Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yasmin i drugi lijekovi


Autor Poruka

jelena86

25.09.2008. 21:25

Poštovana,
pošto mi je dijagnosticiran CIN1 bez prisutnosti visokorizičnog HPVa, nakon kolposkopije tipizacije, ginekolog je rekao da nije potrebno ići na neke posebne terapije, već da moram držati imunitet na razini. Pošto mi on nije preporučio nikakve posebne tablete, u ljekarni su mi savjetovali tablete Plibex. Rečeno je da mogu pojačati apetit (oko toga ćemo se brinuti poslijehappy, no mene brine kombiniranje Yasmina s Plibexom...
Naime, mogu li piti istovremeno, moram li prekinuti Yasmin, hoće li zaštita bit smanjena i koliko?
Inače osim toga nemam nikakvih zdravstvenih problema. Hvala unaprijed, Jelena

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.09.2008. 22:00

Ne, nemaju nikakvih interakcija, slobodno pijte i jedno i drugo.

minchy

29.11.2008. 01:45

draga moja doktorice sad molim vas budite mi glas razuma...
jučer sam završila u Centru za epilepsiju na Rebru i propisali su mi uz 50mg Lamictala ujutro i uvečer i Trileptal od 300mg (1. tjedan 1 uvečer, od drugog na dalje 1 uvečer i 1 ujutro).
doktorici sam rekla da pijem i Yasmin, ali mi ona NIJE REKLA NIŠTA vezano za kontraindikacije i interakciju ta tri lijeka zajedno.
koliko sam se načitala ovdje, Lamictal (odnosno lamotrigin) koji sam do sad pila ne smanjuje djelotvornost yasmin tableta (u što sam se i uvjerila), ali što je s Trileptalom sad ??
u uputstvima piše da može smanjivati djelovanje oralnog kontraceptiva, i budući da na Vašem popisu koji ste stavili ovdje nisam našla Trileptal (djelotvorni sastojak: okskarbazepin), morala sam Vas pitati...
jako sam nesretna što mi doktori ne govore tako važne stvari, a ja se tad nisam sjetila da bi moglo biti interakcija jer sam se vodila mišlju da je situacija kao i sa Lamictalom.
ipak...nipošto se ne želim igrati sa mogućom trudnoćom i želim biti upućena da znam kako se ponašati.
molim Vas...odgovor...
unaprijed Vam se puno zahvaljujem jer mi je sad stvarno potreban konkretan i kvalitetan odgovor.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.11.2008. 11:45

Vaš novi lijek je derivat karbamazepina, koji je kako vidite prvi na ovoj listi lijekova koji smanjuju efikasnost oralne kontracepcije. Lijek je sasvim novi i nema puno istraživanja, ali postoji jedno prema kojemu i oksakarbazepin smanjuje efikasnost oralne kontracepcije. Odavno postoje mišljenja da žene na epilepticima samo treba kontraceptiv sa većom dozom estradiola, i možda bi to i za vas bilo dobro rješenje, obzirom da sad uzimate lijek koji teoretski može smanjiti efikasnost kontraceptiva. Nažalost, takvih lijekova na našem tržištu više nema, i morali bi ih nabavljati preko privatnih ljekarni. Primjer je Stediril D.

minchy

29.11.2008. 15:25

doktorice, hvala!
puno Vam hvala...
molila bih Vas još samo maleno razjašnjenje...napisali ste da teoretski može smanjiti djelovanje kontraceptiva, pa mi samo recite ovo - u situaciji kada on teoretski može smanjiti djelovanje OHK, mislite li da bi uz ovo sve možda bio dovoljan prekinuti snošaj kao prevencija trudnoće, ili ipak da pokušam promijeniti terapiju u Steridil D.?
usput, odlučila sam doći kod Vas pa mi recite na koji od ona dva broja da Vas nazovem jer bi mi popodnevni termin svakako više odgovarao?
puno hvala...preljubazni ste!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

29.11.2008. 16:25

Preljubazna sam samo kad su pitanja ozbiljna, malo me naživciraju stalno jedna te ista happy.
Mislim da je prekinuti odnos uz Yasmin idealno rješenje, dobro ste se toga sjetili. Mislim da ne bi ostali trudni ni samo uz Yasmin, ali ovo je za svaki slučaj.
Na 2328371 sam popodne.

