Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


sklerodermija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vlasta

27.09.2001. 22:39

Gledala sam emisiju na TV kada je gost bila prof.dr. J. Lipozenčić i željela bih joj postaviti nekoliko pitanja u vezi sklerodermije.
Moja svekrva je umrla od posljedica te bolesti koja joj je bila točno dijagnosticirana nakon 20 godina, a 6 mjeseci prije smrti.
Zanima me da li je to nasljedna bolest, i ako je kolika je vjerojatnost da moja djeca obole od iste bolesti? Koji su prvi znaci na koje treba obratiti pozornost i da li se unaprijed nekakvim pregledima može utvrditi da li će se bolest pojaviti (kao npr. za tumore)?
Zahvaljujem na odgovoru, srdačan pozdrav

Vlasta

Prof. dr Jasna Lipozenčić

04.10.2001. 17:37

U Vaše svekrve je dijagnosticirana sistemska sklerodermija. Ova bolest se danas može rano potvrditi laboratorijskim pretragama. Bolest nije nasljedna. Prvi znaci surkumskriptne sklerodermije su tvrdoća ograničenih areala kože, a sistemske sklerodermije uz kožne simptome- tvrdoća, malaksalost, umor, povišena temperatura, glavobolja, Raymondov fenomen koji godinama može prethoditi pojavi ostalih manifestacija. Na prstima bolne ulceracije. Gubitak mimike i normalnih kožnih nabora. Promjene na unutrašnjim organima najranije zahvaćaju jednjak (gubitak peristaltike) i želudac (opstipacija, malapsorpcija, ileus), a na plućima je izražena fibroza praćena dispneom i cijanozom. Treba učiniti uz pregled, SE, analizu Scl 70, ANF, C reaktivni protein, imunoelektroforeza, reuma-serologija.