Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


rast umnjaka


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Dean Cekić, dr. med. dent.

03.01.2017. 13:40

Poštovani,

Ovo što navodite je tipičan primjer ne profesionalnosti unutra tima i diletantskog odnosa prema pacijentu.
Kada bi medicinska sestra znala kako se liječe ljudi bila bi doktor, a ne medicinska sestra.
Ako i ima svoje mišljenje o terapiji koju je napravio doktor, bilo bi u najmanju ruku pristojno da ga zadrži za sebe.

Što se tiče terapije Vašeg zuba ona ovisi o dijagnozi.
Ako ste imali upalu zubne pulpe(bol na hladno), zub je trebalo zatvoriti sa lijekom za umrtljivanje zubne pulpe.
Ako ste imali nekrozu zubne pulpe(onda ne boli na hladno), zub je trebao ostati otvoren.

Sa ovakvim pristupom najvjerovatnije će te ostati bez zuba(što nije nužno krivo s obzirom da se radi o umnjaku), pa Vam predlažem da ako se ne misli napraviti adekvatno liječenje zuba, da ga izvadite što prije kako bi se prestali mučiti s njim.

Aditya

07.03.2017. 23:45

Poštovani, do sad nisam imala problema sa rastom umnjaka, tri umnjaka su mi izrasla bez bola i problema, međutim do prije par dana donji desni umnjak nije još bio van čitav. Još uvijek je jednu stranu malo pokrivalo meso, ali zadnjih par dana je to meso malo oteklo, mada mi ne stvara bolove. Ono što je problem jeste da zbog tog mesa otežano čistim zub i izgleda da tu ostaje malo hrane što stvara stvarno neugodan miris zuba. Da li će se to promijeniti ako se ta "upala" povuče i kako to riješiti?

Dean Cekić, dr. med. dent.

13.03.2017. 10:30

Poštovana,
radi se o tipičnom otežanom rastu umnjaka.
Posjetite stomatologa, rješenja su razna od jednostavnog ispiranja antiseptikom, pa do vađenja zuba ako je u poziciji da ne može izrasti.

lemon996

20.10.2017. 20:35

Poštovani,

počeo mi je rasti umnjak dolje desno. Izbio je samo jedan dio zuba, a oko ostatka se stvorio džep te se jedan dio blago ognojio. Prvi dan nisam skoro uopće mogla otvoriti usta ni gutati, međutim nakon par dana je oteklina splasnula. Još uvijek ne mogu otvoriti usta skroz, ali je puno bolje nego je bilo. Ne boli me više toliko i čini mi se da ide na bolje. Nisam posjetila stomatologa niti sam pila antibiotike, samo sam četkala i ispirala usta više puta dnevno, nakon svakog obroka i pila tablete protiv bolova. Osjećam da bi se kroz dan-dva moglo sve povući pa me zanima da li bih trebala posjetiti stomatologa iako se povuče ili ne? Svi ostali umnjaci su mi normalno izrasli uz minimalnu bol.

Dean Cekić, dr. med. dent.

29.10.2017. 12:50

Poštovana,

Svakako posjetite stomatologa.

babylips83

13.12.2017. 22:50

Postovani dr,

Vec unazad godinu dana mi na smjene rastu sva cetiri umnjaka. U pocetku je bilo podnosljivo ali poslednjih 4 mjeseca je uzasno. Naizmjenicno mi rastu lijevi i desni umnjaci i desni mi tako nateknu da ne mogu da jedem, a onda sve splasne i bude ok 15 dana pa opet. Ono sto mene brine jeste da sam prije dva mjeseca primijetila na dijelu desni koje su skroz iza, povezuju gornje i donje desni (na internetu sam vidjela da se to zove palatoglossal arch) da ppstoje skroz skroz sitne tackice kao osip boje mesa. One se zapravo jako tesko ovako vide cak i pod blicom, ali ih mogu osjetiti jezikom kad predjem preko njih, tj tako sam ih i otkrila. Vec dva mjeseca mi se to ne miienja niti ppvecava ni smanjuue. Znate li moze li to biti povezano s rastom umnjaka i cestom upalom tog dijela?

Dean Cekić, dr. med. dent.

25.01.2018. 14:10

Poštovana,

Ja mislim da se ne radi o patološkoj promjeni, ali bi zbilja morali posjetiti svog stomatologa, kako bi se to utvrdilo i riješio problem sa osmicama.

dunja.dunja

07.06.2018. 23:45

Poštovani doktore, dobar dan happy

Ne znam točno gdje na forumu bi postavila ovo pitanje, pa evo da se obratim ovdje.

