Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


kontaktni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sanja

22.07.2005. 07:07

Postovani Dr.,
Imam 28 godina, alergicna sam na nikal sulfat i ocito je nemoguce izbjeci kontakt u potpunosti. Specijalist mi je savjetovao mazanje Beloderm kremom10 dana te potom neutralnom kremom Nivea.
Osip se je i dalje izbijao pa sam se odlucila vise informirati putem
interneta o mogucim metodama lijecenja. Probala sam tablete Dimidril (nisu mi pomagale) i Flonidan koji jos uvijek pijem.
Takodjer sam 7 dana mazala kortikosteroidnom kremom Elocom i u prva 4 dana je gotovo nestalo do kraja da bi se vratilo u obliku jos crvenijeg osipa. Mozda sam trebala prestati nakon cetvrtog dana ili
sam mozda pogrijesila sto sam 8. dan mazala kremom Plymicol prema savjetu gospodje koja ima isti problem i Elocom i Plymicol su pomogli da se rijesi osipa.
Mislite li da se ne isplati i dalje koristiti Flonidan tablete? Mozete li
mi preporuciti nekakvu bolju kortikosteroidnu kremu?

Unaprijed hvala happy)

dr. Krešimir Kostović

22.07.2005. 10:52

Kod kontakne alergije riječ je o tzv. IV tipu alergijske reakcije kod kojeg Flonidan i Dimidril ne djeluju. Oni će pomoći samo za ublažavanje svrbeža. Mislim da je povremena upotreba Beloderma i Elocoma dobar izbor i da niti druge kortikosteroidne kreme neće polučiti bolji rezultat.

tmart

15.10.2013. 01:25

Poštovani, prije par mjeseci sam postavila isto pitanje samo na temu Ginekologija. Radi se o crvenilu na spolovilu uglavnom na velikim stidnim usnama sve do međice i dosta na dijelu između malih i velikih usana. Crvenilo se prvi puta pojavilo nakon cjelodnevnog dana provedenog sjedeći u 12. mjesecu 2012. godine i od tada se pojavljuje...
Simptoma baš i nema, nema promjene iscjetka, svrbeža, peckanja već samo to crvenilo i nekakav osjećaj žarenja ili kad je bilo zaista najgore vrućina nekakva dolje
Jedino što sam primjetila da ovih problema nisam imala samo ovo ljeto kad sam napravila pauzu od učenja od negdje mjesec i pol jer nisam toliko vremena provodila sjedeći. Probala sam promjenit sapun za intimnu higijenu pa ga uopće nisam koristila, nosim samo pamučno donje rublje, primjetila sam da mi smetaju plitke hlače pa sam i njih odbacila, rublje sam pokušala peglati i nakon pranja još jednom isprati u kipućoj vodi ali ništa do sad nije bilo od neke pomoći. Zadnji par dana recimo ni ne sjedim toliko, mažem Belodermom i nema nekih pobojšanja čak su mi se dns pojavili i sitni prištići-neki mi se čine bijeli (nemoguće je da imam genitalni herpes).
Inače sam alergična na uloške i kondome.
Molim Vas za odgovor jer ovaj problem mi narušava kvalitetu svakodnevnog života

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.10.2013. 10:30

Kod Vas bi se moglo raditi o iritativnom kontaktnom dermatitisu. Svakako izbjegavajte Beloderm kremu, jer je riječ o prejakom kortikosteroidu za intimno područje. Izbjegavajte sapune i sredstva za pranje za ova područja (perite se samo običnom vodom). Koristite neutralne kreme tipa Cicaplast Baume B5.

tmart

15.10.2013. 17:25

Hvala Vam sto ste mi odgovorili
Ako moze jos samo pitanje sto trebam ciniti? Da li samo mazati ovom kremom koju ste naveli i pridrzavati se uputa u vezi higijene ili je potreban i posjet lijecniku? Da li ce se simptomi povuci s ovom prepurucenom kremom? Hvala Vam

