Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uvećan treći krajnik


Autor Poruka

mmax

11.07.2016. 10:10

Poštovana,

molila bi za savjet.

Dijete mi je ,nakon učestalih upala uha , išlo kod OTL u bolnicu i ustanovljeno je da ima uvećan treći krajnik i timpanogram pokazuje krivulju B.

Narednih dva mjeseca će biti na terapiji maxitrolom i nakon toga Nasonexom.

Moje pitanje bi bilo, da li ikako mogu potaknuti praženjenje problematične (začepljene) esutahijeve cijevi , kako bi izbjegli stavljanje cijevčica.

Danas sam joj uzela Sinomarin, jer se nadam da će imati bolje djelovanje od fiziološke


puno hvala

mama u brizi

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

11.09.2016. 20:55

Poštovana, teško možete smanjiti povećane adenoidne vegetacije koje su zasjele na ušće Eustahijeve tube i time onemogućile ventilaciju srednjeg uha, što se kod Vašeg djeteta sada očituje sa nakupljanjem transudata u istom ( krivulja B timpanograma).Teoretski je to moguće ukoliko se bakteriološkim brisom potvrdi upala adenoidnih vegetacija, pa se posljedično nakon antibiotske terapije očekuje smanjivanje volumena vegetacija. Može se pokušati koristiti efedrinske kapi u nos sa ciljem otvaranja ušća Eustahijeve cijevi, ali vodite računa da svaki nalaz B krivulje duži od 3 mj. predstavlja indikaciju za operativni zahvat ( adenotomija i ventilaijske cjevčice) kako bi se izbjegle trajne posljedice na sluh.