Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala uha


Autor Poruka

Luci112233

07.01.2016. 18:40

Postovana , moje tegobe pocinju za prosli vikend. Naime, pokupila sam obicnu prehladu za koju sam mislila da cu prelezat par dana ko i inace , no sekret iz nosa se poprilicno poceo povecavat stalno sam bila zastopana uz to javila se i bol u grlu te sam u nedjelju pocela osjecat poprilicnu bol i zacepljenost u usima posebice u lijevom. U ponedjeljak ujutro otisla sam kod svog doktora opce prakse uz svo objasnjenje simptoma pregledao mi je usi i rekao da imam upalu i lijevog i desnog uha , lijevo je poprilicno vise upaljeno nego desno te mi je propisao maxitrol kapi i brufen za bolove , uz to rekao je da bi bol trebala prestati kroz par dana . Moje pitanje jest, posto je proslo vec tri dana od kada kapam usi te boli vise nema , no i dalje mi je nos pun sekreta te su mi usi zacepljenje i javilo se zujanje u lijevom uhu, smatrate li da je dana adekvatna terapija za ljecenje posto nemam osjecaj kao da kapi pomazu s obzirom da ocigledno zbog zacepljenosti nosa i konstantnog curenja sekreta kapi ne djeluju? Lp

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

16.02.2016. 22:50

Poštovani, smetnje koje opisujete nastaju zbog upalnog edema sluznice nosa. On se prenosi na sluznicu Eustahijeve tube koja spaja ždrijelo sa srednjim uhom. Osnovno je da morate otvoriti lumen Eustahijeve tube, odnosno smanjiti njezin edem. To se postiže vazokonstrikcijskim kapima u nos ili tabletama sa pseudoefedrinom. Prethodno morate dobro očistiti nosne kavume ispuhivanjem i ispiranjem sterilnom morskom vodom ili fiziološkom otopinom. Kapi u nos se koriste tako da legnete leđima na krevet, glava visi ispod ruba kreveta i rotirana u stranu na koju se kapa nos; na taj način kapi dolaze direktno na ušće Eustahijeve tube.