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.10.2013. 18:50

Najbolje bi bilo da odete kod liječnika, a ono što sam Vam ja preporučio možete primjenjivati do tada.

bpranjic99

26.10.2013. 01:55

Dobar dan, po stomku, ledima, vratu,unutrasnjoj strani nadlaktice a pogotovo po dojkama mi se javile hrapave okrugle fleke rozkaste bojr koje uzasno svrbe i malo se ljusteu pocetku zanima me sto bi to moglo bit? Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.10.2013. 10:50

U vašem slučaju se preko računala ne može reći o čemu bi moglo biti riječ.

tmart

07.12.2013. 17:50

Poštovani doktore, iznad je moj post u kojem sam objasnila problem koji me muči godinu dana
Oni mjehurići oko ulaza u rodnicu -vjerojatno ekcemi su pukli prije nekih 7 dana i jako su svrbili i pekli, uglavnom sam doma mirovala i hranila se voćem, povrćem, žitaricama. Jučer sam nešto više hodala i jedva sam kući došla od smetnji dolje na spolovilu, naime crvenilo je prešlo i na klitoris i ulaz i vaginu i jedva sam hodala, otišla sam kod doktorice koja me poslala na hitnu na ginekologiju ili kod privatnog ginekologa. Nakon pregleda kod ginekologa, ona nije znala o čemu je riječ, mislila je da je riječ o herpesu, pa sam joj rekla da je to nemoguće i da mislim po svim simptomima upućuje na dermatitis, Na nalaz je napisala vanjsko spolovilo-eritematozne lentikularne oštro ograničene promjene na koži velikih usana i po perinumu nalik infekcioznom dermatitisu. dala mi je klavocin i belogent mast.
Danas nakon 2 tablete i 2 mazanja mi je puno bolje jer jučer mi se nisu razlikovali ni dijelovi vanjskog spolnog organa,a danas normalno izgleda.
Svakako ću otići kod dermatologa, a moje pitanje je da li da nastavim piti klavocin preko vikenda jer me užasno strah da ne dobijem ponovno gljivice? Da li antibiotik uopće ima veze s dermatitisom? Hvala Vam puno na odgovoru

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.12.2013. 23:20

Najvjerojatnije Vam Klavocin nije niti potreban, niti Vam je od njega bolje.

Mir_na

09.12.2013. 11:15

Dobar dan.
Sumnjam da imam kontaktni dermatitis. Simptomi koji se javljaju su ekcem po licu( na mjestima kojima lice dodiruje jastuk)i to više na onoj strani na kojoj češće spavam i povremeno na rukama tj. promjene na koži su vrlo ograničene i zahvaćaju djelove lica u kontaktu sa jastukom. Također javlja se i suzenje očiju .Inače jastučnice koje imam su pamučne i redovno ih mjenjam i iskuhavam, tako da sumnjam da mi smeta ili prašak ili nešto drugo čime se posteljina pere. Da li se može i gdje testirati na kontakne alergije?
Zahvaljujem se na odgovoru
Mirna

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.12.2013. 13:10

Testiranje na kontaktne alergije (epikutano testiranje) može se učiniti u Alergološkoj ambulanti Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb ili KBC Sestre milosrdnice. Prethodno je potreban pregled u istoj ambulanti gdje će se utvrditi stvarna potreba za tim testiranjem.

