Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Mjehurici na prstima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

roberta9

01.08.2019. 10:00

Postovani,
prije nekoliko tjedana pojavili su mi se mjehurici ispunjeni vodom na ruci i to izmedu prstiju. Inace mi se ruke ne znoje u tolikoj mjeri da bi moglo biti od toga pa bi Vam bila zahvalna ako bi mi mogli reci o cemu se radi i koju kremu koristiti. Hvala.

Borna Pavičić, dr. med.

03.11.2019. 17:05

Poštovana, prema Vašem opisu, radi se najvjerovatnije o dishidrozi.
Dishidroza je jedan od oblika dermatitisa nepoznatog uzroka koji se javlja na dlanovima i stopalima. Poznati provocirajući endogeni faktori su konstitucija i atopija, a egzogeni faktori su razni kemijski i mikrobni agensi, sezona, mikroklima, znojenje i emocionalni stres.
Od obrade dolazi u obzir učiniti biopsiju uz PHD analizu i alergolško testiranje (epikutani test na osnovnu seriju alergena).
Terapijski se primijenjuju potentni lokalni kortikosteroidni preparati uz neutralne zaštitne kreme za njegu kože.
Postoje i druge protupalne kreme: lokalni retinoid, vitamin D te topički imunomodulatori. Mogu se primijeniti i drugi terapijski modaliteti: i tablete vitamina A. UVB fototerapija i neki od oblika PUVA terapije. U slučaju antib bakterijske superinfekcije i antibiotici. Za kupiranje svrbeža mogu pomoći antihistaminici.
Liječenje je dugortajno i mukotrpno, a ako se ne nađe i ne otkloni uzrok, ono je samo simptomatsko te se javljaju recidivi.