Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Melanom?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kismo

02.06.2019. 13:20

Poštovani,
sinu od 15 g. mi je postavljena sumnja na maligni melanom. Vidjela sam mu na stražnjici madež crne boje nepravilna oblika i odvela ga dermatologu prije 3 dana. Dermatologica je klinički i dermatoskopski postavila sumnju na MM.Napisala je da se glutealno lijevo vidi madež u razini kože, izrazito crno smeđe boje, blago elevirana, veličine 5x4 mm, dermatoskopski izrazito nepravilna globularna struktura s pseudopodijima. Naravno da smo u šoku i strahu. Madež je već jucer uklonjen u Klaićevoj bolnici. Kirurg je jako optimističan, misli da se, iako naravno nije vidio madež dermatoskopski i čeka se phD nalaz), ne radi o melanomu, već možda tipičnom Spitz madežu. Moje je pitanje, što može kirurg vidjeti pri otklanjanju madeža?lp i hvala

Borna Pavičić, dr. med.

04.11.2019. 13:50

Poštovana, dijagnoza melanoma ili sumnja na melanom postavlja se na temelju kliničkog i dermoskopskog pregleda, a metoda za potvrdu dijagnoze je patohistološki nalaz (PHD). U tom smislu, kirurg ne može ništa relevantno vidjeti pri otklanjanju madeža, već patolog ispod mikroskopa.