Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14403

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


pitiryassis versicolor, vitiligo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zoran

08.02.2003. 15:09

Prije 8 godina primjetio sam mrlje na vratu i leđima. Dijagnosticiran mi je vitiligo uslijed djelovanja pitririyassis versicolor. Godinu dana nakon toga nakon sunčanja na moru depigmentacija na koži mi je nestala ali se opet pojavila na proljeće. Inače, vrlo često se znojim jer bolujem od neurovegetativne distonije. Prošle godine sam napravio sve krvne pretrage i sve je bilo u redu (povećani trigliceridi i GGT, ne jako bitno). Nadao sam se da će i mi i prošle godine nestati mrlje na leđima ali se to nije dogodilo. Inače, i moj otac je imao slično. Pokušao sam utrljavati mast Lamisil ali mi ni to nije pomoglo iako sam je koristio više od mjesec dana dva do tri puta dnevno. Čuo sam da bi mi mogla pomoći salicilna kiselina koja se koristi za uklanjanje prištića. Inače bolujem od neuroze i uglavnom sam pod stresom, znojim se pojačano .Pregledan sam pod fluorescentnim svjetlom i bio sam pozitivan na glivice osim jednog područja?? Molim Vas da mi kažete kakve su prognoze u liječenju pitiriyassis versicolor i vitiliga, moželi što pomoći kemijski peeling odnosno antimikotičke kreme i da li je moguće da je to barem dijelom uzrokovano mojom neurozom i stresom, te genetski. Molim Vas da me shvatite jer sam zbog toga dodatno iskompleksiran i izbjegavam skidati majcu kad god mogu. Ako postoji kakva krema da sakrijem takve pjege molim Vas da mi kažete gdje je mogu nabaviti.Molim Vas da me razumijete i da mi odgovorite iskreno i precizno. Puno Vam hvala!!

dr. Suzana Ljubojević

11.02.2003. 09:34

Pityriasis versicolor je saprofitna (gljivična) bolest kože, koja se može javjati u 3 oblika: bijeli, žuti i smeđi. Bijeli oblik je vrlo nalik vitiligu, ali se dijagnostičkim pretragama (mikološka obrada, Woodova svijetiljka) može diferencirati jedna od druge dijagnoze. U Vašem slučaju je to i učinjeno, dakle mikološkom obradom je s kože leđa otkriven uzročnik-kvasac-Malassezia furfur (Pityrosporum orbiculare).
Vlaga, toplina, pojačana produkcija loja potrebni su za razvoj i patogeno dijelovanje uzročnika. Zbog toga se Pityriasis versicolor pojavljuje u osoba koje se znoje i to obično u toplijim mjesecima u godini. Sami uzročnik proizvodi azelaičnu kiselinu koja može blokirati sintezu melanina (melanim daje koži pigment), te se javljaju bijele "fleke" obično po koži leđa, ramena, prsa. Također i debele ljuske koje se javljaju na žarištima mogu imati tzv. "suncobranski" efekt i nedopuštaju tamnjenje istih područja.
Prema Vašem opisu radi se dakle o gljivičnoj bolesti kože, a ne o vitiligu jer promjene kod vitiliga vrlo rijetko same od sebe prolaze.
Krema za skidanje pjega nije potrebna jer se mora liječiti uzročnik. Na kožu leđa apliciraju se antimikotici (sredstva za liječenje gljivičnih bolesti) u obliku šampona, krema, otopina (nikako ne mast jer mast pospješuje razvitak uzročnika!). Peeling koji navodite (npr. u obliku 3-5% salicilnog alkohola) ima smisla davati u koliko se prisutne ljuske, ali to je samo keratolitičko sredstvo (koje ljušti), a ne liječi uzročnika nego skidajući ljuske pospješuje prolaz lijekovitih krema kroz kožu.