U prilogu Vam šaljem svoj ortopan i nadam se da ćete ga moći otvoriti.

SLIKA: https://imgur.com/kG5K8JY

Mislim da ćete vi naravno sami više znati od mene na kojem zubu se što treba raditi i vrlo vjerojatno vidite kako situacija stoji.
Mene konkretno zanimaju sljedeća pitanja:

1. Zub broj 6, dolje, s lijeve strane je rađen jako puno puta. Prvi put kada sam imala otprilike 12 godina te se pretprošle godine odlomio. Išla sam kod zubara jer je ispod bila kao nakupina gnoja. On je rekao da je to apces, otvorio zub, čistio i sve ostalo te rekao da je ipak on za vađenje. Kada smo se dogovorili za termin vađenja, ipak je odlučio da mi ga privremeno zakrpa i zatvori trajnom plombom (opet je čistio kanaliće) i rekao vidjeti ćemo koliko će to držati. Imala sam par reakcija sa tim gnojem, ali redovno bi to istisnula i onda očistila hidrogenom koji mio je zubar dao. To je bilo cca 3 puta u godini prošloj i od tad je mir. Zadnji put je taj apces se stvorio nakon što je zub zatvoren, popila sam antibiotik i to je to. Ja bi ipak taj zub izvadila van, pa me zanima koliko dugo još imam fore, jer sad kreću vrući dani i moj zubar mi ne želi vaditi taj zub? Da li je hitno, i može li ta upala koju ja ne osjetim ili nemam simptome, ne boli me zub, ne boli me meso, dakle, trenutno ništa, utjecati npr. da mi se zagnoji cijela čeljust ili da to dođe do uha? Čitala sam o jako lošim situacijama. Oralni kirurg mi je rekao da ga moram vaditi, ali da mogu kroz godinu dana, da trenutno nije hitno.

2. U nalazu oralnog kirurga stoji da ispod zuba broj 4 s desne strane, dolje imam neku nakupinu kao kristalića i da to treba pratiti.
Pošto sam prvi put radila ortopan u životu rekao mi je da to možda stoji već dosta dugo, ali da svakako ponovim ortopan za cca 6. mjeseci da se vidi danja situacija.

3 I zadnje, umnjak, lijevi, dolje. Ne boli me, ne stvara mi probleme, ali s vremena na vrijeme mi između samog zuba i zubnog mesa (jer nije izašao do kraja) se pojavi gnoj. Ne bi čak rekla ni onaj žuti gnoj, nego kao nešto bijelo-žuto. Znam da vrlo vjerojatno je gnoj. Dakle, postoji li neki detaljan problem u tom umnjaku ili jednostavno i on mora baš baš van? Toga se jako bojim. Redovno ga čistim sa četkicom i dodatno izapirem sa hidrogenom.

Oprostite na malo poduljem postu, ali vrijeme mi je da krenem popravljati aposlutno sve. Pa bi Vam bila jako zahvala kad bi mi odgovorili što se detaljno tu vidi i možda još neki problem kojeg ja nisam spomenula.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru,

S poštovanjem.
Dunja Milić

dunja.dunja

07.06.2018. 23:45

Ispričavam se, skroz sam pobrkala strane. Nadam se da ćete moći vidjeti na slici o čemu se točno radi. Očigledno je sve na desnoj strani, a samo umnjak na lijevoj.

Dean Cekić, dr. med. dent.

12.06.2018. 11:20

Poštovana,

Zub 46 je za vađenje, kada ćete to napraviti, nije jako bitno.
Kalcifikaciju u kosti je potrebno pratiti po uputama kirurga.
Osmice rastu do 32 godine, s obzirom da su dobro smještene, ja ne bih žurio sa vađenjem ako nije nužno u smislu stalne upale.

dunja.dunja

13.06.2018. 17:35

Poštovani doktore, hvala Vam na odgovoru.

Još samo jedno kratko pitanje...

Na desnima ispod umnjaka imam kao malu bijelu točkicu, odnosno kao nekakav prištić i našla sam isto dvije na zubnom mesu iznad umnjaka. Doslovno izgledaju kao 2 bijela prištića. Ne bole me, ne znam koliko dugo ih imam. Imam li razloga za brigu? U smislu da nisu nekakvih loših promjena u usnoj šupljini?

Hvala puno još jednom.

