Rak debelog crijeva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 276 | Broj poruka: 918

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak debelog crijeva i metastaza na jetri


Autor Poruka

sandrastefanac

09.02.2007. 13:45

Poštovani,
otac mi je 2004. godine operirao rak debelog crijeva. Prošao je kemoterapiju i nakon godine dana maknuta mu je stoma. U devetom mjesecu prošle godine otkrivena je metastaza na jetri i operiran je 23. Siječnja o.g Odstranjen mu je lijevi režanj jetre, dio desnog režnja i žuč. Onkolog nam je rekao da napravi nalaze krvi i da će dobiti terapiju Xelodom. Zanima me način korištenja tog lijeka i da li je to preventivna terapija jer se moj otac uplašio da je to slaba terapija s obzirom na bolest. Također vas molim odgovor koliko dugo mogu ljudi živjeti nakon operacija koje je moj otac imao.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

10.02.2007. 14:15

Nakon primarnog odstranjenja/operacije raka debelog crijeva i pripadajućeg dijela mezokolona, 80%-90% recidiva/metastaza pojavljuje se u prve dvije do tri godine što se dogodilo i kod vašeg oca. Sretna je je okolnost da su metastaze mogle biti odstranjene kirurškim pute(nadam se u poptpunosti budući to niste naveli u svom pitanju), jer bolesnici kod kojih su metastaze iz jetre uklonjene kirurškim putem preživljavaju 5 godina od operacije(trenutka dijagnoze) u 18%-20% skučajeva, naspram onih kod koji to nije bilo učinjeno i koji 5 godina preživljavaju u manje od 5% slučajeva. Primjenom kemoterapije nakon kirurškog odstranjenja metastaza u jetri posototak preživljenja na 5 godina se povećva kao što se i razdoblje do ponovne pojave bolesti značajno produljuje. Xeloda je, upravo za tu svrhu(adjuvantna kemoterapija) vrlo dobar i djelotvoran citostatik/kemoterapeutik. Preporučujem vam svakakao da se vaš otac podvrgne kemoterapiji Xeloda-om. Xeloda se uzima u obliku tableta, na usta, a nus pojave su kod velike većine bolesnika blage i lako podnošljive. O ostalim detaljima informacije će vam dati vaš onkolog, ako se odlučite poslušati njegov savjet da se otac podvrgne kemoterapiji Xeloda-om.

zenicanka

14.02.2007. 22:10

Mom ocu je 77 godina.Prije godinu i pol operisan mu je rak debelog crijeva, bio je na dostupnom mjestu pa mu nije ugradjena stoma.Relativno brzo se oporavio, nije mu lijecnik preporucio kemoterapiju uz obrazlozenje da su sve oboljele celije odstranjene.U ljeto prosle godine imao je problem sa krvavom stolicom i nakon pretraga ustanovljeno je da su ponovo na istom mjestu pronadjene celije raka.Nije mu propisana nikakva terapija, koristio je na svoju ruku biljne preparate i regulisao na taj nacin krv u stolici.Nedavno je primijetio da je stolica sluzava i otisao ponovo na kontrolu gdje mu je pronadjeno da su metastaze nastale na jetri.Molim Vas za savjet sta dalje,
moj tata nema bolova, jako je pokretan i aktivan, ali ne znam za ovaj nalaz jetre.Sta bi ja kao kcerka mogla da uradim da mom tati pomognem i molim vas iskren odgovor koliko je mom tati preostalo zivota sa ovakvom dijagnozom.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

21.02.2007. 00:05

Odvedite oca na pregeld u Onkološku ustanovu. Tamo će biti procjenjeno njegovo stanje i određeno liječenje.