Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Seboreicni dermatitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ljubek

10.12.2012. 15:25

Poštovani,
dermatitis seborrhoica mi je dijagnosticiran 2002. Otada sam ga liječila oronazolom (lice) i geokortonom (prsni dio), a kasnije uspješno održavala kremom Bioderma Atoderm Po Zinc (naravno, trebalo je jako puno vremena kako bi pronašla kremu koja bi bila uspješna - uz brojne posjete dermatolozima i isprobavanja različitih, najčešće dosta skupih krema).

U kolovozu i rujnu ove godine nisam se uopće mazala ni Biodermom jer je nije bilo za kupit u Zagrebu, pa sam pokušala s kremom Euten koju je pedijtrica preporučila za atopijski dermatitis moje 5-mjesečne bebe. Euten je sve riješio, međutim kad sam ponovno pokušala s Biodermom, ona više nije pomagala. Nastavila sam s Eutenom, a sad su ga povukli s tržišta jer navodno sadrži 0.09 mg/g betametazon dipropionata te 32,4 mg/g salicilne kiseline. A moj dermatitis je potpuno podivljao.

Nisam sklona kortikosteroidima jer dojim i jer su mi već dosta uništili kožu prijašnjom upotrebom (koristila sam ih periodički od 2002.-2009.). Pretpostavljam da me opet čeka dugotrajno isprobavanje krema koje spadaju u medicinsku kozmetiku, pa me zanima možete li mi preporučiti neke i koliko dugo trebam koristiti određenu kremu prije nego pokušam s nekom drugom.
Također, zanima me trebam li napraviti "pauzu" između dvije kreme i koliko ona treba trajati.

Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.12.2012. 16:55

S obzirom da ste dugotrajno koristili pripravak koji sadrži kortikosteroide, kod Vas je vjerojatno došlo do razvoja steroidnog dermatitisa. Dakle, kože Vam je na neki način postala ovisna o kortikosteroidima i prekid terapije doveo je do pogoršanja kožnih promjena. Vjerojatno su Vam potrebni tetraciklini (vrsta antibiotika) na usta kroz nekoliko tjedana. Oni će vam pomoći i osnovnoj bolesti (seboroički dermatitis). Tek nakon smirivanja stanja dolazu u obzir lokalna terapija seboroičkog dermatitisa.

ljubek

10.12.2012. 20:20

Opet ja happy
Napominjem da sam nakon tri godine nekorištenja kortikosteroida koristila Euten samo dva mjeseca ˙(ne svakodnevno, ali poprilično redovito´).
Tetracikline nisam uzimala niti 2008, kad sam se prvi put "predozirala" kortikosteroidima (nakon 6 godina korištenja!). Samo sam se prebacila na kremu Bioderma atoderm po zinc (za lice), a torakalni dio sam po preporuci dermatologa tretirala oblozima kamilice i bepantenom i uspjelo je.
S obzirom na to da dojim, i da sam ne znajući bebu filala kortikosteroidima putem mlijeka ˙(pedijatrica nam je preporučila taj nesretni Euten), možete li mi preporučiti nešto blaže da probam prije nego krenem s antibioticima.

Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

10.12.2012. 20:55

Promaklo mi je da ste napisali da dojite, tako da niti tetraciklini nikako ne bi došli u obzir. Najbolje bi bilo da ponovo pokušate Bepanthen kremu u kombinaciji s oblozima fiziološke otopine nekoliko puta dnevno. Nakon što prestanete dojiti vjerojatno će najbolji biti lokalni imunomodulatori (Elidel krema ili Protopic mast).

