Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Madeži


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Petra

27.03.2002. 23:28

Poštovani,
od rođenja na tijelu imam više madeža različitih oblika i veličina. S godinama neki su se i povečali. Voljela bih ih odstraniti. Čula sam da osim klasične kirurške metode postoji i odstranjivanje laserom pa me zanima tko i gdje to radi. Postoje li nekakve nuspojave ili posljedice takvog odstranjivanja?

prof dr Jasna Lipozenčić

29.03.2002. 11:19

Madeže je potrebno redovito kontrolirati, te posebno obratiti pažnju na one koje mjenjaju boju (počinju tamniti), veličinu (povećavaju se), oblik (posaju nepravilnog, neoštro ograničenog ruba), počinju se uzdizati od površine kože. Kod osoba koje imaju puno madeža potrebna je upotreba krema s zaštitnim faktorima s filterima za UVA i UVB zrake, s SPF većim od 15.
U koliko postoje znakovi displastičnosti (tamni, nepravilno pigmentirani, nepravilnog ruba, uzdignuti), potrebno je madeže kiruški odstraniti. U Hrvatskoj za sada na Kinikama ne postoji laser za otklanjanje madeža, no u skorijom budućnosti se na Klinici za kožne i spolne bolesti, Šalata 4, otvara Laserski centar.

Petra

14.04.2002. 17:38

Poštovana prof. dr. Jasna Lipozenčić
Toplo se zahvaljujem na odgovoru na moj upit o madežima. Za svaku pohvalu je da i na ovaj način postoji mogučnost komuniciranja i rješavanja pitanja koja nas muče.