Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Lječenje psorijaze


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Barbara

03.03.2002. 13:22

Psorijazu sam dobila za vrijeme rata ('91 sam imala 10god.) i ustanovili su mi da je na psihickoj bazi. Tada je povrsinski bila manjeg opsega i dosta sam je imala po vlasistu. Zivim uz more pa su sunce i more dosta pomogli da se stanje tijekom sljedecih par godina smiri. Od prije 3 godine opet se pogorsalo ali sad vise po tijelu nego vlasistu i to ne po "standardnim" mjestima:laktovima, zglobovima, koljenima vec po trbuhu i prsima.Ljecila sam je belosalicom u pocetku, zadnje dvije godine elocom masti. S elocomom se stanje vidno popravi ali kratkotrajno.Ne mazem li li redovito iznova se pojavi. Bila sam na pregledu kod priv.dermatologa i dobila ljecenje ribosan kapsulama, dijetu i kremu rubisan. Prvih par dana (u to sam vrijeme spremala tezak ispit) stanje se vidno pogorsalo. Jako crvenilo (s krvavim tockicama) i svrbez.Ne znam da li je na to utjecalo psihicko stanje ili ljekovi nisu primjereni? Sada su mrlje izbljedjele ali jos uvjek je gore(povrsinski) nego prije i ostao je svrbez.Uglavnom, za par dana imam kontrolu ali zanimaju me misljenja.
Tijekom zadnjeg ljeta stanje se bilo poboljsalo ali su ostale "fleke" od sunca. Buduci da se u zadnje vrijeme cesto raspravlja otome da li se izlagati suncu i kada, mene zanima da li suncanje pomaze ili odmaze kod psorijaze? Htjela bi se dugotrajnije rijesiti psorijaze pa me zanima mogu li na to uopce utjecati ljekovi ili je to do "stresa" i nacina zivota?Da li mi mozete nesto preporuciti? Hvala.

Mr.sc.dr. Branka Marinović

19.03.2002. 22:26

Terapija psorijaze ovisi o izgledu promjena kao i o raširenosti promjena po tijelu. U terapiji se u prvom redu primjenjuju kreme za skidanje ljusaka odnosno keratolitici, osim toga mogu se primijeniti i kortikosteroidne kreme odnosno masti. Kod nekih oblika dolazi u obzir fototerapija. Stoga bih vam savjetovala da se javite na pregled u Kliniku za kožne i spolne bolesti na Šalati i to u Ambulantu za fototerapiju gdje ćete nakon kliničkog pregleda biti savjetovani o odgovarajućoj terapiji.