Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yaz pilula


Autor Poruka

lue

19.07.2011. 19:10

postovana doktorice, imam nekoliko pitanja o yazu.
1. prvih mjesec dana uzimanja sam cijelo vrijeme imala lagano krvarenje/ iscjedak,, a kada sam zavrsila sa prvim blisterom nisam dobila menstruaciju. je li to normalno?
2. sada sam na petoj tableti drugog blistera, i primjetila sam oticanje gleznjeva i bol u gleznjevima. moze li to biti povezano i sa visokim ljetnim temperaturama, trebam li se brinuti?
3. kolika je sigurnost da necu zatrudnjeti ako momak svaki put svrsi u mene, a ja pilule pijem svaki dan u isto vrijeme, nisam preskocila ni jednu? on je zabrinut, kaze mi da cemo koristit jos i dodanu zastitu, ili prekinuti snosaj, ali onda smatram da pijem horomone 'za nista'?
hvala !

Natalija Beljo, dr. med.

19.07.2011. 22:56

Oticanje povezano s ljetnim temp, ne trebate dodatnu zaštitu kad pijete redovito, a što se tiče izostanka krvarenja ne trebate se zabrinjavati sve ok, zna se kod Yaz dogoditi.

Misica:)

13.08.2011. 13:30

Postovani,
pijem yaz pilule vec 10 mjeseci (imam 23 gdoine) i odgovaraju mi buduci da su mi sredile lice, da su mi nestale bolne menstruacije zbog kojih sam padala u nesvijest i uzasan pms. Medjutim, prije 2 mjeseca sam dobila intermenstrualno krvarenje (zbog stresa-tako ga je okarakterisao moj ginekolog, jer ne pusim, ne pijem, nisam pila nikakve antibiotike..) koje je trajalo 20ak dana. Sledeca dva mjeseca su bila uredna, a ovog sad mjeseca sam zaboravila da popijem devetu pilulu u blisteru (po prvi put od kad ih koristim, more je ucinilo svoje), sjetila sam se tek kad je trebalo da popijem desetu, pa sam ih tada popila obje odjednom, i narednog dana po jednu tabletu ujutru i jednu uvece. Medjutim, smedjkasti iscjedak se ipak pojavio,stomak mi je naduven i ponekad boli, i trajace do prave menstruacije (kad popijem sve roze pilule). Pojavile su mi se i nekolike bubuljice na licu. Interesuje me da li to znaci da je yaz preslab za mene i da treba da predjem na neku drugu pilulu? I koju? Potreban mi je kozmeticki efekat i uticaj na pms i bolne menstruacije. Da li ce ako predjem na drugu pilulu opet postojati onaj period privikavanja na nju? Ili da ipak ostanem na yazu (tako sam najsigurnija, plasim se nus pojava) i pazim na to da ne zaboravljam pilulu? Cula sam da se jos nekim curama desavaju ta krvarenja u sredini ciklusa iako ih redovno piju i korsinice su duze od godinu dana.
Hvala na odgovoru,
Radmila.

marilynmnr

14.08.2011. 20:15

Poštovana doktorice,

imam 2 pitanja u vezi pijenja Yaza.

1. Obično pijem Yaz oko 15,10h (nekako mi je najlakše usred dana se sjetiti), no zna mi se dogoditi da zakasnim pola sata, najviše 2 sata (znači oko 17h). Je li tada smanjena učinkovitost kontracepcije? Jer na uputama piše da do 12 sati nije rizično, a vidjela sam da ste nekome odgovorili da se može dogoditi da utječe na kontracepciju ako nije uvijek u isto vrijeme (ili sam krivo shvatila)?

2. I još me zanima, pročitala sam da je Yaz dobro piti poslije jela, pa ga i pijem poslije ručka, a imam dosta brzi metabolizam pa obično pola sata, sat poslije ručka imam veliku nuždu pa me zanima je li se ta nužda gleda kao i proljev i povraćanje (da mora maksimalno proći 2-3 sata) ili je to normalno i nema veze sa Yazom tj ne umanjuje učinkovitost, dakle stolica je normalna.

Unaprijed hvala na odgovoru i srdačan pozdrav!

Natalija Beljo, dr. med.

