Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Lojna (epidermalna) cista na obrvi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nika1997

06.01.2023. 23:10

Poštovani,

u veljači 2022. pojavio mi se ”prištić” na obrvi koji se u roku od 3 tjedna inficirao i pretvorio u cistu. Na kraju sam bila primorana riješiti to zahvatom te mi je ostao pomalo veći ožiljak s obzirom da je cista zahvatila osjetljivo područje između obrve i kapka. Operirana sam u Turskoj i na patološkom nalazu piše da se radi o epidermalnoj cisti, a za vrijeme operacije su mi rekli da bi se cista mogla ponoviti. Inače imam lice sklono aknama, ali prije ovoga nisam nikad imala probleme sa cistama. Prije 2 tjedna opet mi se na istoj obrvi pojavio prištić, odnosno dva, spojena. Jedan sam istisnula i upala je prošla, ali je ispod površinskog dijela kože opet ostala nekakva okrugla nakupina (bezbolna) koja me podsjeća na cistu od prije nekoliko mjeseci. Strah me da se ista cista ne ponovi i zanima me postoji li neki način kojim bih mogla spriječiti njezino formiranje i rast/potencijalnu upalu i može li se ona prirodnim putem izliječiti? (Trenutno nema smisla ići na zahvat jer je ta ”okruglica” još jako mala i gotovo neprimjetna).

Zahvaljujem.

Krešimir Musa, dr. med.

07.01.2023. 21:50

Poštovana,
po Vašem opisu moglo bi se raditi o epidermalnoj cisti. Takve promjene nisu opasne ni bolne dok ne dođe do upale. Terapija je u domeni dermatologa, a jedino pravo rješenje je kirurški zahvat. Za početak bih vam savjetovao da nikako sami ne istiskujete i ne dirate promjenu. Možete pokušati s Ichthyol masti 2-3xdnevno tijekom 7 do 10 dana.