Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Gljivice na noktima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anesass

03.02.2017. 11:05

Bok bok ovako nisam bila kod dokt ali istrazivala sam citala zakljucila sam da se radi o tome, imam samo na nogama onako su mi nokte bijele kako rastu tako ima nesto na njima bijelo, e sad kako rijesiti sta da koristim

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.02.2017. 00:55

To je normalno, nije gljivična infekcija. Ne treba liječiti. Kako će izrasti nokat, nestat će i bijele mrlje.

Nikolacxy

02.07.2019. 16:35

Ovako molim vas za pomoc hitno ne zelim da idem na pregled jer se jako bojim toga . Ovako prije 10 dana otprilike prski tu mi poljubicastili oba palaca na nogama msm da sam se udario nezz onda na jednoj nozi mi se malkice nokat poceo odvojiti malo i ja sam pritisnuo i izasla je neka mala tecnost ctvenkasta kao gnoj i ne boli me sa strane nije urastato u meso i evo sad upravo sam ga pogledao i prolazi ovo ljubicasto al poceo je da truli ne vidi se to al smrdi ka trulo molim vas za pomoc jako se bojim toga a ne zelim da idem dermatologu

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:16

Poštovani, ako ste imali traumu bilo koje vrste, normalno je da nastane subungvalni hematom, a ovisno o intenzitetu i lokaciji traume moguće je da stari nokat s vremenom odumre i postepeno se zamijeni novim noktom koji raste ispod starog, ali taj je proces dosta dug i ovisno o dobi pacijenta traje više mjeseci pa i do godinu dana, no svjedno bi bilo dobro da promjene pogleda Vaš liječnik i prema potrebi uputi dermatologu.

Iveive

28.01.2020. 12:40

Poštovani, ovdje pišem jer nisam mogla naći temu u koju bi spadalo moje pitanje.
Dakle prije dvije god su počeli moji problemi sa noktom na palcu lijeve noge. Prvo je počeo lagano urastati, zatim se počeo uvijati i odizati od mesa te se nakon nekog vremena počeo mrviti i tek tada sam odlučila reagirati i otići dermatologu jer sam posumnjala na gljivice. Uzeo je uzorak nokta ali je nalaz dosao negativan na gljivice. Nokat također zadnje dvije godine uopće ne raste. Dermatolog mi je rekao da preostaje jedino čupanje što sam ja odbila. Nije bilo nikakve posebne traume na ton noktu osim tu i tamo preuskih cipela. Imam 23 god. Kratko nakon tog posjeta dermatologu odlučila sam sama pokušati nešto te sam odrezala sav dio nokta koji je bio odvojen od mesa i kapala ulje čajevca svaki dan. Ništa njje pomoglo i došlo je ljeto a nisam mogla tako hodati i otišla sam kod koznetičarke koja mi je uradila akrilni nokat koji sam nosila ukupno 4mj. U 10mj sam skinula taj akrilni i ostala u šoku, još pola od te polovice koja je ostala bila od mog nokta se odvojila od mesa i sada imam samo mali dio nokta koji tako stoji i ne raste, (ja sam također odrezala taj odignuti dio). Nokat je kao zadebljan i žućkast sa dvije svijetlije fleke. Neki dan sam kupila esenciju jer sam čitala da bi ona mogla pomoći, i to mažem na nokat. Stvarno više ne znam što da radim. Nokat ne raste, stižu topliji dani a ja nemam nokta, užasno izgleda. Imate li neki savjet ili iskustva sa sličnim problemom? Bila bi vam jako zahvalna kada bi mi odgovorili jer gubin nadu... Ipet cu morat stavljati umjetni nokat.. I tako cijeli život?

Borna Pavičić, dr. med.

30.01.2020. 19:25

Poštovana,
teško je bez kliničkog pregleda zaključiti o čemu se radi.
Ako je gljivična infekcija isključena, moguće je da se radi o onihodistrofiji koja može nastati kao posljedica permanentnog pritiska uslijed nošenja preuske obuće, a u tom slučaju nokatna je ploča trajno oštećena.
Postoje još neke kožne bolesti koje se mogu manifestirati na noktima (psorijaza, lichen planus itd.) no bez dermatološkog pregleda i anamneze te brisa prema potrebi nije moguće postaviti dijagnozu.

Iveive

02.02.2020. 21:00

Hvala na odgovoru,
Ukoliko se radi o onihodistrofiji što mi je činiti? Dali to znači i da je matrica nokta oštećena i da više nema pomoći, da neće više rasti?
Ako možete odgovoriti bila bih vam zahvalna, u mom gradu se kod dermatologa čeka mjesecima na pregled, zato sam ovdje postavila pitanje iako znam da ne možete puno pomoći bez pregleda..

Borna Pavičić, dr. med.

04.02.2020. 13:50

Poštovana,
ukoliko je riječ o onihodistrofiji, vrlo je izvjesno da nokat neće više rasti kao ranije, nego će ostati takav.

Amilicabc

02.03.2020. 16:35

Postovanje. Da li nokat nakon izljecenja gljivica odmah normalno raste ili moze se desiti da jos neko vrijeme bude odvojen od nokatne ploce? Naime, ja se nadam da sam na jednom noktu izljecila gljivicu jer sam bila skroz iskruzila dio nokta i mazala lamisilom kožu. Da li treba vremena ili je gljivica ostala ako je nokat odvojen. Hvala

Borna Pavičić, dr. med.

05.03.2020. 13:20

Poštovana,
nakon izliječenja gljivične infekcije nokta, nokat je još duže vrijeme promijenjen jer raste vrlo sporo; pogotovo na stopalima.
Važno je da se uoči porast zdravog nokta od korijena i taj zdravi dio bi polako trebao tasti i kroz 6-12 mjeseci izrasti skroz i izgurati promijenjeni dio.
Ako je brisom nokta gljiva bila potvrđena, potrebna je obično antimikotska terapija na usta (tablete) kroz nekoliko mjeseci.
Ako nakon provedene terapije postoji sumnja da nokat nije izliječen, potrebna je kontrolna mikološka obrada (bris nokatne ploče).