15.08.2011. 00:55

Misicahappy More i zaboravljena tbl. su izazvali smečkasto krvarenje.Ne morate mjenjati tbl. ostanite na Yaz-u.
marliymnr 1.) Da, ali na mogućnost krvarenja ne na zaštitu.
2.) Ne mora biti iza ručka.

barb123456

21.10.2011. 02:15

Zdravo! Nova sam na forumu. Imam pitanje u vezi Jaz tableta. Naime,pijem ih oko godinu dana,prvenstveno radi cisticnih jajnika,koji su uspesno izleceni,ali bubuljice su i dalje tu. Sve je bilo u redu,do zadnja 2 meseca,kad su mi menstruacije postale smedje(ne iscedak,ne krvarenja van menst.,vec menstruacije). Redovne su,tacno u dan (cak i sat)svakog meseca,al traju 2 dana i smedje boje. Zbog cega bi to moglo biti? Kakva je mogucnost trudnoce dok se piju? I zasto nisu imale efekta na akne?

Natalija Beljo, dr. med.

21.10.2011. 23:10

To smečkasto krvarenje je u redu to je mjesečnica. Što se tiče tena možda se lice nije očistilo , ali se sigurno ne stvaraju nove akne tako da treba još vremena.

Bella91

01.08.2012. 18:15

Postovana doktorice,

ovog mjeseca pocela sam piti Yaz pilule i bas prije nego sam popila 20. tabletu primjetila sam krvarenje. Prvi dan je bilo slabo, ali sad je vec jace, mada slabije od menstruacije. Inace nikakvih drugih problema nisam imala, pijem tabletu navecer u 23 sata, jedan dan sam popila 10 minuta ranije... Ne znam da li je ovo mentsruacija, mada pise da bi se trebalo ocjekivati tek nakon sto se ispiuju aktivne tablete (a meni je bilo ostalo 5 kad se krvarenje javilo) ili intermenstrualno krvarenje i da li se treba javiti lekaru? Odnose nisam imala.

Unaprijed zahvlana na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.08.2012. 23:00

Poštovana bela, uzimajte Yaz do kraja. Riječ je o probojnom krvarenju. Idući ciklus se to više neće javljati.

cica95

17.04.2019. 07:50

Poštovana, popila sam treću placebo tabletu i sutra bih trebala dobiti menstruaciju, međutim imala sam snošaj i dečko je ejakulirao u mene, jer je zaboravio da sam na placebo tabletama. Da li postoji mogućnost trudnoće? Hvala unapred!

Ivo Balenović, dr. med.

17.04.2019. 12:40

Poštovana, ukoliko redovito uzimate tablete zaštita traje bez prekida. I tijekom uzimanja aktivnih tabeta i tijekom uzimanja placebo tableta ste zaštičeni.

Andjelica95

20.03.2020. 23:05

Postovani, da li je normalno da krvarenje nakon menstruacije dugo traje? 6.3. Sam imala menstruaciju koja je bila oskudna i trajala je 3-4 dana naspram prethodne menstruacije, koja je bila jako obilna i trajala je 7 dana. Medjutim evo i danas imam povremeno krvarenje, ali je krv smedja ponekad crvena i jako je oskudno, najcesce vidim nakom mokrenja ili na donjem vesu. Yaz pilule pijem od juna prosle godine, a nijednom mi se ovo nije desilo do prethodne menstruacije. Dakle ovu i prethodnu menstruaciju imam to krvarenje. Napomenucu da me i jajnici bole pomalo i da cesto mokrim. Takodje sam radila nalaze krvi i imam povisen holesterol i povisen kreatinin, te kalcijum oksalate u urinu. Zanima me da li to moze biti od pilula? I zbog cega moze biti ovo krvarenje? Moj ginekolog ne radi zbog situacije koja nas je zadesila, a ja sam pomalo zabrinuta.

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2020. 10:45

Poštovana, ukoliko ste sigurni da krv ne potječe iz mokraćnog trakta, vjerojatno se radi se probojnom krvarenju. Ono nije opasno i ne umanjuje zaštitu. Ukoliko bi se ponavljalo trebalo bi razmisliti o promjeni pilula. Kreatinin i kolesterol nisu povišeni od pilula. Povišeni kreatinin se javlja kod bolesti bubrega, a povišeni kalcijev oksalat u urinu može biti povezan s bubrežnim kamencima. Savjetujem pregled urologa.

