Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


problemi s kožom i nadomjesna hormonska terapija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

božene

05.06.2001. 15:04

Poštovani, imam 23 godine. Prije nepune 4 godine operirala sam adenom hipofize - prolaktinom. Trošim slijedeću terapiju: Bromergon, Euthyrox, Cycloprogynova i Cortef.
Od rođenja imala sam dva madeža na licu i nekoliko na tijelu, međutim dvije godine nakon operacije njihov se broj naglo povećao, posebno po licu gdje ih sada imam desetak. Nisu veliki, ali me smetaju, tim više što mi trenutno na čelu izbijaju tri nova. Neki od starih madeža na vratu i gornjem dijelu leđa su se povećali (proširili i izbočili).
Molim stručnu osobu da mi odgovori što bi mogao biti uzrok ovom "bujanju" madeža - da li je to povezano s hipofizom, čija mi se funkcija još nije u potpunosti normalizirala (prolaktin je lagano povišen) ili je to možda posljedica terapije koju trošim, posebice kortikosteroida čija je lista nuspojava prilično dugačka? Kako zaustaviti daljnji rast madeža i da li je moguće postojeće madeže na licu i vratu nekako odstraniti ili prikriti?
Zašto su mi obrazi stalno crveni, na suncu postaju jako crveni - to mi se prije operacije i nadomjesne hormonske terapije nije događalo, a navedeno je kao nuspojava Cortefa (trošim ga jer mi hipofiza ne luči ACTH, pa stoga ni nadbubrežne žlijezde ne luče kortizol)?
Inače, zbog obje pojave posjetila sam dermatologa, koji mi je pregledao sve madeže, a zaključak je bio slijedeći: madeži nisu sumnjivi, to se događa mladim osobama, može i ne mora biti povezano s lijekovima i tu se ništa ne može učiniti...
Međutim, preporučeno mi je odstranjivanje jednog madeža na dlanu desne ruke - da li se slažete s tom preporukom? Možete li mi pružiti detaljnije i smislenije objašnjenje prethodno opisanih pojava i prijedlog rješenja mojih problema s kožom?

Nella

05.06.2001. 23:06

Imam 23 godine i imam problema s kožom:nakon izlaganja suncu pojavljuje mi se crvenilo kože i svrbež.Pila sam i mazala se kremom Dimidril.Jedno vrijeme mi je bilo bolje,ali sada više nije.Crvenilo mi se pojavljuje po cijelom tijelu, osim na licu,pa čak ako na suncu provedem nekoliko minuta.

Prof.dr. Jasna Lipozenčić

06.06.2001. 22:11

Izbijanje madeža može biti poslijedica hormonskog disbalansa kao i genetske predispozicije. Svakako bi trebalo dermatoskopom pregledati madeže koji su se proširili i izbočili. Svaki od npr displastičkih nevusa treba operativno odstraniti. Savijetujem pregled na Klinici za kožne i spolne bolesti, Šalata4-Ambulanta za pigmentirane tvorbe.