Sladjana4321

07.01.2013. 23:25

Postovani,
upravo mi je ljekar dijagnosticirao SD - crvenilo i perutanje oko nosa i na kapku. Preporucio mi je umivanje lavandinim sapunom i roseliane kremu. Dojim bebu, koja ima 3 i po mjeseca, i kojoj se pojavila tjemenica prije par dana. Zanima me da li njegova tjemenica i moj SD mogu imati neke veze? Da li osim tretiranja lica treba da tretiram i kosu? I da li preporucujete da vec sad uradim neke dodatne pretrage, jer vidim na forumu da je bitka sa SD moze da traje dugo, pa da je odmah zapocnem happy

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.01.2013. 14:45

Vaš seboroiči dermatitis i tjemenica su ,zapravo, ista bolest. Tjemenica je manifestacija seboroičkog dermatitisa dojenačke dobi. Ako nemate promjene u vlasištu, ne trebate tretirati kosu. Dodatne pretrage kod Vas nisu potrebne. Jedino mislim da bi Vam trebala nešto konkretnija terapija (npr. Oronazol krema).

Sanija

08.02.2013. 17:50

Postovani,da li mozete da mi odgovorite molim Vas.Ja imam seboreju,lekar opste prakse je po simptomima,a to su svrab temena tj.koze glave i neke potkoyzne bubuljice koje se povremeno javljaju,rekao da mu to lici na seboreju.Prepisao mi je neutrogena t-gel,dva puta nedeljno i diprosalik tecnost ,da mazem ujutru i uvece,bilo mi je bolje prestao je svrab,ali se nakon mesec dana opet vratio .On mi je rekao da probam sa elokom tecnoscu umesto diprosalika.Da li biste Vi mogli da mi date savet.Hvala unapred!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

08.02.2013. 19:35

Po svemu što se napisali, Vaš liječnik ima pravo što se tiće dijagnoze i terapije. Jedini problem je što su Vaši problemi kronični i povrmeno će se vraćati. Elocom i Diprosalic imaju kortikosteroide i treba ih koristiti uz pauze (npr. 2 tjedna korištenja, 2 tjedna pauze).

Sanija

10.02.2013. 22:45

Hvala puno na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.02.2013. 10:05

mislim da bi se moglo raditi o seboroičkom dermatitisu (gotovo sam siguran za uši, za lice bi trebalo vidjeti na pregledu). Ipak, preporučam pregled dermatologa da se postavi točna dijagnoza i terapija. Ako se radi o seboroičkom dermatitisu, onda bi trebalo nešto više od preparata s kolagenom.

nikola55555

06.03.2013. 13:05

Postovani,imam 17 godina I javljam se iz CG u nadi da cete mi pomoci da rijesim problem sa licem.Nikada prije nijesam imao nekih problema sa licem sve do prije godinu I po dana kada mi se pored nosa iznenada pojavilo crvenilo koje sam mazao sinodermom.Odmah nakon mazanja brzo se povuklo ali ukoliko bi preskocio svako jutro da namazem ponovo se javljalo crvenilo I to vece nego prosi put.Kasnije sam otkrio da sinoderm sadrzi kortikosteroide koji mogu biti stetni I prekino sam sa koriscenjem,nakon cega se crvenilo prosirilo na citavo lice,kao opekotine pracene svrabom i perutanjem koze.Otisao sam kod privatnog doktora koji je rekao da je sve to od velikog koriscenja sinoderma I propisao mi je 4 injekcije,ne znam kako se zovu ali su mi rekli da cu od njih neko vrijeme biti pospan,Aerius tablete,Dovicin kapsule I tecni puder.Stanje je bilo u redu 10-ak dana nakon cega se ponovo pogorsalo.Otisao sam kod doktora koji mi je dao uput dermatologu ,propisao triderm da koristim 10 dana I postavio diagnozu Atopic dermatitis.Otisao sam dermatologu nakon 10 dana I on mi je dao diagnozu Dermatitis seborhoica,propisavsi Amracin capsule,Sebamed sapun,tecni puder uvece I ujutru Elocom krem koje sam koristio mjesec dana I sve je bilo u redu izuzev blagog rozikastog crvenila koje je bilo gotovo neprimijetno.Nakon kontrole mjesec dana kasnije doktorica mi je propisala Scar zone acne cream a koristeci ovu kremu ,stanje se pogorsalo opet nakon 4 dana koriscnja.Dakle,dok koristim kreme sa kortikosteroidima sve je u redu a nakon sto prestanem posle nekoliko dana crvenilo I osip se ponovo vracaju.Citao sam mnogo na internetu o srebrnoj kremi i pitam se da li mi ona moze pomoci I da li mi vi mozete preporuciti neku drugu kremu koja ne sadrzi kortikosteroide I koju je bezbjedno koristiti a da crvenilo I osip drzi pod kontrolom.Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.03.2013. 09:50

