Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4021 | Broj poruka: 47216

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Kontracepcijske pilule i antibiotici


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

06.03.2017. 19:00

Poštovana,
čak od matičnjaka ne smanjuje učinkovitost kontracepcije.

mart23

14.03.2017. 22:55

Postovani,

Danas mi je bio dan ovulacije i imala sam ne zasticeni odnos.
Pijem naelia kontracepcijske pilule vec 15 dana, a od jucer i medazol tablete.
Kolika je sansa trudnoce obzirom na navedene tablete?
Nailazim na oprecna misljenja o medazolu.
Od toga da utjece na kontracepciju te do toga da za vrijeme uzimanja nije potrebna zastita.

Ginekolog me nije obavjestio o istome.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2017. 19:45

Poštovana,
Medazol ne utječe na učinkovitost kontracepcije.

sudijas

17.03.2017. 10:45

Pozdrav. Da li šampon Rekonazol (sastav ketokenazol) i krema sa sastojkom terbinafina za liječenje gljivica na koži tijela i lica smanjuje učinkovitost oralne kontracepcije. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

19.03.2017. 15:40

Poštovana,
navedeni preparati ne smanjuju učinkovitost kontracepcije.

sudijas

29.03.2017. 10:20

Pozz. Kao terapiju dobila sam polyginaks vaginalete 6 dana i doksiklicin tablete po jedna kroz 5 dana. Koristim oralnu kontracepciju. Da li navedeni lijekovi umanjuju učinak kontraceptiva te ako da, koliko dugo je potrebna mehanička zaštita. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

29.03.2017. 11:20

Poštovana,
pri istodobnoj primjeni doksiciklina i oralnih kontraceptiva može doći do smanjenja učinka kontraceptiva, stoga tijekom uzimanja terapije koristite dodatnu zaštitu.

ninab

06.04.2017. 22:00

Poštovani,

koristim kontracepcijske pilule Lindynette20 već godinu dana. Danas pijem desetu tabletu iz blistera, no trenutno sam na terapiji antibiotikom CLAVIUS (djelatne tvari amoksicilin i klavulanska kiselina) te uz to pijem lupocet od 500mg. Zanima me da li ti lijekovi imaju učinak na kontracepciju koju koristim? Te ako imaju, do kada je potrebna dodatna zaštita?

Zahvaljujem na odgovoru,

Lijep pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

07.04.2017. 09:55

Poštovana,
Clavius može smanjiti djelotvornost kontracepcije stoga za vrijeme uzimanja terapije koristite dodatnu zaštitu.

sudijas

08.04.2017. 19:05

pozz, da li lijekovi koji se koriste za simptomatsko liječenje gripe i prehlade kao sto su Tilol Hot , maxflu i slični lijekovi koji sadrže paracetamol mogu smanjiti ili pojačati dejstvo oralne kontracepcije. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

09.04.2017. 11:40

Poštovana,
paracetamol nema utjecaja na kontracepciju.

vagavaga

11.04.2017. 10:05

Pozz, pijem oralnu kontracepciju i kao terapiju dobila sam ampicilin radi upale grla 7 dana. Moje pitanje glasi da li ovaj antibiotik smanjuje učinkovitost pilule. Uzimanje anitbiotika poklapa se sa mojom sedmodnevnom pauzom, pa ako uticu na pilulu kada i koliko dugo da koristim dodatnu zaštitu. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

11.04.2017. 18:20

Poštovana,
ampicilin može smanjiti učinkovitost kontraceptiva. Ako ih uzimate za vrijeme pauze ne trebate dodatnu kontracepciju.

Tinka8888

18.04.2017. 14:25

Poštovani, pijem Logest i danas mi počinje 7-dnevna pauza. No danas sam dobila antibiotike Beloxim 500, terapija bi trajala 5 dana. Zanima me nastavljam li s novim blisterom Logesta nakon pauze i umanjuje li antibiotik djelovanje i učinak Logesta?
Zahvaljujem unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

19.04.2017. 10:20

Poštovana,
nakon pauze normalno nastavite s novim blisterom. Beloxim može smanjiti učinkovitost oralnih kontraceptiva smanjujući resorpciju u crijevima, dakle za vrijeme uzimanja tableta. Pošto ih vi uzimate u vrijeme pauze učinkovitost neće biti smanjena.

Tinka8888

20.04.2017. 08:25

Znači,ako sam dobro shvatila,ukoliko dođe do spolnog odnosa tijekom tog perioda (krvarenje mi traje 4 dana)-nije potrebna dodatna zaštita? Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

20.04.2017. 10:45

Zaštita nije smanjena. Normalno uzimajte kontracepciju kao i do sada.

ivy667

23.04.2017. 21:15

Poštovani,

molila bih savjet. Danas u ranim jutarnjim satima je došlo do puknuća prezervativa prilikom spolnog odnosa te momak nije siguran je li došlo do ejakulacije u vaginu. Pijem LOGEST pilule redovno 3 godine, ostalo je u ovoj turi još 8 pilula do pauze od 7 dana ali pijem Klavocin (danas 4. tableta, tj drugi dan terapije). Zanima me je li potrebno uzimati pilulu za dan poslije ili samo nastaviti sa idućom turom LOGEST-a bez pauze?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

24.04.2017. 18:35

Poštovana,
nije potrebna dodatna kontracepcija. Nastavite uzimati Logest prema uobičajenom rasporedu.

Gavri123

08.08.2017. 00:10

Dobar vecer.
Zanima me je li antibiotik cefixim 400 umanjuje djelovanje lindyletta 20?
Lp