Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Seboreja ili nešto drugo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JO81

17.04.2020. 13:20

Poštovani,
Već više od dvije godine se mučim s tjemenom glave. Počelo je kao svrab, a potom su se javile bubuljice ponekad i bolne i sitna bijela perut koja pada s vlasi, a kosa dosta masna. Liječnica opće prakse mi je rekla kako je riječ o seboreičnom dermatitisu i preporučula Oronazol šampon koji je donekle umanjio tegobe. Kako se problem nastavio, dermatologinja mi je preporučila Rocheov Kerium ds šampon. Međutim taj mi baš nije pomogao. Bubuljice su nešto intenzivnije pred menstruaciju, a ostali simptomi su i dalje prisutni. Što dalje?
Hvala!

Borna Pavičić, dr. med.

21.04.2020. 00:40

Poštovana,

prema opisu bi se moglo raditi o seborojičkom dermatitisu i to masnoj seboreji.
Oronazol tampon je jedan od temeljnih preparata u liječenju, ali ako dođe do pogoršanja u smislu ljuskanja i crvenila vlasišta sa svrbežom, onda je potrebno u terapiju uključiti neki od protuupalnih preparata sa salicilnom kiselinom (npr. Belosalic losion ili Alpicort losion). Od šampona su jako dobri i preparati od Vicy-a (Dercos šampon protiv prhuti sa selenom DS za masnu kosu ili MicroPeel šampon sa salicilom i zrncima peelinga za jaču adherentnu masnu prhut).