Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Čir na koži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kismo

03.10.2017. 12:55

Poštovani,

kćeri od 10 godina je dg mononukleoza 30.7. nakon što joj je iskočio limfni čvor na vratu. Počela se dobro oporavljati nakon cca 3 tjedna pa je mogla ići i u šetnju. Nešto ju je bilo upiknulo (tako je izgledalo) na koljenu i iz toga se nakon par dana stvorio čir. Nakon cca tjedan dana (28.8.) kćer je završila u bolnici s temp 40C zbog loše krvne slike ( jake neutropenije i blaže snižene vrijednoti trombocita), Tamo je dobivala terapiju ceftriaksonom, a čir su joj mazali Garamycin masti i prošao je.
Kćer je 2.9. otpuštena iz bolnice i još ne ide u školu, pratimo krvnu sliku (serologija e dok je bila u bolnici pokazala da je EBV još aktivan). Na zadnjoj kontroli joj je opet nešto malo niža bijela krvna slika (leukociti 4.4, neutrofili 29,2, neutro APS 1250) ali dr veli da je to ipak zadovoljavajuće.
Prekjucer joj se opet na nozi pojavio čir, na natkoljenici malo iznad koljena..ranica i pored nje bijeli čep, koji je jučer puknuo. Područje oko toga je crvenkasto i malo tvrđe. Ja to mažem ponovno Garamycinom mašću. Mrvicu je to boli, temperature nema. Mislite li da ima potrebe za antibiotikom? Zašto se ti čirevi javljaju Znam da se obično javljaju na preponama i stražnjici)..ima li veze s oslabljenim imunitetom uslijed EBV infekcije?

srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.10.2017. 15:10

To je vjerojatno posljedica slabijeg imuniteta. Ako ne pomogne Garamycin, dolazi u obzir primjena antibiotika na usta, ali za to je ipak potreban pregled i točna dijagnoza.

kismo

08.10.2017. 01:15

Poštovani,

javljam se ponovno u vezi ranice/čira koji je prisutan od ponedjeljka. Svako malo bi se nakupilo bijelog koje bi iscurilo nakon toplog pbloga. Bili smo jucer u Klaićevoj i oni su pokušali istisnuli taj čir ( uglavnom je izašlo dosta krvi) i dr je rekao da njemu izgleda kao inflamatorni aterom i da mažem s Garamycinom i dalje, da ne treba sistemski antibiotik nego samo ako se crvenilo bude širilo da joj damo Klavocin. Danas još curka malo krvi i žue tekućine (pretpostavljam gnoja, ne mogu procijeniti da li se proširilo crvenilo..otišli kod dežurne liječnice da je priupitano da nam da recept za Klavocin, ona veli da je njoj po to mirno i da ne treba Klavocin, Sad ni sami ne znamo kaj bi.. Mislila sam Vam poslati fotografiju, ali vidim da ovaj forum ne pruža nažalost tu mogućnost.
Koliko dugo možemo mazati Garamycinom, mažemo od ponedjeljka navečer, dakle 6 dana,.

lp

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.10.2017. 21:45

Možete mazati desetak dana. Postupite po savjetu liječnika. Ako je rečeno da ne treba Klavocin, onda je to vjerojatno tako.

kismo

09.10.2017. 11:05

Hvala na brzom odgovoru.
Da li je normalno da još malo na gazici bude žutog iscjedka (valjda gnoja) i mrvicu krvi? U petak navečer je istisnuto u Klaićevoj.

lp

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.10.2017. 10:50

To može biti normalno još koji dan.

kismo

10.10.2017. 21:55

Hvala na odgovorima i na razumijevanju. Ima li smisla uzimati bris ranice.
Ili možda probati s Betrion masti?

lp

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.10.2017. 14:55

Bris se može uzeti, ali prije uzimanja treba najmanje 5 dana obustaviti terapiju. Alternativno, možete pokušati i s Betrionom.