Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Belara


Autor Poruka

Lucija1234567

14.05.2020. 22:15

Postovani,
Bila sam u ginekologa na papa testu i brisevima jer su me dva mjeseca nakon proslog papa testa zvali da ponovo dodem ali kako je dosla situacija s pandemijom nisu primali nikog osim trudnica. Iz tog razloga, posto i dalje primaju samo trudnice, sam otisla u privatnika i izmedu ostalog pitala ga za kontracepciju i prepisao mi je Belara pilule. Zanima me zasto mi je onda prvi ginekolog rekao da ce mi pilule prepisat nakon urednog papa testa? Ove sam dobila dakle bez nalaza krvi (sto su neke prijateljice takoder trebale napraviti prije prepisanih pilula) i bez provjerenog papa testa (tek se danas salju na higijenski, dakle tek za 10-15 dana ocekujem rezultate). Kako menstruaciju moram dobit za 5 dana (ginekolog je upoznat s tim), znaci da bi ih pocela uzimat bez da znam rezultate testa. Ovo mi je prvi put da cu koristiti kontracepciju pa mozda grijesim i stvarno nema potrebe za nicim od toga ali cisto da cujem vase misljenje. Takoder, s obzirom na sve negativne strane nabrojane na uputi o lijeku, jesu li pilule uopce preporucljive, posebice ako uzmemo u obzir da sam nedavno imala infekciju za koju su mi preko telefona prepisali Geonistin vaginalete i prosla je, a pilule navodno mogu i stvarati probleme i a tim?
Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2020. 10:05

Poštovana, pilule se mogu koristiti bez obzira na nalaz papa testa (naravno, ukoliko test nije toliko loš da zahtjeva operativni zahvat), preporuča se da se prije kontracepcije uradi kompletna laboratorijska obrada, ali korisnice oralne kontracepcije su mlade žene i za očekivati je da su nalazi uredni. Svaki lijek može imati nuspojave pa tako i kontraceptivi. Kontraceptivi nisu neophodna terapija, ali oni osim što štite od neželjene trudnoće, reguliraju cikluse, smanjuju bolove i obilnost krvarenja, a i 'čuvaju' jajnike. Žene koje su koristile oralne kontraceptive statistički manje oboljevaju od karcinoma jajnika. S druge strane, kod korisnica oralne kontracepcije nešto su učestalije gljivične upale, i povisuje se rizik za trombozu.

Blekipeki

27.05.2020. 23:35

Poštovani,
Koristim belaru vec 2 godine i ciklus mi traje 30 dana. Spolni odnos sam imala za vrijeme menstruacije u kojem je partner ejakulirao u mene. Nakon toga sam zadobila blagu upalu mjehura te dobila Nolicin koji sam trebala piti 3 dana. Moje je pitanje je li moguća trudnoća ukoliko je antibiotik smanjio djelovanje kontracepcijskih pilula. Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

28.05.2020. 08:40

Poštovana, Nolicin nema utjecaja na učinak kontraceptiva. Trudnoća nije moguća.

Lucija1234567

10.06.2020. 13:00

Postovani
20.5. sam pocela piti Belara pilule i zanima me nekoliko stvari.
Jucer (utorak 9.6.) sam popila zadnju tabletu iz kutije. Sada ide 7 dana pauze pa znaci li to da prvu tabletu nove kutije pijem u srijedu 17.6. u isti sat kao i do sada? Takoder, jesam li jednako zasticena od trudnoce ovih sedam dana ako nastavim sa sljedecom kutijom?
I na kraju, nekoliko puta tokom uzimanja pilula sam imala jako malo krvi na gacicama, tj vise kao smeckast iscjedak i zanima me je li to spotting uzrokovan pilulama ili moze biti znak trudnoce? Citala sam i pisalo je da se spotting javlja zbog nepravilnog uzimanja pilula a ja ni jednom nisam zakasnila pa me malo zabrinulo.
Hvala i lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

11.06.2020. 11:15

Poštovana, s novom kutijom počinjete 17.6. Zaštita traje i tijekom pauze. Spotting (probojno krvarenje) je česta nuspojava u početku uzimanja kontraceptiva. Nije opasno i ne umanjuje zaštitu.

Kristina95

19.06.2021. 11:10

Poštovani doktore,
Jučer sam na prvi dan mjesečnice započela sa uzimanjem Belare i ovo mi je ujedno prvi put u životu da pijem kontracepcijske tablete. U uputama sam tek naknadno pročitala da se u slučaju da menstruacija urani, pričeka slijedeći ciklus. Meni je došla 24. dana ciklusa. Uranila je nekih tjedan dana, jer su mi inače ciklusi 28-35 dana (ali uglavnom na 30 dana). Sad ne znam što mi je činiti? Da li da nastavim sa uzimanjem ili preskočim ovaj mjesec i ponovno krenem idući ciklus? Mogu li očekivati nekakve nuspojave?
Hvala unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

20.06.2021. 11:55

Poštovana, nastavite s uobičajenim uzimanjem. Ne može se ništa dogoditi.

fila22

26.06.2021. 01:05

Poštovani doktore,
Pijem Qlairu, ali mi je preslaba pa mi je dr. propisala Belaru. Kada se prelazi s Qlaire na Belaru u uputama piše ovako:

"Prelazak s nekog drugog kombiniranog hormonskog kontraceptiva
Žena treba započeti uzimati lijek Belara dan nakon intervala bez uzimanja tableta, ili placeba,
prethodnog kombiniranog hormonskog kontraceptiva"

Ako sam dobro shvatila, nakon zadnje placebo, ustvari zadnje bijele, započinjem sa prvom Belara pilulom?

