Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Roaccutane 30mg


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nesiguran.sam

30.01.2019. 00:10

Poštovani,
Na ramenima i gornjem dijelu leđa utvrđeni su mi keloidi (2-3 veća i jos par manjih) Popisan mi je Roaccutane 1 tab./dnevno, nakon vađenja krvi i ako budu nalazi krvi u referentnim vrijednostima mogu započeti terapiju. Kako sam pročitao dosta foruma i stranica o mogućim nuspojavama i stanjima i pojavljivanja novih bolesti organizma nakon terapije,zanima me koliko je ovaj lijek pouzdan za liječenje keloida i postoji li drugi tretmani koju su dostupni? Trebam li se brinuti oko tih nuspojava ili pak nebi trebalo biti toliko izraženo sve (nije problem suhoća kože i usana) nego ostali simptomi. Doktorica mi je spomenula injekcije koje se ubrizgavaju u keloide,što mislite o tome i dali se takve injekcije mogu koristi bez prethodne primjene Roaccutana?
*Ispričavam se na opširnijem upitu,unaprijed zahvaljujem jer se javio strah i nedoumice.
Lijep pozdrav.

Daniel Ceković, dr. med.

05.02.2019. 22:25

Poštovani,

terapija Roaccutanom ne primjenjuje se kod liječenja keloida. S obzirom na visoku učestalost recidiviranja, kod osoba koje imaju genetsku skonost stvaranja keloida, preporučuje se izbjegavati kirurške zahvate na koži bez utemeljene indikacije za operaciju. Najučestalija metoda liječenja keloida je intralezijsko injiciranje kortikosteroida, najčešće triamcinolon acetonid (TAC) u intervalu od 4 do 6 tjedana. Kod dugotrajnog korištenja kortikosteroida može doći do atrofije, telengiektazije i promjene pigmentacije. Keloid je česta kožna lezija koja se dugo i teško liječi. Do sada nije osmišljen jedinstven terapijski pristup keloidu. Osim spomenute terapije primjenjuju se još i sljedeće metode liječenja: okluzivni zavoji, terapija pritiska, kriokirurgija, kirurška ekscizija, radioterapija, laserska terapija, terapija interferonom, 5 % imiquimod krema, 5- FU (fluorouracil).

Lijep pozdrav