Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


laryngitis subacuta?


Autor Poruka

maaestral

26.03.2009. 20:30

38 godina mi je, već niz godina imam problema sa grlom: redovne viroze,stalno crveno grlo i otečeni krajnici. Najveći problem je po noći:čim legnem grlo mi se osuši i tako cjelu noć imam osjećaj upaljenog grla.pred 5 tjedana ostao sam bez glasa i dijagnoza je bila:tonzillitis,glasnice hiperemične,.zadebljane. Dobio sam rinolan i klavax, uz šutnju dva tjedna . Nije pomoglo.Drugi pregled isto:glasnice zadebljane,zdrijelo katralno,terapija:avelox 10 dana,medrol i controloc uz sliku pluća i srca koja je u redu osim aorte koja je izduljena.Nakon 10 dana glas se djelomično vratio ali noćno isušivanje grla je ostalo,suhoća grla i usta potpuna.Uzimam čaj koji popijem kad više nemogu izdržati .Navodno su svemu tome krivi krajnici?!?Molim vas za mišljenje,stanje je više neizdrživo...

maaestral

27.03.2009. 18:45

Evo jaš jedan nalaz od danas:sluznica edematznam,septum eviran ždrijelo granulirano. U hipofarinksu dosta gustog sekreta,glasnice kataralne,injicirane i vretenasto zadebljane. Dg.rhinitis vasomotoria lary. catarrh. sub.
dobio sam nasonex spray i aerius tabl. poslan sam na rtg paranasalnih šupljina i bris nosa i bakter. Uglavnom sve i svašta , kod svakog doktora drukčije i samo tablete ,tablete, tablete,a stanje osim jako malog poboljšanja gotovo isto

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.03.2009. 15:00

Poštovani, teškoće koje opisujete stvarno mogu biti posljedica kronične upale tonzila (za preciziniju dijagnozu trebao bih, naravno, napraviti pregled), no problemi suhog grla, pogotovo ako su izraženi nakon spavanja, vrlo često su posljedica začepljenosti nosa, odnosno disanja na usta, koje samo po sebi nije fiziološko jer se zrak utanhut na usta ne grije, vlaži i filtrira kao u nosu. Rješavanjem problema opstruckije nosa takve tegobe se obično povlače. Idući problem može biti uzrokovan i refluksom kiseline iz želuca (naveli ste poboljšanje po controloc-u?). Problem promuklosti i ovakav nalaz na glasiljkama vrlo često prate nosnu opstrukciju, kao i refluks. Niste naveli jeste li pušač, pušenje, naravno dodatno pogoršava cijelu sliku. U svakom slučaju, dobrim orl pregledom trebalo bi utvrditi mogući problem i učiniti ciljano liječenje, moguće i operaciju (odstranjenje tonzila, operacija nosne pregrade ili redukcija nosnih školjki, sve ovisno o postavljenoj dijagnozi). Nažalost, postoje pacijenti kod kojih je stanje sluznice ždrijela jako loše (atrofija sluznice), kada je izliječenje vrlo upitno. Lijep pozdrav i sretno!

maaestral

23.11.2009. 22:25

poštovani.
Evo opet moram Vas zamoliti za pomoć.Već je 1o mjeseci borbe sa vjetrenjačama.Nastavak ovih prethodnih problema, bezbroj pregleda, a poboljšanja nigdje. U ovih proteklih mjeseci napravio sam ove preglede:
1.pulmolog-mantoux test, 3 sputuma na bk, svo ok
2.orl pula- terapija medrol,controlock,aerius nema poboljšanja.
3. ats na zavodu -ok,bris grla -fiziološka flora,rdg paransa. šupljina -uredna prozračnost.Endonazalno:lividna sluznica nosa,sluzavi sekret,ždrijelo uredno,tonzile kronično promjenjene indirektoskopski uredan nalaz u hipofarinksu i endolaringealno, glasnice lagano katralne.
4.alergotest negativan.msct paranazalnih šupljina uredna prozračnost,nema znakova koštane destrukcije niti devijacije nosnog septuma,hormoni štitnjače ok.
5 otišao sam i dva puta na svoj račun(doktorica nije htjela napisati putni nalog) na rebro kod dokt.Prstačića.dijagnoza prvog puta:Tonsillopharyngitis.chr.,Tussis sicca,LPR susp. TH controloc tbl 40mg 2x1 kroz 6 tj, a dalje 2x20 mg do kontrole. Nakon 3 mj. na kontr nema poboljšanja šalje me gastrologu i nastavljam controloc.
!!!!!!! ne mogu više !!!!!grlo mi je cjelo vrijeme upaljeno, nekad više nekad manje,spavanje je kao mora:kako legnem ,kroz par min. ždrijelo mi se osuši,javlja se suhoća u ustima , usnice se osuše,osjećaj je kao kod jače prehlade.Kod malo dužeg razgovora počnem lagano gubit glas.Kod spavanja imam osjećaj da zrak koji udišem kroz nos ulazi u usta i tako suši i stvara sav taj problem.Kako je to sve upaljeno javlja se taj nadražajni kašalj prilikom disanja.Užas jedan.Nisam pušač,niti sam bio.
Problem sa želucem nemam niti nisam nikad imao ni kiselinu, niti žgaravicu,pa mi se ne ide ni na gastroskopiju.Sav je problem oko cirkulacije zraka u nosu i grlu.Evo bio sam malo duži ali kako vidim pomoći još nema .Molim vas pomozite kako god znate. Spreman sam doći i kod vas ako imate rješenje.Hvala, pozz iz Pule

Domagoj Parazajder, dr. med.

06.12.2009. 14:15

Poštovani; učinili ste opsežnu obradu, a pregledao vas je i izvrstan orl-og. Nažalost, ne vjeujem da bih nakon što vas pregledam bio puno pametniji (ukoliko želite, naravno, možete obaviti pregled i kod mene); no, s obzirom da je laringofaringealni refluks bolest koja kod velikog broja pacijenata ne radi tipične simptome žgaravice, preporučio bih da vas ipak pregleda gastroenterolog (i procjeni potrebu za gastroskopijom, s obzirom na izostanak reakcije na lijekove - controloc). Ukoliko i tu sve bude uredu, preostaje mogućnost operativnog odstranjenja tonzila (u orl nalazima navodi se da su kronično upalno promijenjene). Nažalost, ne postoji stopostotna garancija da će i sama operacija otkloniti probleme, tako da je prije nje potrebno iscrpiti sve druge dijagnostilčke i terapijske mogućnosti (koje su kod vas pri kraju).
Lijep pozdrav!