poznatim, što nepoznatim. Javila sam se svojoj liječnici i poslala me je na pretrage, jer je vidjela da sam stvarno u panici. Išla sam na pasažu jednjaka i pretrage štitnjače - sve je bilo potpuno normalno. Liječnica je na kraju zaključila da se radi o problemu psihičke prirode (kad sam bila mala, to je bio rat, a onda faklutet) i to sam prihvatila.

Problem se ponekad javi kad sam tužna, mamurna ili pod stresom, ali prođe za nekoliko dana. Naučila sam se kontrolirati i više ne paničim, nego se nakašljem da malo pročistim grlo i "zavaram" (ne znam točno što), duboko uzdahnem i govorim si da je sve OK i da je sve u glavi.

Sad imam 28 godina i prije nekoliko tjedana sam završila na hitnoj, jer toliko nisam mogla gutati da me je uhvatila teška panika i tražila sam nešto za smirenje po cijelome gradu. Toliko nisam mogla gutati da sam doslovce skakala samo da mi slina sklizne u grlo. Srce mi je od straha lupalo kao ludo i imala sam temperaturu (37,8). Liječnici na hitnij sam rekla da to traje već mjesec i pol dana. Pogledala mi je grlo i rekla da se sredim.

Danas mi je opet "dan". Pokušavam ne misliti na to, zabaviti se nečim, biti stalno s ljudima, ali to mi je postala preokupacija toliko da ne mogu vjerovati da me jedan dan ne pati taj problem. Stvrr je još gora kad, uslijed panike, pokušavam gutati što češće, a onda mi je tek teško, jer mi se grlo osuši. Nakako kao da mi je grlo lijeno. Ne znam kako bih to bolje objasnila.

Imam i drugih simptoma. Stalno kao da imam "knedlu" u grlu, lijeva strana vrata (odmah ispod uha) mi je otečena (uvijek je otečena bar malo, ali sad je više i tvrda je - liječnica mi je objasnila da je to limfni čvor koji se napravio tijekom jednog teškog sinusitisa i neće se povući).


Puno sam toga ovdje napisala i sigurno ćete pomisliti da je bolje da sam pisala psihijatru umjesto Vama, ali bila sam već i zaključak je da nemam ama baš nikakvih problema. Čak ni depresija.

Čitala sam što su pisali drugi ljudi koji imaju slične probleme i tražila odgovore i na kraju sam se odlučila javiti. Ono što mene zanima je radi li se možda ipak o štitnjači ili nekoj drugoj bolesti, jer ovo je neizdrživo. Ako je problem psihološke prirode, valjda mi također treba pomoć. Užasava me mogućnost da ću se do kraja života svako malo bojati hoće li mi pojedini zalogaj biti i posljednji.

Puno Vam hvala na razumijevanju!

franjoihelena

21.08.2010. 04:10

Pozdrav

Moj dečko ima 20 godina. Radi kao viličarist u skladištu. Rođen je u Njemačkoj i živio tamo do 10 godine gdje su stekli naviku umjesto obične negazirane vode piti mineralnu vodu, umjesto obične. I tako je radio cijeli svoj život. Osim toga, pio je puno Cole. U zadnjih 2 godine otkako je počeo raditi, postao je jako boležljiv, umoran je stalno, nikako se ne može naspavati i ima česte grlobolje. Što povezujem s navikom pijenja gaziranog. Prije dva tjedna se razbolio jače,temperatura i bolno grlo, doktorica mu je dala antibiotike koje je popio, temperatura se snizila, ali grlobolja nije nestala. Antibiotike je popio prije 5 dana, a otada se grlobolja nije popravila. Pije čaj od kamilice svakodnevno, ispire grlo kaduljom, cucla strepsilse, ali ništa ne pomaže. Kad je otišao doktoru prije dva tjedna, vadio je krv, i doktorica je na osnovu tih nalaza propisala antibiotike. Inače ima pojačano znojenje,navečer dok spava i izražene povećane oči. Čitala sam da to ukazuje na probleme sa štitnjačom. Znam da sam nabacala milijun simptoma bez pravog pitanja, no zbunjeni smo jer problem očito postoji, a doktorica kod koje idemo nije ništa poduzela po pitanju toga, osim vađenja krvi.
Možete li mi reći što bi moglo biti u pitanju, na osnovu ovim simptoma koje sam napisala i što trebamo i možemo poduzeti?
I koje su po vama najbolje tablete za podizanje imuniteta koje bi mogao piti?
Unaprijed puno hvala

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.09.2010. 19:35

uistinu su opisane tegobe vrlo generalizirane i mogu upućivati na puno toga, no vjerojatnije se ne radi o ozbiljnijem problemu od obične iscrpljenosti i posljedičnog pada imuniteta. U svakom slučaju, pošto tegobe traju toliko dugo, učinite nalaz hormona štitnjače te rutinsku laboratorijsku obradu (krvna slika sa sedimentacijom eritrocita, željezo u krvi, te kompletne rutinske biokemijske pretrage (jetreni testovi, glukoza u krvi...), sve se može dobiti u jednom laboratoriju s jednim vađenjem krvi.
Ovisnmo o nalazu, pacijenta se može uputiti dalje. Lijep pozdrav!

