Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Diodni laser


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

DoraRa

07.01.2021. 20:55

Poštovana doktore,

posljednje dvije godine imala sam problema s epidermalnom cistom na preponi koja se gotovo svaki mjesec tijekom menstruacije upaljivala. Nekada je dovoljna bila Betrion mast, nekada se toliko upalila da je incizija bila jedina opcija, a na posljetku u listopadu su mi na kirurgiji napravili excisio in toto. Phd analiza je utvrdila da se radilo o inflamiranoj i rupturiranoj epidermalnoj cisti te su mi rekli da nije ništa opasno i da se više neće vraćati, ali da mi ne preporučuju više brijanje i depilacije na tom dijelu već diodni laser. Izuzetno cijenim Vašu stručnost te bi mi puno značilo kada biste mi rekli svoje mišljenje o diodnom laseru na tom dijelu na kojem je bio zahvat. Može li on štetno utjecati na to i potaknuti stvaranje novih epidermalnih cisti?

Borna Pavičić, dr. med.

12.01.2021. 15:10

Poštovana,
ako želite smanjiti rast dlaka u tom području, probajte za početa IPL metodom koja se pokazala odlična
Što se diodnog lasera tiče, on je također odličan izbor za uklanjanje neželjenih dlačica.
Također, energija lasera koristi se u svrhu sprječavanja ponovnog rasta dlačica.
Da bi se to postiglo, energija lasera mora prodrijeti nekoliko milimetara u kožu kako bi se dosegnuo korijen dlačica. U trenu kada dopre do melanina u dlaci, svjetlost se apsorbira, tj. pretvori u toplinu.
Što je dlaka tamnija i deblja te gušća, to se više topline proizvede. Ta toplina oštećuje matične stanice oko dlačica kao i područje neposredno uz vlas dlačice koje je odgovorno za ponovni rast. To omogućuje drastično smanjenje dlačica na tretiranom području.