Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14398

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


HPV testiranje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sun1623

10.04.2020. 22:15

Poštovani doktore,

molim Vas za mišljenje. Dečku je potvrđen pozitivan nalaz na neklasificirani tip HPV-a. S obzirom da sam pročitala da testovi za muškarce nisu pouzdani, što to znači u ovom slučaju kada je test pozitivan?

Također, da li u Hrvatskoj postoji opcija da se sazna koji točno soj (ili sojeve) iz te skupine ima ili je trenutnim testovima moguće saznati samo o kojoj se skupini radi?

Po Vašem mišljenju, kolika je šansa da u njegovim godinama (38 godina) imunološki sustav očisti tijelo od virusa? I mislite li da ima smisla ponavljati test zbog toga za par mjeseci?

Hvala unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

12.04.2020. 20:25

Poštovana,

ako je test positivant na HPV, ne vidim razlog za sumnju. Testovi na HPV obično pokazuju da li se radi o HPV visokog rizika (HR) ili niskog rizika (LR) te neklasificirane tipove. Neki testovi točno i razlučuju o kojim se tipovimna radi.
Kada je osoba pozitivna na HPV, virus je u organizmu stalno prisutan, nepostoji izliječenje u smislu da postane negativan. Potrebne su kontrole i terapija u slučaju vidljivih promjena uzrokovanih HPV-om (npr. kondilomi).

Sun1623

12.04.2020. 23:50

Poštovani,

hvala Vam na brzom odgovoru. Znate li gdje se može napraviti test da se sazna točno koje tipove HPV-a ima iz neklasificirane skupine?

Borna Pavičić, dr. med.

13.04.2020. 11:05

Poštovani,
Znam da u poliklinici Virogena plus rade i detekciju i tipizaciju HPV-a.