Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ispucale kapilare


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Buba55

24.04.2019. 14:05

Poštovani, trebala bih vaše mišljenje. Naime imam 20 godina i već neko vrijeme(bar 2-3 god) imam popucale kapilare na licu oko nosa. Sada sam pocela primjecivati kapilare i na drugim dijelovima lica te nogama. Brinem se da je možda genetika u pitanju jer moja majka ima cijele noge pune ispucanih kapilara te me zanima što bih mogla preventivno činiti ako već imam predizposicije za ovaj problem. I čime bih mogla ukloniti već postojeće kapilare. Trenutno nisu prevelike, sitne su ali se oko nosa najviše vide.

Lijep pozdrav

Borna Pavičić, dr. med.

04.11.2019. 13:50

Poštovana, pojava kapilara ima i genetsku komponentu u nastanku.
Što se terapijskih mogućnosti tiče, za sitne kapilare (teleangiektazije) na licu dolazi u obzir elektrokoagulacija ili terapija laserom, a za kapilare na nogama sklerozacija.
U prevenciji je moguća primjena vaskularnih protektora i venetonika (flavonoidi – Detralex).
No, svakako za početak savjetujem pregled u flebološkoj ambulanti da se utvrdi stanje i preporuči daljnja obrada i odgovarajuća terapija.

ketty3

11.01.2020. 10:41

Poštovani, neznam na koju temu da se obratim pa ću ovdje. Imam 25 godina, urednog zdravlja no u posljednih 2 mj susrećem se sa sljedećim problemima. Ono što mi se događa jest pojava spontanih modrica po nogama. Mjesec dana uzimala sam antidepresive zbog napadaja panike i straha te sam primjetila pojavu modrica kojoj prethodi užasan i neugodan svrbež. Obratila sam se psihijatrici i svojoj liječnici opće prakse koja me poslala na kompletno vađenje krvne slike te koagulaciju. Krvna slika bila je bez ijednog odstupanja od normalnih vrijednosti, KKS uredna, DKS također, zgrušavanje uredno, jetrene probe uredne, kalij, natrij, bilirubin sve bez ikakvih odstupanja. U to vrijeme pila sam i velike količine đumbira kojem nisam pridodavala važnost. Otkad sam prestala ga konzumirati sve modrice su se povukle. Prije nekoliko dana ponovno sam ga konzumirala i za par dana ponovno užasan svrbež nogu i pojava modrica. Zanima me sljedeće mislite li da je riječ o alergiji ili nekom drugom hematološkom problemu? Naime doktorica me prepala kad je napomenula da mi je baka imala leukemiju no ja toliko često vadim krvne nalaze da mi nije jasno da se neka krvna bolest nebi vidjela. Gotovo svakih mj dva vadim krvne nalaze. Zanima me moze li biti do alergije, je li riječ o dermatološkom problemu ili hematološkom? Napominjem kako mi se već neko vrijeme javlja i svrbež vlasišta, prepona te općenito nogu i tijela bez ikakvih drugih čudnih simptoma, mj dana nisam imala nikakvih modrica i sad su se javile ponovno i bojim se da nije riječ o nečem sto se na krvnim nalazima ne vidi. Molim vas za savjet.

Borna Pavičić, dr. med.

13.01.2020. 12:50

Poštovana,
ne znam da li uzimate još neke druge lijekove, ali u slučaju spontanih pojava modrica (bez traume) je uputno da vas pregleda internist hematolog.
Nastanak modrica se ne uklapa u alergijsku reakciju, jedino ukoliko one nastaju nakon grebanja kože zbog svrbeža koji može biti znak alergije. Ukoliko imate česte pojave svrbeža, za početak možete napraviti nalaz ukupnog IgE, a prema potrebi bi vas liječnik mogao uputiti na alergološko testiranje.


ketty3

29.01.2020. 20:45

Poštovani,
Zanima me sljedeće, vadila sam krvnu sliku prije posjeta hematologu kojem idem sljedeći tjedan, krvna slika je kompletno uredna osim povišenih bazofilnih granulocita, riječ je o 0,12 od preporučenih 0,06 odnosno 2.1 % naspram 1% normalne vrijednosti. Zanima me je li to veliko odstupanje te je li istina da navedena vrsta granulocita upućuje na alergije? Lp
K

Borna Pavičić, dr. med.

30.01.2020. 19:25

Poštovana,
vaše pitanje ne spada u domenu dermatologa, no odstupanje nije veliko, a broj bazofila ne upućuje na alergije, već povišene vrijednosti eozinofila mogu upućivati, između ostalog, i na alergološko zbivanje.