Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Svrbez anusa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dino24

21.02.2009. 19:15

Postovani,
imam 24 god primjetio sam u nazad 20-tak dana da me anus svrbi.Svrbez nije konstantan ali me svrbi. Sto se tice nekih koznih bolesti imao sam sredinom prosle godine gljivise dg.pitijaris veriskoris i koristio sam lamisil kremu i proslo je.
Redovno odrzavam higijenu spolnih organa,nisam homosekusalac.
Sto trebam ciniti ?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.02.2009. 10:05

Potrebno je istražiti uzrok(e) svrbeža. O tome ovisi i terapija.

pandacat212

28.05.2013. 14:10

Da ne otvaram novu temu, nadovezat cu se

Prije 3 mjeseca sam primjetila da me anus poceo svrbiti i uz pomoc ogledala sam uocila da imam jednu izraslinu na samom ulazu, boje koze, velicine prista, ne boli ali svrbi.
Mislila sam da ce proci samo od sebe, ali ne prolazi niti se simptomi smanjuju.
O cemu bi se tu moglo raditi? Da li je mozda u pitanju neka spolno prenosiva bolest, s obzirom da prakticiram analni seks? Kome se obratiti?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.05.2013. 14:50

Ne mogu Vam točno reći o čemu je riječ, ali s obzirom na Vaše seksualne navike, bilo bi dobro da se javite dermatovenerologu.

pandacat212

28.05.2013. 18:15

Da li je moguce da su u pitanju hemeroidi?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.05.2013. 20:55

Moguće je i to.

A_n222

21.07.2019. 20:35

Poštovani,
nisam sigurna da li još odgovarate na pitanja u ovoj temi ali ne želim otvarati novu pošto ova već postoji.

Prije nekih sedam-osam dana osjetila sam lagani svrbež anusa na onom dijelu prema vulvi (mislim da se to naziva međica?)
Primjetila sam kao nekakvu ranicu iz anusa koja pecka kad dođe u dodir sa urinom. Doslovno izgleda kao ogrebotina, tj. raspuklina nekakva. Malo peče dok obavljam veliku nuždu. Sama vulva me ne svrbi, nema crvenila nikakvog, s rodnicom je sve u redu, ništa ne peče. Samo taj dio između anusa i rodnice, ali više unutra prema anusu.
Anus mi je sad lagano crvenkasti na tom dijelu i boli malo na dodir i koža je iziritirana.

Također nedavno sam imala gljivičnu infekciju koju sam liječila Canestenom i prošla je. Probala sam i taj dio namazati Canestenom jer sam posumnjala da je i njega zahvatila gljivična infekcija ali nije pomoglo, pa sam probala i s Oronazolom ali i niti on nije pomogao. Malo je pomogao baby puder.
Ne znam da li je to važno napomenuti, što se tiče spolnih odnosa u dugogodišnjoj sam vezi sa partnerom koji mi je jedini s kojim sam i imala spolne odnose.

Znam da ne možete dati dijagnozu bez pregleda, ali pošto sam trenutno na odmoru i nisam u mogućnosti posjetiti liječnika, a to baš i ne prolazi, molila bih Vas za savjet na temelju opisa, da li postoji nekakav lijek ili krema koja bi možda mogla pomoći a da je mogu kupiti u ljekarni?

Hvala unaprijed na odgovoru!

Borna Pavičić, dr. med.

03.11.2019. 17:40

Poštovana, prema vašem opisu, svakako je potrebno otići na pregled kod dermatovenerologa i učiniti bris kože tog područja na gljive. U slučaju negativnog nalaza brisa, moguće je da riječ o iritaciji, u tom slučaju bi preporučio da probate primijenjivati kremu koja ubrzava epitelizaciju i djeluje protiv iritacije na bazi bakra i cinka (npr. Cicaplast, Cicalfate i slično).

Mrvica1995

01.07.2020. 23:45

Postovani! Imam jedan problem. Vec duze vrijeme imam svrbez oko anusa, ponekad samo nocu, ponekad nocu i danju intenzivno svrbi par dana u komadu. Ima perioda i kad nemam svrab uopce. U zadnjih mjesec dana koza mi je od cesanja postala tanka, te mi koza oko anusa puca pa me te ranice svrbe i peku i nikako da mi to sve zaraste. Koza oko anusa mi je nekako blijedo crvena. Svrbez je najiritantniji na kozi medjice i oko anusa. Sto bi to moglo biti?
Stolica mi je uredna, krvi u stolici nema.
Hvala unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

06.07.2020. 23:45

Poštovani, bez pregleda je teško utvrditi uzrok. Moguće je da se radi o iritaciji, alergijskom kontaktnom dermatitisu, inverznoj psorijazi, gljivičnoj infekciji itd.
Preporučam pregled dermatovenerologa.

Noemi123

13.03.2023. 10:40

Poštovani,
Vec nekoliko godina muku mučim s hemoroidima, probavala sam svakakve kreme. Uz njih mi se pojavljivao svrbež oko anusa i čak na medjici što sam uvijek pripisivala hemoroidima. Taj svrbež se pojavljivao periodično. Nedavno se pojavio opet, te sam ja pomislila kako su opet hemoroidi, mazala sam kremom protiv hem.međutim nije pomoglo i svrbež oko anusa i na medjici se nastavio. Ne svrbi cijelo vrijeme, nekad noću, a nekad usred dana, čak nekad niti svaki dan, međutim kada počne svrbit ja se toliko raščešem da se izgrebem i stvorim si ranice (ili na međici ili blizu anusa). Kada se pogledam s ogledalom primjećujem da mi je područje medjice suho. Koristim bepanten kremu i malo je smirila svrbež, međutim on je i dalje prisutan.
Moje pitanje je: da li je moguće da mi je taj svrbež uzrokovan pretjeranom higijenom (perem se nakon svake velike nužde dječjim sapunom + tuširanje svaki dan) odnosno da li je moguće da je neko kožno oboljenje u pitanju pošto hemoroidi zasigurno nisu. Inače mi je stolica uredna, područje vulve ne svrbi. Htjela bih još naglasiti da sam trudna te paničarim da nije nešto ozbiljno što bi moglo naštetit trudnoći.
Zahvaljujem unaprijed.

Krešimir Musa, dr. med.

14.03.2023. 11:00

Poštovana,
svrbež perianalne i genitalne regije nije ni tako rijetko stanje. Najčešće se radi o promjeni/lokalnoj bolesti koju zovemo Lichen simplex i liječi se lokalnom terapijom i to lokalnim kortikosteroidima. Pošto ste trenutno trudni pokušajte sa svakodnevnom intezivnom neutralnom njegom (Belobaza, Lipikar i sl.). To stanje u pravilu nema utjecaja na trudnoću.
Naravno za svako stanje, pa i ovako relativno jednostavno i benigno ipak preporučujem pregled spec. dermatovenerologa.