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.06.2018. 20:35

Poštovana,

teško mi je precizno odgovoriti na ovo pitanje, bez kliničkog pregleda i dodatne dijagnostike.

diesel

13.07.2018. 18:30

Pozdrav,

imala sam malo nikao umnjak gore lijevo koji se zbog toga što ga i nisam bila svjesna dugo vremena pokvario. Nedavno je pukao i ostao samo komadić iznad razine mesa. Onda je kao malo naraslo još van. No neki dan i taj dio je "nestao" - nisam primjetila kada je pukao ili je bio napukao već prije pa sam ga nekom ljepljivom hranom "izvadila" ili što god. Sada me dva dana tupo boli i škaklja to područje. Je li moguće da taj umnjak opet raste prema van?

Imam 37 godina, nikli su mi gore desno (vađena sedmica pa je imao mjesta) i dole lijevo umnjaci ne do kraja, ali bez problem, a dole desno nije uopće. Pročitala sam da ste negdje napisali da umnjaci rastu do 32. godine.

U principu se užasavam ideje da zbog puknuća umnjaka će zahvat biti kompliciraniji pa se nadam da će izrasti iznad površine zubnog mesa. S obzirom da je sedmica lijevo karijesna, pala mi je na pamet ideja da se ona možda vadi pa se onda umnjak spusti i nekako popravi? happy Ah ti umnjaci.

Dean Cekić, dr. med. dent.

16.07.2018. 11:05

Poštovana,

Po ovom kako opisujete situaciju, jedino adekvatno rješenje je vađenje korijena tog umnjaka.

dreamer1996

23.07.2018. 12:00

Pozdrav.

Vec oko godinu i po dana mi niče donji levi umnjak. Zubarka mi je pre tri meseca rekla da treba da ga izvadim, jer raste krivo, i vise od ovoga nece moci da izraste(nikla je polovina zuba). Medjutim ja to jos nisam uradila, a poslednjih dana osecam neko stezanje oko krajnika,u grlu i ispod jezika, sto mi smeta pri govoru,jer ga otezava malo, a imala sam i nekoliko napada panike u kojima mi se znatno oteza govor i "ukoci" jezik. Umnjak mi je malo otekao, verovatno imam upalu,jer kad ga pipnem jezikom osecam da je vruce,iako me ne boli nesto mnogo(sem kad ga upaljenog diram jezikom). Zanima me da li umnjak moze u nekom slucaju da izazove napade panike i stezanje u predelu grla i usta? Hvala unapred

Dean Cekić, dr. med. dent.

23.07.2018. 17:05

Poštovana,

Ovo što Vam se dešava je upala tkiva oko umnjaka, ona smama po sebi uzrokuje simptome sa grlom koje opisujete.
Napadaji panike, su uzrokovani Vašim doživljavanjem tih simptoma, a ne dirketno samim umnjakom i upalom oko njega.

adelaa5

31.08.2018. 15:30

Postovanje

Prije jedno dva-tri mjeseca poceli su da mi rastu umnjaci. Na desnoj strani gornje vilice je vec bio izrastao jedan dio zuba medjutim sada su mi se upalile sve 4 strane. Nisam neke velike bolove osjecala ali bude dana kada se upale desni i svrbe me, zuje usi itd. Isla sam snimiti i najvjerovatnije cu morati hirurskim putem otkloniti dva zuba jer krivo rastu. Ono sto mene zanima je da li sve to utice na grlo jer ne mogu upale grla da se rijesim nikako. Bas zadnja dva mjeseca mi se upale krajnici i pojavi se gnojna angina, pracena temperaturom do 37,5. Inace nemam osjetljivo grlo ali sada ako malo nesto hladno popijem upali se. Je li moguce da je to sve zbog umnjaka?

Hvala unaprijed.

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.09.2018. 21:15

Poštovana,

Sami umnjaci ne uzrokuju upalu grla, međutim ponekad je moguće da se upala oko umnjaka osjeti kao upla grla.

Nina 40

09.11.2018. 11:40

U 26 godini mi je narastao 1 umnjak ..10 god poslje javlja se drugi koji je rastao prema 7 i udarao u korejen ..7 sam izvadila no vec 4 godine on jos nine vani ...povremeno boli nista strasno ...e sad ide 3 umnjak dolje desno ...ima prostora za rast no boli nevjerovatno....nije nista naoteceno desni su malo crvenije ali bol je nepodnosljiva
...zanima me do kada ti umjaci rastu jer po svem meni ce do 60 godine garant

Dean Cekić, dr. med. dent.

28.11.2018. 10:30

Poštovana,

umnjaci rastu do 32 godine.