Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

irena

08.01.2002. 18:44

Moja mama (56) prije nekoliko godina je dobila crveni vjetar,provela je nekoliko dana u bolinici.Međutim njezino se stanje nije povravilo do danas ,a ona odbija otići lječniku.Koža joj je ispod koljena izrazito crvena a na nekim djelovima i plavo ljubičasta,povremeno se pojavljuju krastice koje ju strahovito svrbe.kako ne želi otići doktoru stalno to maže s nekakvim kremama a u zadnje vrijeme i s uljem gospine trave.Molim vas da mi odgovorite sta bi trebala napraviti da joj se stanje popravi(osim logičnog odlaska lječniku)

Mr.sc.dr. Branka Marinović

19.01.2002. 23:10

Kod vaše se majke najvjerojatnije radi o hipostazičkom dermatitisu, tj. promjeni kože uzrokovanoj oslabljelom cirkulacijom na potkoljenicama. Mala je vjerojatnost da se radi o recidivu erizipela osobito s obzirom na podatak da su te promjene stalno prisutne. Naravno da bi najkorisnije bilo da vašu majku pregleda dermatolog te da nakon toga odredi terapiju. Za sada vam mogu preporučiti da kožu mažete nekom neutralnom kremom (Belobaza, Becutan, Eucerin). Ako se radi o hipostazičkom dermatitisu koristila bi i aplikacija neke od masti za poboljšanje cirkulacije kao i nošenje elastičnih zavoja. Naravno, sve je ovo uvjetno rečeno, jer je dijagnozu nemoguće utvrditi bez dermatološkog pregleda.