Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


atopični dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ksenija

28.05.2001. 11:12

Bok,

moja kći (22 mjeseca) muku muči s atopičnim dermatitisom još od svog petog mjeseca života. Najjače je izraženo oko koljena i lakta, ali pojavjuje se i po leđima i trbuhu, iako manje i ne tako učestalo.

Zimi su problemi manje izraženi i držimo ih pod kontrolom s Eucerin 3%Urea losionom, 2x na dan. Ljeti su problemi izraženiji i svaki mi je savjet dobrodošao kako da ovo ljeto prođemo sa što manje crvenila i češkanja

Od konkretne terapije koristili smo Beloderma (20% + 80% belobaza) i Elocom u istoj koncentraciji.
Na Elocom bolje reagira. Dovoljne su 1-2 primjene da se crvenilo povuče. Kortikosteroide koristimo što rijeđe moguće na ograničenom područji kože, samo kad se crvenilo jako razvije, pa se ona po tome grebe, pa nikako da prođe.

Pozdravljam ovu internet inicijativu, i nadam se uspješnij suradnji

Ksenija

Mr.sc.dr. Branka Marinović

30.05.2001. 22:40

Do sada ste pravilno upotrebljavali kortikosteroidne kreme što rjeđe. Naime te preparate preporuča se koristiti samo u fazama pogoršanja kliničke slike bolesti. Za njegu kože djece s atopijskim dermatitisom korisne su uljne kupke uz primjenu emulzija ulja u vodi ili krema za njegu. U nekih bolesnika prisutna je preosjetljivost na hranu, te je stoga potrebno provoditi eliminacijsku dijetu. U nekih bolesnika kliničku sliku može pogoršati i alergija na neke kontaktne kao i inhalatorne alergene. Stoga je važno napomenuti da je u djece s atopijskim dermatisom izuzetno važna suradnja roditelja i liječnika, radi pravilnog provođenja terapije.

ksenija

31.05.2001. 22:42

Hvala na odgovoru,

s oprezom smo uvodili svaku novu namirnicu u prehranu i primjetili da nepovoljno reagira na jaja (dobije crvenilo oko usta, na mjestu dodira kože s jajetom), stoga ih izbjegavamo. Pazimo na odjeću (lagana, pamučna, dvostruko ispiranje i bez omekšivača) međutim nakon mjeseci traženja razloga crvenila i svrabeža primjetili smo da jedino na toplinu burno reagira: malo znoja i već se zacrveni. Stoga se bojim predstojećeg ljeta.
Da li je održavati kožu svježom i vlažnom zaista sve što mogu učiniti ili postoji još kakva terapija primjenjiva u toj dobi (22 mjeseca)? Da li tako često i obilno mazanje kože Eucerin losionom (2x na dan) može biti štetno? Naime, čim smanjimo primjenu losiona, crvenilo se vraća. Postoji li na našem tržištu nešto bolje od toga (počeli smo s Eucerin Intensiv, ali ovaj s 3% uree se pokazao boljim)? Koji losion za sunčanje preporučate i da li je izlaganje suncu i pod uvjetom visoke UV zaštite štetno za nju?

Hvala !
Lijep pozdrav
Ksenija