Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uvećan treći krajnik ili ne?


Autor Poruka

lana74

13.10.2009. 17:50

poštovani,
moja mala će skoro 5 godina, u vrtić je krenila sa tri...problemi sa curenjem nosića počeli su sa polaskom u vrtić..prije toga nismo imali nekih većih problema sa nosićem niti smo do tada ikad popili antibiotik...

prvu godinu vrtića nos je također konstatno curio i tri puta je to završavalo upalom uha za koju smo svaki put popili antibiotik. drugu vrtičku godinu nos je također stalno curio (nema zelembača - pretežno prozirna slinica) tu godinu imali smo 4 upale uha...jedan bris nosa pokazao je stafilokok, to smo izliječili i svi naknadni brisevi su bili ok. nikad nismo imali upalu grla. uglavnom osim ovih briseva radili smo i test na eozinofile i test na alergije iz krvi i to je bilo sve ok. bili smo kod nekoliko otorinaca. jedan je rekao (dr. lisec) da je treći krajnik u pitanju iako ga nije pogledao iznutra (dijete vrlo rijetko hrče, samo se boji ispuhati nos pa po noći zna disati na usta kad je prehlađena)..jedan otorinac je rekao da je možda treći krajnik a zadnji otorinac da je to čisto virozno jer je vezano za vrtić...naime kad mala nije u vrtiću nema apsolutno nikakvih problema sa nosićem ni upalama uha. zadnju upalu uha imala je prije šest mjeseci ..eh da radili smo i timpanometriju 2 mjeseca nakon zadnje upale uha i bila je ok...

ovu treću godinu vrtića (nadala sam se da će biti bolje) od 03.09. do danas joj nosić curi. sve me strah da će opet na uho...nema šta nismo koristili od fizioloških, operil po par dana, prošle godine smo koristili i neke homeopatske pripravke u vidu spreja za nos i u biti nikakve konkretne pomoći od svega toga ?!
kako da znam da li je to od povećanog krajnika ili čisto virozno? kakve nam pretrage preporučate? i što je najbolje za nos?

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.10.2009. 22:45

Dijeca koja pohađaju kolektive (vrtić, kasnije škola), izložena su vrlo čestim respiratornim infekcijama, koje su obično virusne, blage i prolazne, eventualno se zakompliciraju upalom uha, gnojnom anginom, bronhitisom...
Sumnja na problem sa uvećanim adenoidnim vegetacijama (treći krajnik) postavlja se ukoliko dijete ima problem s disanjem na nos (opstrukciju disanja) te ako, najčešće noću, diše na usta i hrče. Pregledom nosne šupljine/epifarinksa fiberoptikom vrlo će se jednostavno uvrditi veličina vegetacija i utjecaj na disanje te postaviti eventualna indikacija za op. zahvat (djeca sa uvećanim vegetacijama često imaju pojačanu nazalnu sekreciju, no u kliničkoj slici prvenstveno dominira otežano disanje na nos).

Radolfi

27.11.2009. 13:00

Postovani,
imam jedan problem. Desna angina mi je kako je doktorica rekla 'razrovana' i iz nje izlazi nekakav gnoj. U zadnje vrijeme osjecam kao da mi nesto stoji u grlu,nekad osjecam da su mi u grlu nakupine gnoja koje polako izlaze,a ponekad kao da imam knedlu u grlu... To u biti traje vec par mjeseci,i neznam da li je to povezano s tom 'razrovanom' angiinom?Molim Vas za savijet.

Domagoj Parazajder, dr. med.

06.12.2009. 14:15

Pretpostavljam da pišete o desnoj tnozili (krajniku). Kod kronične upale tonzila postoji učestala grlobolja, tonzile su asimetrične, razrovane, ispunjene detritusom 8nije isto što i gnoj) - ostaci hrane, raspadnute stanice...
Učinite pregled orl-oga koji će procijeniti o čemu je riječ te provesti terapiju (moguća i operacija , odstranjenje tonzila). Lijep opozdrav!