Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14398

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Ima li slucajeva da se vitiligo izlijeci


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nmuric

08.01.2023. 13:30

U konsultaciji sa doktorima kao i iz foruma na internetu dolazim do zakljucka da se vitiligo ne lijeci. Zanima me ima li, ipak, slucajeva da se vitiligo izlijeci i koliki je p[rocenat izlijecenih?

Krešimir Musa, dr. med.

09.01.2023. 11:35

Poštovani,
bolest, odnosno stanje koje nazivamo vitiligo u pravilu se vrlo teško liječi, odnosno rijetko se dogodi povrat pigmentacije. Kod početnog stadija vitiliga postoji mogućnost povrata pigmentacije i zaustavljanja tijeka bolesti. Kod dugotrajne pojave gotovo da ne postoji neka vjerojatnost za izlječenje. Svakako treba pokušati s lokalnom terapijom i fototerapijom, uz kompletnu obradu krvne slike, endokrinološke i obrade ostalih organskih sustava. Vitiligo često zna biti povezan s bolestima štitne zlijezde.
Da rezimiram: potrebna je opsežna obrada i svakako pokušati s terapijom. Vitiligo se teško liječi, ali ima slučajeva potpunog povrata pigmentacije.