Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Crvena tačka na licu djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kliker007

27.03.2024. 11:30

Poštovani,

Spol: M
Starost : 2g i 5 mjeseci

Na licu djeteta se nalazi crvena tačka sa dva-tri ispunjena bijela kružica, nesto slično kao obična bubuljica , s tim da je na dodir ravna i nema neki oblik, prati kožu lica. To je jedina tačka koju ima na licu.
Na početku je to bila mala crvena tačkica veličine 0,5 mm, da bi u kroz određen period se trunku povečala i sad je negdje veličine 1,5 -2 mm. Dijete je prije godinu imalo ospice/pljuskavice, koje nisu bile nesto posebno obilne i mislimo da je od tada ostala ta tačkica koja se sad nalazi na licu.

Sad koliko je bitna informacija, kao beba nakon poroda je odmah zavrsio u inkubatoru, usljed neke infekcije , poplavio je zbog hipoksije, pa je prebolovao žuticu, to je u nekom rasponu od 10 dana nakon rođenja. Posljedica toga imao je hipertonus mišića, pa je išo na vježbe, i mislimo da je sad sve to prevaziđeno, jer nema nikakvi motoričkih problema , kao ni psihičkih. Prohodao je možda nešto kasnije sa 1,5 god. ali je savršeno stabilan. Govori normalno, već je komunikacija sa njim moguča.

Jedino što možda ima veze, koliko sam čitao, ima problema sa stolicom. Teško kaki, pa moramo koristiti čepiće, preporuka gastroenterologa, pa da li usljed naprezanja može nastati nešto tako, ali ta bubuljica već duže traje sa moje tačke gledišta, a nadam se da ćete mi vi dati bolju informaciju ili uputiti kod nekoga u Mostaru (BiH) ili bilo gdje drugo ?

Lijep pozdrav !