Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Kontaktni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirta13

29.12.2012. 11:45

Poštovana, poštovani,
dijagnisticiran mi je kontaktni dermatitis na dlanu. Obavila sam pregled privatno i pretrage za iskljucenje gljivica. Zahvacena mi je trecina povrsine dlana, na pocetku je bio manji, ali se prosirio nekih 15%. Najprije mi je ordinirana travacort krema. Naime nakon primjene iste stanje se poboljsalo, a zatim kroz 10 dana ponovo pogorsalo. Nakon 20-ak dana ponovila sam prema uputi ponovo Travacort kremu, dolazi ponovo do poboljsanja, ali i pogorsanja , ali ovog puta nakon 20-ak dana. Za pranje mi je preporucen sindet sto i koristim te sto manji doticaj s vodom. Zadnja primjena Travacort kreme je bila prije dva mjeseca, govorim o prije navedenoj 2. primjeni. U tih dva mjeseca stanje sam uspjela donekle odrzavati A-Derminom Dermalibur kremom prema vlastitom nahodjenju. No sada kada sam na godisnjem doma, uz dvoje djece i stalnim vlazenjem ruku koje jednostavno nije moguce izbjeci stanje se ponovo pogorsalo. Cini mi se da se stalno vrtim u krug od boljeg prema gorem i nazad. Ocito je da mi voda svakako smeta, no vidim iz prakse da je nemoguce uz obitelj i dvoje male djece ne vlaziti ruke ili imati rukavice tijekom cijelog dana. Kada sam na poslu to ipak u 8 sati svedem na minimum pa se to pokazalo relativno dobrim. Dermatitis je prisutan sada vec 5 mjeseci. Izbjegavam dugotrajnu uporabu kortikosteroida jer sam jos uvijek dojilja. Kakve mi opcije ostaju. Mom dlanu sada vec sve smeta. Grub je i suh ...uvijek, sa ragadama u prosjeku svaka dva tjedna i vezikulama s vremena na vrijeme rekla bih jednom u tri tjedna. To je uglavnom moja situacija te prikaz koliko ga uspijevam sacuvati od "svega" što mu smeta. Da, u dva navrata mi se relativno duboko oljustio i iza toga je doslo do tih poboljsanja u smislu mlade kože koja je još osjetljivija. Kako da zatvorim taj stalni krug?
Svaki savjet je dobrodosao i unaprijed zahvaljujem,

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.12.2012. 11:55

Vaša bolest je kronična i za očekivati je da će se smjenjivati periodi poboljšanja i pogoršanja. Povremenu upšotreba kortikosteroidnih masti nećete moći izbjeći. Važno je koristiti sindet i ruke prati što manje. Šake morate što više (4-5) puta dnevno mazati neutralnim, masnijim mastima koje će spriječiti suhoću i stvaranje ragada. Mislim da bi bilo dobro da napravite alergološko (epikutano) testiranje da se isključi alergijski kontaktni dermatits. Od ostalih teraija dolazi u obzir oblik fototerapije, tzv. "PUVA cream" ili eventualno primjena topičkih imunomodulatora (npr. Protopic mast).

mirela14

24.01.2013. 23:05

Imam 35 godina,radim već 14 godina kao frizer.Prije par mjeseci sam primjetila na lijevom dlanu lagani osip,koji se vrlo brzo proširio na zglobove pa na mjestima čak i do lakta.Doktor je rekao da su gljivice i prepisao mo je Lamisil.No on mi nije pomogao.Na zglobovima i dalje imam osip ,ali na dlanovima mi je koža blago crvena,jako suha,kada se udarim jako boli i kao da mi podlije krv,ne jako kao točkica.Dosta svrbi.Pošto ja radim posao u kojem sam većinu vremena u vodi,a svaki dan u doticaju sa bojama za kosu,kemikalijom za minival a sve one sadrže amonijak,pitam se da li je to možda reakcija ili alergija na amonijak.Čitala sam po forumima,da li to može biti kontaktni dermatitis?Trenutno koristim svaku večer mast od nevena,ali ona se brzo upije i kao da je i nema.Ako imate mail mogu vam poslati i slike!Unaprijed zahvalna!!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.01.2013. 12:10

Po svemu, kod Vas se ne radi o gljivično uzrokovanim promjenama. Najvjerojatniji je kontaktni alergijski ili iritativni dermatitis. U terapiji bi, osim neutralnih krema više puta dnevno, bili potrebni i kortikosteroidi u obliku masti. S obzirom da Vaše zanimanje, svakako bih preporučio alergološko (epikutano) testiranje.

Martina987

07.09.2015. 23:25

Poštovani,
prije tri tjedna dobila sam crveni osip koji svrbi na području bedara, stražnjice i prsa, dijagnosticirana mi je urtikarija i dobila sam afloderm 40 belobaza, belodin i injekcije synopen tri dana. Ništa se nije poboljšalo pa mi je dermatologica dala tablete telfast 7 dana dvije na dan, rekla je da se ne mažem više kremom. Nakon 7 dana i dalje se nije osip povukao, samo se osušio i koža je postala hrapava, pa mi je sada dala betametazon 60 belobaza i telfast jednu na dan, te rekla da ipak nije urtikarija već kontaktni dermatitis. Mene i dalje nakon 3 tjedna i svih tih terapija svrbi i nikako da se osip povuče, a ne koristim više niti omekšivač niti sumnjive gelove za tuširanje. Što da radim?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.09.2015. 22:15

Ne mogu Vam nešto pobliže reći, jer ne znam točno o čemu je riječ. Očito niti Vaša doktorica nije sigurna u dijagnozu, a ja Vam je ne mogu postaviti preko računala,

Kety_bac

17.09.2015. 20:45

Poštovani doktore, moj problem je sljedeći.

Unazad dvije/tri godine konstantno se borim sa plikovima na dlanovima šakama i tabanima. Naime plikovi mi se pojavljuju stalno, dok je postojao i period kada su mi izbijali samo navečer prije spavanja. Plikovi su raznih oblika , ponekad jako velikih i uistinu me strašno svrbe. Doktorica opće prakse mi prepisuje stalno neke kreme, tablete za alergiju , itd. koje meni nikad nisu pomogle. Uputila sam se kod privatnog dermatologa koji mi je rekao da trebam uraditi Epikutani test , i sad čekam termin.
Dakle , zanima me koji mogu biti uzroci ? Da li su to vanjski čimbenici ili nešto što mogu unositi u svoje tijelo iznutra ? I da li se u taj test ubrajaju , tj. da li se njime testira na alergene koji se tiču metala ili se testiranje Epikutanim testom provodi i na hranu, dlaku , itd. , pošto znam da je za to inače Pitch test.

Hvala Vam unaprijed !

Lijep pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

18.09.2015. 15:00

Epikutani test se radi kod sumlje na kontaktni alergijski dermatitis. Test se radi s tvarima s kojima pacijent dolazi u kontakt s izvana, preko kože.