Andjelica95

21.03.2020. 22:50

A da li u ovom slucaju mogu iskljuciti trudnocu, iako ova menstruacija nije bila toliko obilna kao sto su inace? 12.1. sam zaboravila popiti pilulu, a nakon toga sam imala odnose sa ejakulacijom unutra. 9.2. Sam dobila obilnu menstruaciju. Na nekim temama sam procitala da su navodno djevojke dobijale menstruaciju na pilulama, a bile trudne, malo mi je to nelogicno. Da li je uopste moguce dobiti menstruaciju na pilulama a da je zena u drugom stanju ili ona u tom slucaju izostane?

Ivo Balenović, dr. med.

22.03.2020. 15:00

Ukoliko ste redovito uzimali pilule trudnoća nije moguća. Ako i do nje dođe, krvarenje izostane. No, ponekad u trudnoći može doći do krvarenja koje se može zamijeniti s menstruacijom. Savjetujem da uradite test i tako otklonite svaku sumnju.

Rihana1

01.05.2020. 15:30

Postovani doktore,
Pila sam yaz pilule od maja do novembra prosle godine, pa sam napravila pauzu jedan mjesec i potom opet od decembra do februara, dakle 8 kutija. Brine me sto i nakon prestanka uzimanja pilula od februara, imam i dalje oskudnu menstruaciju(vec poslednje 3 menstruacije). One dolaze svaki 28.dan ali ne osjecam nikakve bolove, boja je svijetla i bez ugrusaka i poslednja je trajala 6 dana ali i dalje oskudna. Nisam u mogucnosti da odem kod ginekologa zbog covida pa me interesuje da li je to normalno posle pilula s obzirom da mi je doktor nagovijestio da ce vjerovatno kasniti i vratiti se na staru oblinsot kao i prije uzimanja pilula? Kod mene se to dakle ne desava. Da li je trudnoca iskljucena, odnosno da li je ovo mozda lazna menstruacija iako vec 3 mjeseca nisam seksualno aktivna?

Ivo Balenović, dr. med.

01.05.2020. 20:05

Poštovana, trudnoća je isključena. Dobijate uredne menstruacije. One ne moraju uvijek biti istog intenzitete i duljine trajanja.

zvončica123

08.05.2020. 11:20

Poštovana,
pijem yaz kontracepcijske pilule već više od dvije godine, prije svega kao zaštitu, ali i zbog neredovitih mjesečnica te mogućih policističnih jajnika. Od kada sam počela piti yaz mjesečnica je postala redovita. Uz pilule uvijek sa dečkom prakticiram i prekinuti snošaj. Redovito pijem tablete, no ovaj mjesec sam zbog upale zuba pila i antibiotik Dalacin C (pročitala sam upute i od antibiotika i od pilula i nigdje ne piše da ijedan ima utjecaj na drugoga). Dobila sam mjesečnicu prije nekoliko dana, no ona je bila tamne boje, smeđe i vrlo oskudna. Sad me zanima jel li moguće da je antibiotik ipak utjecao na djelotvornost pilula (postoji li mogućnost trudnoće) ili je oskudna tamna mjesečnica normalna nakon dugog vremena pijenja kontracepcijskih pilula?

Ivo Balenović, dr. med.

09.05.2020. 11:40

Poštovana, oskudna mjesečnica je uobičajena kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive. Antibiotik nije umanjio djelotvornost kontracepcijske zaštite.

Malaplavacrna09

29.05.2020. 22:45

Poštovani,
Pijem yazz tablete već 5.kutiju(prijetoga sam bila diane 35 pola godine) i uvijek mi je dolazila menstruacija 2. ili 3. dan kada bi uzimala placebo tablete, no danas mi je menstruacija dosla, a imam jos za popiti 5 pilula, pa tek onda idu placebo tablete. Sada me to malo zbunilo, pa bi Vas molila kada bi mi mogli malo objasniti to i reci je li to “normalno”?
Unaprijed zahvaljem na odgovoru.