Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Analni svrbez


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anaa28

25.07.2023. 09:30

Postovani, vec dugo vremena je prisutan svrbez oko analnog otvora. Naime koza mi je usljed cesanja na tom podrucju postala bas blijeda i ocigledno isusena. Ponekad sam se znala uzasno izgrebati cesanjem. Kada je rijec o higijeni , vodim racuna mozda cak i vise nego je potrebno. Razmisljala sam da pokusam zaustaviti svrbez i vratim kozi zdraviji izgled nekom koritkosterodinom kremom na svoju ruku ali sam odustala jer ipak to nije bas najpametniji potez posebno na tom podrucju. Upotrebu sapuna, gelova za pranje, grubo brisanje toalet papirom, brijanje (sto sam inace konstantno radila) svela sam na minimum.
Uz to mazem nevenovom masti ili pantenolom. Doslo je do poboljsanja, svrbez se znatno smanjio, a ja se suzdrzavam i ako se ppnekad javi, medjutim koza se bas i ne oporavlja.
Moje pitanje je da li bih i cime mogla oporaviti kozu da ponovo izgleda normalno te o cemu bi se tu moglo raditi i da li sam sama to sve izazvala pretjeranom higijenom ili su uzrok svrbeza mozda cak i tzv. vanjski hemeroidi? Hvala.

Krešimir Musa, dr. med.

27.07.2023. 21:50

Poštovana,
ovo stanje i senzacije svrbeža koji opisujete je relativno učestao. Radi se o stanju koje nazivamo pruritus (svrbež), te ima i dijagnozu Lichen simplex. U pravilu se liječi i drži pod kontrolom lokalnim preparatima. Za početak možete pokušati intenzivnom neutralnom njegom kože, što bi značilo da na mokru kožu mažete obične kreme više puta dnevno tijekom dužeg vremenskog perioda (mjesecima). Možete pokušati s kremom LRP Cicaplast Baume i sl.
Ukoliko ne dođe do znatnijeg poboljšanja javite se na pregled kod Vašeg nadležnog dermatologa.