Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


roasacea


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

marija

13.11.2001. 18:16

Poštovani,
Moja teta koja je 65 godina stara dobila je po licu u predjelu nosa i čela blago crvene malo otečene fleke za koje je dobila dijagnozu rosacea. Teta nikada nije bolovala od nekih ozbiljnijih bolesti, ne pije, ne puši. Zanima me što je zapravo rosacea, usljed čega nastaje, kako se liječi, da li treba izbjegavati određene vrste namirnica i na kraju da li se netko od dermatologa u Hrvatskoj ozbiljnije bavi baš liječenjem rosacee? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru uz srdačan pozdrav.

prof dr Jasna Lipozenčić

15.11.2001. 17:54

Rozacea je kronična upalna bolest kože lica. Brojni uzroci mogu pogoršati ovu bolest, a posebice nepravilno lokalno liječenje (kortikosteroidi). Savijetujem pregled u Ambulanti za bolesti kože lica, Klinike za kožne i spolne bolesti, Šalata 4, gdje će Vaša teta dobiti pravilno liječenje i upute. Svakako da promjene temperature iz hladnoga u toplo, konzumiranje začinjene hrane, alkohola, H. pylori infekcije u želucu i drugo utječu na pogoršanje bolesti.