Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Pitanje o sportu i madezima ???


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zlatko

22.08.2001. 14:23

Pozdrav.
Imam 18god, bavim se sportom (kosarkom) i odatle pocivaju moja pitanja. Dakle, posto i sam imam mnogo benova (mladeza ili kakoli vec, hihi) zanimalo me koliko je opasan fizicki kontakt sa mladezima ili koliko je opasno ako se zgrebe mladez i kakve su posljedice. Posto nigdje nisam mogao naci konkretan odgovor obratio sam se vama - cybermedu. Takodjer me zanima da li treba da se prestanem baviti sportom (sto definitvno ne bih volio) radi tih crnih tockica na mom tijelu. Imam i dosta prijatelja koji se bave sportom (npr. rukomet) a takodjer ih zanima ovo. Posto kosarka vise nije fini sport zanima me sta mi savjetujete (usput najveci madez koji imam je promjera do 1cm a na ledjima imam takodjer bijeli madez (ili bredavica neznam sta je) isto 1cm i ispupcena kao i ovaj madez na stomaku, dok su ostali skroz maleni i svi su crni ako to ista znaci.
Dakle da skratim pitanje, koliko je sve to opasno i sta raditi u mom slucaju ???

Sve najbolje,
Zlatko.

Prof dr Jasna Lipozenčić

27.08.2001. 23:14

Sport ne utječe na stvaranje novih madeža. One od rođenja treba kontrolirati po ABCDE pravilu. Mehanička oštećenja mogu na postojeće madeže imati negativnog utjecaja. Savijetujem da dođete u Ambulantu za pigmentne tvorbe Klinike za kožne i spolne bolesti, Šalata 4. Zagreb ili u KB "Sestre Milosrdnice" gdje će se učiniti "mapping", kirurški odstraniti veće i suspektnog izgleda , a kontrolirati ostale madeže u određenim intervalima.