Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3880 | Broj poruka: 13938

Borna Pavičić, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Androgena alopecia


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Link12

26.04.2019. 11:20

Postovani,
imam 21 godinu i dijagnosticirana mi je androgena alopecia i policisticni jajnici koje cu poceti lijeciti za 2 mjeseca, sada sam na Duphastonu.
Naime, kosa mi je uvijek bila tanka na tjemenu i nekako rjeda, a gusca na zatiljku, ali u zadnjih 6 mjeseci se bas jako prorijedila i poispadala, zanima me hoce li ikada narasti uz ikakvu terapiju ili samo mogu ocekivati da se uz terapiju situacija nece pogorsati? I koja je po vasem misljenju najbolja terapija za takvo stanje? Smatrate li da ce se to rijesiti uzimanjem antiandrogena? Vadila sam hormone i testosteron je iznosio 4,2 nmol/L sto je skoro duplo nego sto smije biti.
Hvala puno.

Borna Pavičić, dr. med.

04.11.2019. 13:50

Poštovana, u liječenju androgenske alopecije u žena lokalni preparat izbora je minoksidil koji se može kombinirati s estrogenom (npr. 17-alfa-estradiol).
U vašem slučaju, odnosno slučaju policističnih ovarija, hormonski kontraceptivi i antiandrogeni (npr cyproteron acetat) imaju pozitivan učinak.