Jupka

19.09.2010. 18:10

Poštovani,

čitam sve ove poruke koje Vam ljudi šalju. Mlada sam, i ne vjerujem da ću moći ovako dobro opisati svoje stanje. Ali pokušat ću.
Dakle, već dvije godine imam probleme prilikom gutanja sline. Kao da kad gutam, pola sline zastane u grlu. Ja to stalno iskašljavam, svako
dvije minute, i postaje zamorno, a i jako se neugodno osjećam u društvu. Kad iskašljavam, kašalj je suh. Imam osjećaj kao da se nešto nalazi u mome grlu i
spriječava slini da prođe. Bila sam sportašica, no morala sam prestat trenirat. Prebolovala sam dvije upale pluća, od tada ( ne znam baš opisat to mjestu), "ispod srca" prilikom umora osjećam bol. Kao da se neka kost priklješti i teško mi je disati, ne znam kako bi to opisala. Lječnici su mi rekli da je to zbog razvoja i jer sam se naglo razvila i izrasla , tako da i sama ne
vjerujem da to sve to ima nekakve veze s mojim grlom, ali eto, čisto napominjem. Kad sam bila na zadnjem sistematskom pregledu, lječniku sam rekla da me boli grlo već jako dugo, on je rekao da je sve u redu i na tome je ostalo. Svako malo mi se javlja jači kašalj, a kad se on ublaži, i dalje mi ostaje to iskašljavanje te sline koja ne prolazi niz grlo. Znam da ovako ne možete odredit što mi je, ali bila bih jako zahvalna kad bi barem pretpostavili što me to muči

Unaprijed hvala,
Željno iščekujem Vaš odgovor!

Cicibela3

23.09.2010. 14:00

Postovani,
imam 33 godine i ponekad, ne tako cesto, imam po par minuta bol u grlu. Kao da dodje, predje preko prednjeg dijela gdje je stitnjaca i ode.
Inace imam hipotireozu i pijem Euthyrox 50 ali nemam bolove.
Grlo odnosno oluci su mi vec godinama crveni i sluznica u nosu isto ali nemam problema sa prehladama; takodjer i brisevi su negativni, krvna slika savrsena. Ne znam je li to crvenilo normalno ili ne no ova cudna bol koja dodje i prodje me zabrinjava.
Hvala

Musa

08.10.2010. 12:31

Poštovani doktore
Imao bih jedno pitanje.....

U zadnjja 2-3 mjeseca san popio nekoliko antibiotika (Lekoklar 500mg,Xorimax 500, i još jedan ali nemogu se sitit koji) ali i dalje mi je GRLO STALNO CRVENO s tim da me ne boli (nekada malo pecka), ali su mi i žljezne na vratu malo otečene i malo mi je kao tupa i igličasta bol kad pipam grlo tj njih. Jel moguće da je i od zuba Umnjaka koji loše raste ali mi je oralna kirurginja rekla da je možda i zbog toga ili alergije ili nečeg drugog. Radio sam i lab.nalaze krvi i bilo je sve uredno osim Leukocita 11.7 (ref 3.4-9.7) i Limfociti 18 (ref 19-45). Svi enzimi su mi uredni i sve ostalo. Bio sam na ultrazvuku vrata i štitnjače i sve uredno mi je bilo osim tih limfnih čvorova koji su malo povečani. Sam više ne znam šta da napravim, radio sam i bris grla i nosa ali odmah nakon antibiotika tako da nije ništa pokazalo pa cu napraviti ponovo bris i izvadio sam ponovo sada kompletnu krvnu sliku koja je sve uredno pokazala da je sve OK.
Ako treba slikao bih grlo digitalcem pa vam poslao sliku ili...
Imate li vi neki savjet kako i šta ....

Unaprijed vam puno hvala na odgovoru.

Domagoj Parazajder, dr. med.

20.10.2010. 20:35

Odgovor je poslan na drugom dijelu foruma, lijepi pozdrav!

Dorica0104

03.12.2010. 21:15

Poštovani doktore, počelo je sve prije 2 mjeseca, imala sam osjećaj kao da imam dlaku u grlu, baš mi je smetalo i bila sam uvjerena da mi je nešto zapelo. Otišla sam prvo u specijaliste otorinolaringologa koji je ustanovio da imam kroničnu upalu sinusa i devijaciju septuma i da je to zbog toga. Meni je smetnja i dalje ostala i uz to sam imala potrebu stalno gutati jer mi je bilo dosta sluzi u grlu (nisam kašljala). Nakon nekog vremena napravila sam bris grla i nosa, kao i kompletnu krvnu sliku i sve je bilo u redu. Bila sam i na pregledu štitnjače i tu je sve u redu, nalaz hormona ok, bez ikakvih čvorića. Sada, nakon 2 mjeseca ja nemam osjećaj dlake cijelo vrijeme, povuče se, trenutno više imam neku neugodu u grlu, natečenu limfnu žlijezdu i tupu bol prema uhu. To je sve izraženije na lijevoj strani. Postala sam stvarno pomalo zabrinuta, nije da ja to ne mogu trpiti, ali kad sam ukucala simptome u google donijelo mi je neke tumore grla i slično pa sam se onako pošteno uplašila .
Usput da napomenem da me jako često boli glava, ne znam ima li to veze. Puno hvala na odgovoru!

Domagoj Parazajder, dr. med.

13.12.2010. 22:40

Po opisu, ne izgleda kao da imate tumorsku bolest, već su stvarno moguće smetnje kao posljedica slijevanja sekreta niz grlo (sinusi) ili refluksa kiseline iz želuca. Učinite kontrolu orl-oga koji će vam sa sigurnošću otkloniti strah. Lijepi pozdrav!