Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


sto je ovo?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Irma

09.11.2001. 13:23

Prije otprilike 4 tjedna mi se pojavio prvo lagani svrbez, a potom crvenilo i lagano zadebljavanje na licu (prvo iznad obrva, ispod brade + vrat, potom s obje strane nosa, pa na kraju cijelo lice), ili slikovitije receno koza lica je bila crvena i poput narandzine kore. Prije svih ovih simptoma pojavio se svrbez na nadlanici na dijelu izmedju palca i kaziprsta. Nakon (nesvjesnog) cesanja, javilo se lagano crvenilo u vidu tockica koje su na prvi pogled izgledale kao ujed insekta. Cesuci te dijelove imala sam isti feeling kao kod ujeda komarca (jos jaci svrab, jace crvenilo, ako pokvasim ruke hladnom vodom, ne brisuci ih, svrab se lagano smiruje).
U roku od 2-3 dana nako prvih simproma, osip na nadlanicama se poceo smirivati (bio je vidljiv, ali bez svrbeza) a gorenavedeni simptomi na licu su dostigli najvisu tocku. Povremeno su me pekle oci (nekad jedno, nekad drugo) i to na nacin kao da mi je nesto upalo u oko pa iritira uz rub i u kutovima. Potpuno povlacenje simptoma je trajalo oko tjedan dana.
Za to vrijeme nisam koristila nikakve kozmeticke preparate izuzev hidratantne kreme povremeno. Neposredno prije sam imala gripu i pila aspirin i vitamin C u normalnim kolicinama te oralni kontraceptiv koji uzimam vec duze vrijeme. Do sad nikad nisam imala alergije na bilo sto ukljucujuci gore navedene tablete. Uvijek koristim istu preparativnu i dekorativnu kozmetiku.
Prije dva dana sam ponovo primijetila isti svrab i crvenilo, ali ovaj put samo iznad obrva i slabijeg intenziteta nego prije. Od proslog puta pa do danas ne uzimam nikakve lijekove.
Cijenila bih ako mi mozete reci sto se to dogadja sa mojim licem i zasto? Koliko je moguce da lose psihicko stanje (stres, zamor, permanentna briga) izazove ovakve (somatske) manifestacije

Unaprijed hvala,
Irma

prof dr Jasna Lipozenčić

13.11.2001. 17:24

Po Vašem detaljnom opisu može se raditi o seborejičnom dermatitisu i simpromatskom prurigu. Ipak je potreban pregled dermatovenerologa, pretraga na P.ovale, biokemijske pretrage krvi. Stres i zamor mogu biti važni dodatni faktori.-