Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14398

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


upomoć


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Maja

08.02.2003. 21:09


Imam problematičnu kožu,bila bih zahvalna za bilo kakav savjet.
Naime,da Vas uvedem u kratku povijest.
Za vrijeme puberteta,osim ponekog mitesera na t-zoni,nisam imala nikakvih problema.Sve počinje sa 17 god.,u početku 3-4 prištića na bradi i čelu.Dva mjeseca nakon toga počela sam uzimati kontrac.pilule,cijelo ljeto sve je bilo manje-više pod kontrolom,no
u 10-om mj. pojavljuju se po obrazima i to kao sitne,upaljene,s vrhom.
Dermatolog mi je dao neki losion s alkoholom,te gel "Antopar".Krenula sam s terapijom,ali što sam dulje to koristila,lice mi je bilo sve gore.Počele su se stvarati kraste,koža mi je postala ispucana,a upale gore nego ikad.Nakon 4 mj.terapije,mijenjam liječnika.Dijagnoza je acne vulgaris,propisao mi je klimicin-t + antibiotik geomicin.
Nakon 6 mj terapije,stvari su se počele smirivati.Tada(sred.lipnja)prestajem piti antibiotik.Utjecajem sunca i mora,stanje u 8-om i 9-om
mj. je bilo odlično,dakle bez upala s dosta mitesera koje sam čistila.
Međutim,sred. 10-og mj.,faktički preko noći javlja se po 5-6 akni po donjem dijelu obraza.Nakon toga to se sve više širilo po cijelim obrazima
Promjenila pilule na Diane 35,hormonalni test(sve u gran.norm.),opet geomicin koji još pijem.Počela sam koristiti Eucerin.Kako odrediti uzrok?
Je li moguće da su uzrok pilule?Lice mi je puno mitesera,ali na nosu i čelu nikad nemam akne,najgori su obrazi.Imam 19,5 god.

Unaprijed zahvalna

dr. Suzana Ljubojević

11.02.2003. 09:19

Prema Vašem opisu radi se o papulo-pustuloznom obliku vulgarnih akne koje su karakterizirane pojavljivanjem crvenkastih i/ili gnojnih prištića na koži lica uz stvaranje brojnih komedona.
Antopar gel koji ste koristili je benzoil-peroksid te je moguće da Vam je on isušio lice jer on ima ulogu da djeluje na sprečavanje stvaranja komedona, antibakterijski. Osobe koje imaju akne većinom imaju masnu kožu te benzoil-peroksid djelujuje tako da sprijeći prekomjerono mašćenje kože.
Pri korištenju kontracepcijske terapije (Diane 35) u početku-prva 2 ciklusa može doći do blažeg pogoršanja kliničke slike vulgarnih akne dok se hormoni "ne stabiliziraju", potom dolazi do poboljšanja. Savjetujem Vam da nastavite preporučenu terapiju: Diane 35 uz lokalno apliciranje gel kreme za nečistu kožu (Eucerin), te da, s obzirom da sada već kroz duži vremenski period uzimate antibiotike (tetracikline) učinite hepatogram (jetreni enzimi) i komplenu krvnu sliku.