Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3960 | Broj poruka: 14275

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ima li slucajeva da se vitiligo izlijeci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nmuric

08.01.2023. 13:30

U konsultaciji sa doktorima kao i iz foruma na internetu dolazim do zakljucka da se vitiligo ne lijeci. Zanima me ima li, ipak, slucajeva da se vitiligo izlijeci i koliki je p[rocenat izlijecenih?

Krešimir Musa, dr. med.

09.01.2023. 11:35

Poštovani,
bolest, odnosno stanje koje nazivamo vitiligo u pravilu se vrlo teško liječi, odnosno rijetko se dogodi povrat pigmentacije. Kod početnog stadija vitiliga postoji mogućnost povrata pigmentacije i zaustavljanja tijeka bolesti. Kod dugotrajne pojave gotovo da ne postoji neka vjerojatnost za izlječenje. Svakako treba pokušati s lokalnom terapijom i fototerapijom, uz kompletnu obradu krvne slike, endokrinološke i obrade ostalih organskih sustava. Vitiligo često zna biti povezan s bolestima štitne zlijezde.
Da rezimiram: potrebna je opsežna obrada i svakako pokušati s terapijom. Vitiligo se teško liječi, ali ima slučajeva potpunog povrata pigmentacije.