Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14398

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Dermatitis perioralis (molim pomoc)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

SanaaTz

22.05.2013. 17:55

16.4. moj mladji brat je promijenio zubara koji mu je dotad vodio ispravljanje zuba ortodontski m aparaticem jer nije radio svoj posao kako treba. Drugi zubar je htio uraditi korekciju na paratu i radio je to na licu mjesta tj. U bratovim ustima, spojio je 2 komponente-jednu u prahu i jednu tecnu(akrilat i jos nesto) i lijepio to na apratic koji se nalazio na zubima. Pri tome se osjetio u vazduhu snazan miris kao zapaljene plastike. Zubar je odjednom bio uznemiren kao da nesto nije uredu. ( Koliko ja znam treba uzeti otiske zuba i posebno zubni tehnicari rade s tim tvarima na osnovu otisaka a ne na pacijentu). Rekao je bratu da ispere usta i podrucje oko usta. Odmah tog dana se primijetila promjena oko usta tj. Crvenilo. Mislili smo da je u pitanju osjetljivost koze na te tvari, oprao je lice, namazao ga obicnom djecijom kremom. Medjutim do petka se to crvenilo nije povlacilo i odvela sam brata u skolski dispanzer, ljekar je rekao da je u pitanju vjerovatno alergija i prepisao Fenistil gel, Flonidan i Calcium 500. To nije dovelo do nikakvog smanjivanja crvenila.
U ponedjeljak 22. Aprila moji roditelji idu u skolski dispanzer i dobijaju uputnicu za kozno, na koznom ga doktorica pregleda i govori da je u pitanju kao alergija i produzava terpaiju Flonidan Calcium 1000 uz obloge fizioloske otopine 2 puta na dan i ukida Fenistil gel a dodaje Advantan. Kad je stavljao obloge fizioloske otopine izgledalo je kao da se smiruje medjutim crvenilo se prosirilo po obrazima celu i nosu i pojavio se sitan osip. Lijekovi nisu nista pomagali.
3.maja moji roditelji odlaze zubaru, nije ga bilo, a drugi zubari nisu znali ili nisu htjeli da kazu koje su supstance koristene za aparatic i preporucuju mu da prestane nositi aparatic. Nakon tog odlaze na kozno i druga doktorica daje pantenol kremu s Advantanom da se mijesa u omjeru 1:1, umjesto fizioloske otopine savjetuje da se stavljaju hladni oblozi od caja od kamilice i dalje ostavlja Flonidan i Calcium sumece tablete. I uspostavlja dijagnozu: kontaktni dermatitis umjesto alergije. Tacnije pise na nalazu Dermatitis contactum acuta allergica facii.
9.maja do tad se nista nije poboljsalo samo se osip siri po licu. Odlaze opet na kozno i tu doktorica daje uputnice za vadjenje nalaza i to krvne slike, urina, bris promjene na bradi, bris grla i nosa i daje Afloderm kremu i govori da za 3-4 dana prekine unositi Flonidan, za Calcium je rekla da moze unositi a moze i prestati s unosenjem, rekla je da se kontaktni dermatitis dugo lijeci, 2-3 mjeseca pa i duze...
Nalazi krvi su bili u granicama normale, samo je sedimentacija koja je normalna od 12-24 bila 35, u urinu je bilo LKC 3-4 i nesto epitela. U ponedjeljak su radjeni brisevi i kultura je cista za bris brade i nosa, samo je u grlu nadjeno 10% staphylococcus aureus. Odneseni su nalazi ponovo kod doktorice na koznom. Nakon tog ona propisuje novu terapiju, uvodi opet Flonidan i Calcium, fiziolosku otopinu, tj. Obloge, Garamycin mast i tablete Esbesul. Stanje se i dalje nije poboljsavalo. Naredna dijagnoza koju je uspostavila je : dermatitis perioralis.
Danas smo otisli ponovo na kozno gdje smo zahtijevali uputnicu za bolnicu da tamo doktori ustanove lijecenje i daju svoje misljenje. Doktorica je rekla da oni ne znaju nista vise od nje, i ponovo je prepisala Bactrim teblete tj. Esbesul, obloge od caja od zalfije, i preporucila da se uzme Betrion i pomijesa s Aflodermom 1:1 i rekla da unosi Flonidan i dalje. Otisli smo i u bolnicu i tu nam je druga doktorica rekla da uzmemo Bactrim tj. Esbesul, i da maze Betrion ujutro i Elocom uvece, prepisala je i 3% Acidi borici i da koristi Flonidan i dalje.
Ako je neko bio u slicnoj situaciji ili neko strucno lice ako moze ikako pomoc bilo bi mi drago jer mu nista dosad nije pomagalo, od Afloderma mu se samo pogorsavalo crvenilo na licu isto tako i od Garamycina, takodjer to je sad prosireno na lice cijelo a na pocetku je bilo oko usta, taj osip i crvenilo za dijete od 13 godina koje je dotad imalo skroz cisto lice nije bas mala stvar, ne ide u skolu vec 2 sedmice jer su nastavnici i djeca dosadni s ispitivanjem sta mu je, on ne osjeca nikakav svrab ili peckanje osim kad opere lice vodom pa mu bude suha koza i peckalo ga je samo kad je iritirala ga neka krema pa su roditelji to skidali i stavljali Pantenol, i samo poonekad ga je svrbilo, i primijetili smo da kad bude napolju da mu je smanjeno crvenilo a kad udje u zatvorenu prostoriju da se crvenilo pogorsa.
Bilo kakav savjet bi bio koristan...

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.05.2013. 23:50

Nažalost, ne mogu Vam reći preko računala o čemu se točno radi. Očito je da kod Vašeg brata nije postavljena točna dijagnoza, a bez toga nema niti pravog liječenja.Ne čini mi se da je riječ o kontaktnom dermatitisu, jer bi se poboljšao na Afloderm i Elocom. Perioralni dermatiis je ionako opisna dijagnoza. Savjetovao bih Vam da nađete nekog dobrog dermatologa.