11.04.2014. 16:00

Postovani,
pocetkom ove godine poceo mi se pojavljivati osip na predjelu ingvinalne regije i donjeg dijela abdomena. Osip je postupno izbijao u obliku jasno odvojenih crvenih ''mrljica''. Najprije je izgledalo kao ubod komarca, a nakon nekoliko dana koza je na tom mjestu postajala i suha i mogla se strugati (uz jos uvijek prisutno crvenilo). Osip se velikom brzinom sirio pa posjetila sam obiteljsku lijecnicu koja mi je dala diprogent i lamisil kreme, te uputila dermatologu. Kako mi se kroz dva tjedna koristenja kreme osip potpuno povukao, propustila sam posjet dermatologu misleci da je problem rijesen. Krema diprogent mi je vidno pomagala, prije svega njenim je prestajao izbijati osip, a onda i nestajati ovo sto je bilo. Ipak, nakon tjedan - dva, ponovno se pocelo događati isto. Zbog obaveza na fakultetu nisam isla lijecniku nego sam koristila diprogent kremu i dalje, te se osip ponovno povukao. Kada je treci put izbio (ovaj put jedna ''mrljica'' na zapescu i clanku - mozda je dobro spomenuti da pokraj nove na clanku imam vec nekoliko godina promjenu na kozi koja se ocituje ljuskastim zadebljanjem koze i iznimnom suhocom), ponovno sam otisla lijecnici koja mi je ponovno prepisala diprogent kremu do posjeta dermatologu. U međuvremenu sam ponovno primijetila da imam upalu mokracnih puteva (sredinom prosle godine imala sam povisenu kolicinu E.coli). Kako sam posjet dermatologu morala cekati dva tjedna, ponovno mi se osip povukao (osim onog na zapescu i clanku) te mi dermatolog nije mogao nista konkretno reci (tako je on tvrdio), preporucio mi je Eucerin proizvode (uljne kupke, losion za tijelo), diprogent mast i preporucio " uklgE i spec. IgE na inhalacijske i nutr. alergene, folnu kiselinu, Zn i vitamin B12" . Dermatolog mi je preporucio da i na onu promjenu na clanku mazem diprogent kremu (ono sto mi je ostalo, dok ne dobijem mast) i nakon nekoliko dana se primijetila promjena, na tom dijelu koza vise nije tako ljuskava i vise lici na normalnu kozu iako se jos uvijek nije potpuno unormalila. Opcenito imam problema s kozom na nacin da mi sve rane i ostecenja koze teze zarastaju, nekad treba proci i do sest mjeseci da bi obicna ranica od brijanja ili uboda insekta prosla. Prije nekoliko dana pojavilo mi se i nateknuce - kvrzica s lijeve strane na pocetku velikih stidnih usana koja se povecava, a pri pritisku izgleda kao da je gnojna, a na dodir boli. Kako je posjet dermatologu bio prosli tjedan, narednih dana moram posjetiti svoju lijecnicu, no htjela sam vase misljenje posto mi na dermatologiji otvoreno rekli da su ovo simptomi vise bolesti i ne znaju sto mi je, ponovno mi preporucuju diprogent - koji sadrzi kortikosteroide, a malo sam skepticna oko toga da vec mjesecima koristim to bez savjeta koliko dugo terapija treba trajati i do kada ovako, jer mi ocito to lijeci simptome, ali ne i uzrocnika bolesti.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.04.2014. 22:35

Flonidan i Dimidril nema svrhe koristiti, jer oni ne pomažu kod alergijskog kontaktnog dermatitisa. Beloderm (betametazon) od kortikosteroida je dobar izbor, ali ga treba koristiti prema uputama liječnika (obično10-14 dana 2x dnevno).

Noemi123

14.03.2023. 11:00

Poštovani,
Napipala sam bolnu potkoznu kvrzicu (po opipu kao potkozni prist) na podrucju izmedju anusa i vagine al malo vise s lijeve strane. Moje pitanje je jel moguce da je to nekakva urasla dlaka ili nesto sto jos nije sazrijelo? Boli me samo na dodir. Inace imam problema sa svrbezom medjice i suhom kozom. Trudna sam i imala sam samo jednog partnera tako da iskljucujem nekakve spolne bolesti.
Hvala unaprijed

Krešimir Musa, dr. med.

15.03.2023. 11:20

Poštovana,
moglo bi se raditi o "urasloj dlačici"- folikulitis.
Gotovo sam siguran da se ne radi o nekoj od spolno prenosivih bolesti.