minchy

29.11.2008. 20:45

hvala lijepo na informacijama happy
vjerujem da se ponašam odgovorno, ali uz sve ovo što mi se događa sa neurološke strane, ginekološka me muči još i više.
u ponedjeljak ću nazvati da se dogovorim za termin jer želim da se to sve dovede koliko-toliko u red, a Vi mi se činite jako pristupačni i odgovarate na sva moguća i nemoguća pitanja pa mi stoga ulijevate veliko povjerenje (u odnosu na sve doktore koje sam do sad upoznala).
eto...još jednom - HVALA happy i vidimo se uskoro...

minchy

15.12.2008. 17:30

dobro večer doktorice!
prošli tjedan je kod Vas vrijeme proletilo i zaboravila sam se osvrnuti na još jednu malu dilemicu.
ukoliko Trileptal i Lamical pijem u 7am i 7pm, je li dobro vrijeme za Yasmin oko 2-3pm?
i još jedno pitanjce.
prije pregleda sam tek 2 tjedna pila ove antiepileptike, i budući da je kod Vas na UZV-u poželjna debljina bila 4mm (ispod onih potrebnih 6mm), je li moguće da se u međuvremenu stanje promijeni? ono što me zapravo muči je pitanje je li 2 tjedna antiepileptika dovoljno da se ključno promijeni djelovanje Yasmina, ili bi se to trebalo dogoditi kroz dogledno vrijeme?
istina je da ste me smirili, ali opet znate kako to sve ide... svašta padne na pamet kad se puno razmišlja.
kontrola je za nekih 3-4 mjeseca pa mene brine da se u međuvremenu ne promijeni situacija i da kontracepcijsko djelovanje Yasmina da ne popusti...

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.12.2008. 21:25

Pa onda dođite ranije na kontrolu happy.
2-3 pm je u redu.

minchy

15.12.2008. 22:25

najbolja opcija!
will do so happy
preporučujete mjesec? dva?
okorjeli ziheraš sam pa...zanima me Vaše mišljenje što bi bilo najuputnije.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

15.12.2008. 23:55

Pa ja sam vam rekla da je 4 ok, ali vi dođite kad strah prevagne blunk

noelle

17.01.2009. 15:05

Postovana doktorice,
mozete li mi reci da li tablete Fromilid (250mg) utjecu na ucinkovitost Yasmin pilula?
Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.01.2009. 20:45

Ne.

mucica1

27.01.2009. 14:25

Cijenjena doktorice, zbog teških alergija tijekom gotove cijele godine moram piti Telfast 120 mg, Singulair 10 mg, te koristiti Nasonex sprej koji je na bazi kortikosteroida. Nedavno sam počela piti Yasmin pa me zanima da li mu neki od ovih lijekova smanjuje učinkovitost? Puno hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

27.01.2009. 16:45

Ne smanjuje

Sanjalica

07.03.2009. 20:05

Poštovana doktorice,

zamolila bih Vas samo za odgovor smanjuje li Klavocin bid učinak Yasmina? Nisam pronašla ovaj antibiotik na popisu kojeg ste dali, ali čitala sam na forumima da antibiotici smanjuju efiksnost OHK, pa samo da budem sigurna happy Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.03.2009. 21:35

Ja sam u pravu, ne smanjuje blunk

forumas

13.03.2009. 12:25

Nisam pronašla na listi lijekova pa me zanima da li doksiciklin smanjuje učinak logesta a u uputama piše da smanjuje.Koristim još medazol tabl. i vaginalete icanesten vaginalete za koje piše da smanjuju djelotvornost i sigurnost proizvoda od lateksa tj.kondome.Sad ne znam da li se to odnosi samo na vrijeme dok traje terapija ili još neko vrije poslije terapije.Hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

13.03.2009. 15:20

Doksiciklin niste našli na listi, jer nije na njoj, ali Medazol je (metronidazol). Cijeli ciklus smatrajte zaštitu smanjenom.

nana0101

03.05.2009. 22:40

znam da je pitanje glupo, ali ja sam jedna od onih koji se panično boje trudnoće. stoga, dali dramine utječu na efikasnost triquilar tableta?? nisam nigdje mogla nači ni konkretno da ni konkretno ne... hvala unaprijed happy