Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Reakcija kože na sunce


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Zorica

04.07.2001. 15:41

Poštovani,

u veljači 2001. dala sam kirurški otkloniti nekoliko madeža. Histološki nalaz je bio uredan i rane su dobro zacijelile. Dali se smijem sunčati usprkos otklonjenim madežima? Zabrinjava me i to da nakon gotovo svakog sunčanja ili odlaska u solarij dobijem nove sitne madeže (crne i smeđe boje), da se postojeći madeži povećavaju te dobivam sitne jako crvene točkice? Imam smeđu kosu i plave oći i mažem se kremama sa visokim zaštitnim faktorima. Zanima me i to dali je odlazak u solarij za mene zdraviji? Molim Vas da mi preporučite najoptimalniju dozu sunčanja u solariju ili na suncu a da ne ugrožava zdravlje moje kože.

Unaprijed zahvaljujem.

Zorica

Prof.dr. Jasna Lipozenčić

06.07.2001. 09:15

Vi posjedujete tip kože koji nije dobro izlagati suncu bez zaštitnih krema.
Zbog odstranjenih madeža bi se mogli sunčati, no zbog podataka da Vam se uvijek javljaju novi, savjetujem testiranje osjetljivosti na UV zrake u Ambulanti za fototestiranje Klinike za kožne i spolne bolesti KBC, Šalata 4, a potom će se odrediti optimalna zašita. Ipak, ako ne obavite testiranje ove godine, trebate primijeniti zaštitnu kremu s faktorom 20 za UVA i UVB koju nakon izlaganja suncu treba oprati s kože.