Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Potencijalna alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sunnylady94

07.02.2022. 21:10

Poštovani,

imam 29 godina i do sada nisam imala problema ni sa crvenilom ni sa svrbežom kože između prstiju na rukama.
Međutim jučer i danas sam primjetila na lijevoj ruci između kažiprsta i srednjaka jako crvenilo i svrbež kože. Svakodnevno radim s novcem (budući radim u banci) i koristim dezificijens.
Iskreno do sada nisam intezivno upotrebljavala kremu za ruke jer su mi ruke dosta masne same po sebi budući imam masni tip kože.
Jučer i danas mažem to područje između prstiju sa dječjom masti + krema za ruke da bi me manje češalo i u nadi da će se to crvenilo povući. Međutim crvenilo se povuće i prestane me češati na jako kratak period.
Zanima me što je to i što mogu poduzeti da mi se taj svrab i crvenilo smanje u potpunosti jer je taj svrab nepodnošljiv, a to crvenilo dosta ružno izgleda?!

Hvala na odgovoru unaprijed!

Lp

Borna Pavičić, dr. med.

15.03.2022. 12:13

Poštovana,
koža šaka je preko zime posebno isušena, a još dodatno uz primjenu dezinficijensa koji na kožu djeluju agresivno i iritativno.
AKo radite s novcem, moguće je da se radi i o kontaktnom alergijskom dermatitisu, ali da bi se alergija potvrdila potrebno je učiniti epikutani test na osnovnu seriju alergena.
Za redovnu njegu potrebna je intenzivna primjena neutralnih krema za njegu kože ruku uz primjenu sindeta ili uljnih preparata za pranje ruku, a u slučaju crvenila i svrbeža i protuupalna terapija.