Kod vas nije postavljena točna dijagnoza, jer navodite i seboroički dermatitis i atopijski. Ono što je sigurno, da ste krivo liječeni, jer se na lice ne smiju koristiti duže vrijeme kortikosteroidi (npr. Triderm, Elocom itd) i da je barem dio Vaših problema uzrokovan korikosteroidima. Morate naći suvislog dermatologa koju će Vam postaviti dijagnozu i početi Vas točno liječiti.

DuskaD

05.05.2013. 20:25

Na listovima od nogu i donjem dijelu ruku imam bijele okrugle fleke negdje manje , negdje vece. Kao da na tom mjestu nema pigmenta. Mnogo se vise primjecuju kada poceni koza. Molim za pomoc sta koristiti za to, napominjem da sam koristila Canesten ali bez uspjeha.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.05.2013. 10:00

U obzir dolazi nekoliko stvari, prije svega hypomelanosis idiopathica guttata ili vitiligo. Najbolje bi bilo da se javite dermatologu, jer preko računala nećemo moći postaviti točnu dijagnozu.

edlo

10.06.2013. 21:35

Prije možda 10 godina imao sam strašno visoku temperaturu, internista u lokalnoj bolnici dijagnosticirao je vizuelnim pregledom krzamak, tako da sam poslije toga hospitalizovan u regionalnom kliničnom centru, odakle sam otpušten sa nepotvrđenom dijagnozom krzamka (napominjem da sam krzamak 100 % bolovao kao dijete dok sam ležao u bolnici zbog problema šuma srca). Na kraju terapije u navedenoj bolnici nisam imao više temperaturu, i cijelo tijelo mi je bilo šareno (vjerovatno je to asocijacija krzamka). Nedugo nakon otpuštanja iz bolnice, pojavilo se crvenilo s obadvije strane nosa i perut u kosi. Kosa mi je tada opadala strašno, da mislim da je potrajalo duže ostao bih potpuno bez kose. Dermatolog je dijagnosticirao seboroični dermatitis i koristio sam neke koktele koje je propisala i to mi je strašno pomoglo (opadanje kose prestalo, a crvenilo oko nosa i na leđima se povuklo (na leđima su bili milioni bubuljica). U to vrijeme sunce mi je za sat-dva čistio bubuljice.Možda sam tu terapiju koristio nekoliko puta po potrebi i onda sam bio bez velikih problema do prije 3,4 godine, kada su se počele pojavljivati rane na laktovima i ispod koljena, odnosno, crvenilo na pregibima zglobova, a znali su mi i očni kapci oteći. Po receptu koristio sam Beloderm za promjene na tijelu i Alfoderm za osjetljiva područja (kapci). Manje više to mi je pomagalo, ali mislim da sam predugo koristio te kortisteroidne kreme, mnogo duže od preporučenog iako sam ih koristio (posebno Beloderm) povremeno i po potrebi. Značajnija promjena bolesti nastupila je prije oko godinu dana , kada sam po tabanima, oko nožnih prstiju, po dlanovima i po prstima ruke dobio vodene plikove koji su nastali gotovo preko noći i koji su se iznova i iznova stvarali i na novoj koži. Opet sam završio na kortisteroidnim kremama uz terapiju MEDROL-om i još nekom ljubičastom vodom u kojoj sam banjao ruke i noge. Velikih plikova sam se riješio, ali od tada mi se redovno po rukama, i tijelu pojavljuju sitni plikovi )ili bubuljice) koje kada su blizu jedna drugoj ) na kvadratnom centrimetru nekada ih ima desetine) formiraju rane , koje kasnije non-stop vlaže i ne zarastaju. Drugi dermatalog je vizuelnim pregledom dijagnosticirao PRURIGO, te me poslao na kompletne nalaze krvi, uključujući imuno testove, uzorke stolice, mokraće i brisove grla i ždrijela. Svi nalazi perfektni. Poslije toga opet sam bio na MEDROL-u (najviša doza 16mg, koja se smanjuje svalih 5 dana)...nakon 5 dana sve promjene nestanu, ali poslije prestanka korištenja terapije sve eksplodira većom žestinom, posebno na laktovima ,gdje tisuće malih mjeruća bukvalno istopi kožu i ona nestane. Takvih rana trenutno na tijelu imam 30-ak, na laktovima su promjera i 5 cm.(pa i više jer ih razdvaja mali dio zdrave kože) . Da napomenem strašno svrbi, više oni suhi dijelovi koji budu po ledjima i nogama, a ranice koje vlaže svrbe tek ako ih iritiraš dodirom. Trenutno koristim BIOELIKSIR DERMIO (drugi naziv BIOELIKSIR EUTAN)... kojim uspijevam (iako ne uvijek) smiriti rane, ali bar svrab nestaje. I kada se rana zatvori i smiri, ostaje crvena ili modro-plava boja kože. Primjetio sam da rane nastaju simetrično na rukama i nogama i da , kada krene ciklus pogoršanja, uvijek, ama baš uvijek, rane se otvaraju na starim mjestima koja su se smirila uz još neku novu ranicu. Još jednom da napomenem, rane nastaju kao rezultat malih akni ili plikova koji sami pucaju ili ih ja nesvjesno češanjem otvorim. Da napomenem da stres uvijek strašno pogoršava pojavu rana, baš kao i izrazito ljuta hrana.