I zanima me kada krenem sa Belara pilulama, nakon sedmodnevne pauze krenem uzimati baš 7.dan, npr. završila sam kutiju u četvrtak, počinjem je piti u idući četvrtak?

Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

26.06.2021. 09:00

Poštovana, u pravilu se s jednih kontraceptiva prelazi na druge bez pauze ( bez uzimanja placebo tableta). No, ukoliko se i napravi pauza (ili uzmu placebo tablete) ne može se ništa dogoditi, samo je u tom slučaju preporuka da se tijekom idućeg ciklusa (desetak dana) koristi dodatna kontracepcija.

fila22

27.06.2021. 21:00

I još, zanima me kada krenem sa Belara pilulama, nakon sedmodnevne pauze krenem uzimati baš 7.dan, npr. završila sam kutiju u četvrtak, počinjem je piti u idući četvrtak?

Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

28.06.2021. 10:15

Tako je.

fila22

07.09.2021. 13:10

Poštovani,
Pijem prvu kutiju Belare i na cca. 10. Tableti mi se pojavljuje smeđi iscjedak, tj. Probojno krvarenje.
Je li pametno popiti dvije tablete Belare da zaustavim taj spotting ili da pustim pa da se tijelo navikne na tu dozu hormona? Jer čini mi se da bi bilo možda prevelika doza hormona ako bi popila dvije tablete? Je li se inače mogu piti dvije tablete Belare ako se nekad desi spotting?

Ivo Balenović, dr. med.

07.09.2021. 18:00

Poštovana, u početku su uobičajena probojna krvarenja. Ona u pravilu prestaju nakon dva do tri mjeseca. Probojno krvarenje se može spriječiti uzimanjem dvije tablete. Ako se povremeno uzmu dvije tablete, ne može se ništa loše dogoditi.

anazpu

12.02.2022. 12:45

Poštovani,

zbog nuspojava, finekolog je preporučio da s Lindynette 30 prijeđem na Belaru. U srijedu sam popila zadnju tabletu Lindynette 30, i u njihovim uputstvima piše da se s drugog KOK-a prelazi tako da se preskoči pauza ili placebo tablete, tako sam vidjela i u uputsvima za Zoely. U uputama za Belaru piše da se normalna pauza napravi ili da se popiju placebo tablete te tek zatim počne piti Belara. Malo me zbunilo pa sam potražila ovdje i našla Vaš odgocor da se s jednog KOK-a na drugi prelazi uvijek bez pauze, inače zaštita nije očuvana, pa tako i u slučaju Belare (nekoliko odgovora iznad ovoga, slučaj djevojke/žene koja prelazi s Qlaire).

Ja sam sinoć, u četvrtak, popila prvu tabletu Belare jer nisam imala koga pitsati tako kasno što da napravim, ali sam se javila ginekologu koji mi je danas rekao da postupim kako piše na uputama, za što je sad kasno. Možete li mi, molim Vas, reći što da sada radim? Štetim li organizmu ako nastavim piti bez pauze? Je li zaštita očuvana?

Hvala unaprijed na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

13.02.2022. 13:20

Poštovana, nastavite s uobičajenim uzimanjem. Preskočena pauza niti šteti organizmu, niti smanjuje zaštitu.

anazpu

16.02.2022. 14:05

Poštovani,

napravila sam kako ste preporučili, nastavila sam uzimati Belaru nastavno na Lindynette 30 bez pauze.
U subotu je trebalo nastupiti prijelomno krvarenje uzrokovano pauzom između dva blistera, međutim nisam očekivala krvarenje s obzirom na to da pauzu nisam pravila.
Ipak, u subotu (nakon 2 tablete Belare) se u iscjetku javljaju tragovi krvi i to se postupno pojačava. Osim toga osjećam iste bolove kao za vrijeme menstruacije. Sinoć sam popila 6. tabletu Belare iz blistera, a trenutno krvarenje izgleda kao slabija menstruacija.

Imala sam probojno krvarenje tijekom prvog blistera Lindynetta 30, trajalo je cijeli ciklus (do pojave prijelomnog krvarenja) ali nije bilo ni slično ovome.

Trebam li nešto poduzeti?

Hvala Vam unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

17.02.2022. 11:15

Nastavite s uobičajenim ritmom uzimanja tableta.

dd1019

18.02.2022. 12:35

Postovani, mijenjala sam pilule prije neka dva mjeseca , sad sam evo na 4.oj kutiji Belare i opet imam probojno krvarenje i onda jos nakon njega menstruaciju. Sve mi je to vec previse.
Mozete li mi reci isplati li se jos sacekati i probat s Belarom ili da mijenjam pilule.
Koje pilule bi bile jace da se probojno ne dogada.
Hvala i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

19.02.2022. 11:25

Strpite se još malo jer probojna krvarenja u pravilu prestanu nakon 3 do 4 mjeseca uzimanja. Ako se probojno krvarenje javlja uz monofazične tablete (kakav je Belara), treba pokušati s multifazičnim.