Molim Vas, neki savjet ili bar dijagnozu moje bolesti, jer do sada dijagnoze lutaju od seboreje do pruriga? Unaprijed hvala!!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.06.2013. 09:50

Jedino je sigurno da Vaši trenutni problemi nisu seboroički dermatitis. Dijagnozu Vam ne mogu postaviti preko računala (možda je riječ i o prurigu). Ako je kod Vas zaista riječ o prurigu, morate se pomiriti da je bolest kronična. Ne bih Vam preporučio niti bioeliksire koje ste gore naveli.

asmiraa

13.06.2013. 13:50

Poštovanje.

Imam bebu koja ima godinu dana i ima dermatitis od drugog mjeseca. koritimo kremu Aderma exomega i bioeliksir dermio. Najvišse mu ima po laktovima i po licu ostali djelovi tjela su citi i nekad se pojavi po koljenu. Zanima me dali ce to samo vremenom nestati ili ima neki lijek za to. hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.06.2013. 14:15

Niste napisali koji dermatitis ima Vaše dijete. Pretpostavljam atopijski. Ako je tako, bolest je kronična uz periode poboljšanja i pogoršanja. U svakom slučaju Exomega (A-Derma) je dobra za njegu atopijskog dermatitisa. Razne bioeliksire ne bih preporučio.

asmiraa

13.06.2013. 14:25

da u pitanju je atopijski dermatitis. Da li ce to vremenom nestati ili ce on uvojek imati problema s tim. Ima dana kada na kozi mu nista nema, a nekad mu se pojavi po laktovima i po licu.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

13.06.2013. 15:00

Vaše dijete će duže vremena imati problema s kožom. Izmjenjivat će se periodi poboljšanja i pogoršanja. Ponavljam, bolest je kronična. Dugotrajnije poboljšanje obično dolazi nakon puberteta. Preporučan da nađete dermatologa koji će pratiti Vaše dijete i ovisno o fazi bolest davati odgovarajuću terapiju.